نشست قضایی شماره 1399-7058

نشست قضایی شماره 1399-7058

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7058


کد نشست:
1399-7058

تاریخ برگزاری:
1397/10/19

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر آشتیان

موضوع:
تسری قاعده رد دادرس به دلیل اظهار نظر ماهوی در خصوص پرونده کیفری و حقوقی با همان موضوع

پرسش:
در صورتی که دادرس یا رییس شعبه در خصوص یک پرونده کیفری اظهارنظر ماهوی کرده باشد؛ آیا از موارد رد دادرس در همان موضوع در پرونده حقوقی است؟

نظر هیئت عالی:
اظهارنظر قاضی در پرونده حقوقی و یا کیفری چنانچه ماهوی باشد می تواند از موارد رد تلقی گردد لذا نظریه ابرازی در حد استنتاج مرقوم صحیح می باشد.

نظر اکثریت:
اولا؛ از موارد رد دادرس نمی باشد و امکان رسیدگی توسط همان قاضی موجود می باشد به این جهت که در بند دال ماده 91 ق.آ.د.م بیان داشته «دعوای اقامه شده» که به قرینه کلمه «دعوا» پرونده حقوقی است و لذا در صورتی که قبلا موضوع کیفری رسیدگی شده باشد از موارد رد دادرس در موضوع حقوقی نمی باشد. نظریه مشورتی 4067/7 مورخ 1374/7/5موید این مطلب می باشد.

نظر ابرازی:
در صورتی که در پرونده کیفری اظهارنظر ماهوی نموده باشد از موارد رد دادرس در موضوع حقوقی همان موضوع می باشد چرا که موارد رد دادرس از باب احتیاط می باشد و رد دادرس در این مورد به احتیاط نزدیک تر است. نظریه مشورتی 3646/7 مورخ 1376/6/1موید این مطلب می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 91 - دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع نموده و طرفین دعوا نیز می توانند او را رد کنند. الف - قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس با یکی از اصحاب دعوا وجود داشته باشد. ب - دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین باشد و یا یکی از طرفین مباشر یا متکفل امور دادرس یا همسر او باشد. ج - دادرس یا همسر یا فرزند او وارث یکی از اصحاب دعوا باشد. د - دادرس سابقا در موضوع دعوای اقامه شده به عنوان دادرس یا داور یا کارشناس یا گواه اظهارنظر کرده باشد. ه- بین دادرس و یکی از طرفین و یا همسر یا فرزند او دعوای حقوقی یا جزایی مطرح باشد و یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور حکم قطعی دو سال نگذشته باشد. و - دادرس یا همسر یا فرزند او دارای نفع شخصی در موضوع مطروح باشند.

مشاهده ماده 91 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 421 ـ دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع کند و طرفین دعوی نیز می توانند در این موارد ایراد رد دادرس کنند: الف ـ قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس و یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم؛ وجود داشته باشد. ب ـ دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین دعوی باشد یا یکی از طرفین مباشر امور دادرس یا امور همسر وی باشد. پ ـ دادرس همسر و یا فرزند او وارث یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشند. ت ـ دادرس در همان امر کیفری قبلا تحت هر عنوان یا سمتی اظهارنظر ماهوی کرده یا شاهد یکی از طرفین بوده باشد. ث ـ بین دادرس پدر و مادر همسر و یا فرزند او و یکی از طرفین دعوی یا پدر و مادر همسر و یا فرزند او دعوای حقوقی یا کیفری مطرح باشد یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور رای قطعی بیش از دو سال نگذشته باشد. ج ـ دادرس همسر و یا فرزند او نفع شخصی در موضوع مطروحه داشته باشند. تبصره ـ شکایت انتظامی از جهات رد دادرس محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM