نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/02/06

برگزار شده توسط:
استان همدان/ شهر نهاوند

موضوع:
بررسی تعارض بین اصل قانونی بودن جرم و مجازات با ماده 69 قانون مجازات اسلامی

پرسش:
مفادماده 69 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 را با توجه به اصل قانونی بودن جرم و مجازات چگونه تحلیل می نمایید؟

نظر هیئت عالی:
مقررات ماده 69 قانون مجازات اسلامی در مقام تعیین مجازات رفتاری است که به موجب قانون صریحا جرم شناخته شده اما مجازاتی به طور خاص برای آن تعیین نشده است که در این صورت مجازات رفتارهای مزبور به موجب ماده 69 یادشده مجازات جایگزین حبس موضوع این قانون خواهد بود لذا بین تعریف جرم در ماده 2 و مفاد ماده 69 قانون یادشده تعارض وجود ندارد؛ زیرا درهر صورت برای رفتارهای موضوع مواد یاد شده در قانون در مواد 69 و 83 قانون مذکور ولو به طور عام مجازات پیش بینی شده است. بنابراین؛ نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان نهاوند استان همدان درنتیجه مورد تایید است.

نظر اکثریت:
از آنجا که اولا مطابق با ماده 64 از قانون مجازات اسلامی مصوب 1392مجازاتهای جایگزین حبس عبارتند از :دوره مراقبت خدمات عمومی رایگان جزای نقدی جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی ثانیا بر اساس ماده 70 دادگاه ملزم است ضمن تعیین مجازات جایگزین مدت مجازات حبس را نیز تعیین کند تا در صورت تعذر اجرای مجازات جایگزین تخلف از دستورها یا عجز از پرداخت جزای نقدی مجازات حبس اجرا گردد. ثالثا مفاد ماده 2 از قانون مرقوم و اصل قانونی بودن جرم و مجازات مقتضی آن است که ماده 69 را صرفا معطوف به تعزیرات منصوص شرعی و در جایی که مجازات عمل ارتکابی حبس باشد بدانیم.

نظر اقلیت:
ماده 69 قانون مجازات اسلامی مصوب1392 ماده 2 از قانون یادشده را تخصیص زده است و مجازات موضوع آن بر اساس تبصره 3 ماده 19 از قانون مرقوم درجه هفت محسوب می گردد و لذا تعیین مجازات جایگزین حبس بر اساس بندهای الف و ب مواد838485و86 از قانون مزبور صورت می گیرد. مضافا اینکه مجازات جایگزین حبس موضوع ماده69 مارالذکر مجازات اصلی محسوب می گردد و با این تفسیر محذور الزام دادگاه به تعیین مجازات حبس موضوع ماده 70 از آن قانون سالبه به انتفای موضوع است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 69 ـ مرتکبان جرایمی که نوع یا میزان تعزیر آنها در قوانین موضوعه تعیین نشده است به مجازات جایگزین حبس محکوم میگردند.

مشاهده ماده 69 قانون مجازات اسلامی

ماده 83 ـ دوره مراقبت دورهای است که طی آن محکوم به حکم دادگاه و تحت نظارت قاضی اجرای احکام به انجام یک یا چند مورد از دستورهای مندرج در تعویق مراقبتی به شرح ذیل محکوم می گردد: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها حداکثر سه ماه حبس است تا شش ماه ب ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها نود و یک روز تا شش ماه حبس است و جرایمی که نوع و میزان تعزیر آنها در قوانین موضوعه تعیین نشده است شش ماه تا یک سال پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها بیش از شش ماه تا یک سال است یک تا دو سال ت ـ در جرایم غیرعمدی که مجازات قانونی آنها بیش از یک سال است دو تا چهار سال

مشاهده ماده 83 قانون مجازات اسلامی

ماده 64 ـ مجازات های جایگزین حبس عبارت از دوره مراقبت خدمات عمومی رایگان جزای نقدی جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی است که در صورت گذشت شاکی و وجود جهات تخفیف با ملاحظه نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن آثار ناشی از جرم سن مهارت وضعیت شخصیت و سابقه مجرم وضعیت بزه دیده و سایر اوضاع و احوال تعیین و اجراء می شود. تبصره ـ دادگاه در ضمن حکم به سنخیت و تناسب مجازات مورد حکم با شرایط و کیفیات مقرر در این ماده تصریح می کند. دادگاه نمی تواند به بیش از دو نوع از مجازات های جایگزین حکم دهد.

مشاهده ماده 64 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM