نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1390/02/09

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر بوئین زهرا

موضوع:
ماهیت حقوقی حواله هایی که موسسات مالی (غیر از بانک ها) صادر می¬کنند

پرسش:
ماهیت حقوقی حواله¬هایی که موسسات مالی (غیر از بانک¬ها) صادر می¬کنند چیست؟

نظر هیئت عالی:
حواله¬های صادره از موسسه¬های مالی و اعتباری و یا صندوق¬های قرض¬الحسنه اسناد عادی بوده که دلالت بر وجود دین داشته و مشمول مقررات اسناد تجاری نیستند و چنان چه وجه اسناد مذکور مطالبه شود (از طریق طرح دعوا) مراجع قضایی مانند اسناد عادی به آن رسیدگی و مطابق مقررات قانون مدنی نسبت به آن ها اتخاذ تصمیم خواهند کرد. نظریات اخیراداره حقوقی قوه قضاییه به شماره 4206/7 ـ 26/9/1390 و 4568/7 ـ 1/11/1390 نیز موید همین معناست. در نتیجه نظریه اقلیت نشست قضایی بویین زهرا مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به دلایل زیر حواله¬های اصداری موسسات مالی و اعتباری و بانک¬ها چک محسوب می¬شود:

نظر اقلیت:
حواله تعهد به پرداخت مال به وسیله کسی است که مثل آن را به محیل بدهکار است و نظر اجماعی فقهای متقدم و متاخر همین است. حواله¬هایی که موسسات مالی غیربانکی دراختیار مشتریان قرار می¬دهند از جمله اسنادی هستند که زاییده تفکر ترقی خواه بشر است. اشخاص نمی¬خواهند خود را در اسناد و مدارک و ضوابط دست و پاگیر اسناد تجاری قدیمی گرفتار کنند. لازمه سرعت در تجارت پذیرش اسناد جدیدی است که موید وقوع معاملات یا اشتغال ذمه و گردش سریع اسناد بین بازرگانان است. صادرکننده این نوشته توجهی به نوع سند و ماهیت آن ندارد؛ بلکه وجهی که نزد موسسه دارد به اشخاص حواله و اذن در وصول و تملک می¬دهد. مقنن در ماده 310 قانون تجارت اسم این نوشته را چک نهاده است. تمرکز بر اسم و عنوان سند مهم نیست آنچه مهم است اهداف صدور اسناد ذمه¬ای است. این که سند تابع مقررات تجارت است یا قانون صدور چک یا قانون مدنی صرفا جهت ثبوت و اثبات و امتیازات قانونی اسناد موثر است. در ماده 310 واژه «محال¬علیه» اطلاق داشته و شامل بانک¬های دولتی و غیردولتی موسسات مالی و حتی موسسات خیریه هم می¬شود. با توجه به اطلاق مواد 310 311 و 313 قانون تجارت ماهیت نوشته¬هایی را که موسسات مالی در اختیار مشتریان قرار می¬دهند با اجتماع شروط مصرحه ماده 310 (از جمله وجود وجوه نزد محال¬علیه) باید سند تجاری تلقی کرد. ولی امتیازات قانون صدور چک مثل ماده 16 آن را ندارد و صرفا یک سند عادی تجاری است که از امتیازات قانون تجارت باید بهره¬مند باشد. یک سند لازم الاجرا نیست زیرا سند لازم¬الاجرا فقط در مورد اسناد رسمی و سند تجاری چک که در حکم آن است مصداق دارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 310 ـ چک نوشته ای است که به موجب آن صادرکننده وجوهی را که در نزد محال علیه دارد کلا یا بعضا مسترد یا به دیگری واگذار می نماید.

مشاهده ماده 310 قانون تجارت

ماده 311 ـ در چک باید محل و تاریخ صدور قید شده و به امضای صادرکننده برسد پرداخت وجه نباید وعده داشته باشد.

مشاهده ماده 311 قانون تجارت

ماده 313 ـ وجه چک باید به محض ارائه کارسازی شود.

مشاهده ماده 313 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM