نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/04/02

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر مشهد

موضوع:
رابطه اعتیاد والدین و حق حضانت

پرسش:
با توجه به ماده 1173 اصلاحی 76 قانون مدنی که مقرر می دارد: «هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا تقاضای مدعی العموم هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند اتخاذ کند.» موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است:

نظر هیئت عالی:
نظر اکثریت قضات دادگستری مشهد تایید است

نظر اکثریت:
اعتیاد مفهومی کلی است که مراتب آن شدت و ضعف دارد و انواع مواد مخدری که فرد به آن مبتلا است و نیز مقدار و کیفیت استعمال آن در این شدت و ضعف موثر است اما آنچه در همه مراتب اعتیاد مشهود و معلوم است بروز آثاری است که اگر به امر معاش خانواده لطمه نزند لااقل از نظر روحی و روانی آثار وضعی خود را بر اعضای خانواده و به ویژه فرزندان بر جای می گذارد گذشته از این که در اکثر موارد عوارض اعتیاد به گونه یی است که موجب از کارافتادگی فرد و ایجاد اختلال در معاش شده و مفاسد بسیاری را در خانواده پدید می آورد و از موجبات سلب صلاحیت است زیرا:

نظر اقلیت:
با توجه به ذکر وصف زیان آور در بند (1) ماده مذکور صرف اعتیاد عامل سلب صلاحیت نیست زیرا اعتیاد ذاتا عامل سلب صلاحیت نبوده بلکه بالعرض و به اعتبار عوارض موجب سلب حضانت از زوج است پس نیاز دارد که وصف زیان آور در آن احراز و مسجل شود لذا اگر فردی مثلا در عین اعتیاد به تریاک مشکلی در تامین معاش طفل نداشته باشد و اعتیادش را نیز از خانواده پنهان کند نباید از او سلب صلاحیت کرد. زیرا اعتیاد زیان آور غالبا ناظر به مسیله تامین معاش تهیه امکانات تحصیلی و امور راجع به گذران زندگی فرزندان است و مواردی را شامل می شود که اعتیاد به معاش خانواده و فرزندان لطمه وارد می آورد و یا به حدی باشد که آن ها را عملا در معرض اعتیاد قرار دهد. اما اگر فرد معتاد بتواند سلامت ظاهری خود را حفظ نموده و اعتیادش را از اعضای خانواده پنهان کند و نیز معاش آن ها را تامین کند به طوری که صحت جسمانی و روحی طفل به خطر نیفتاده اعتیاد موجب سلب حضانت از فرد معتاد نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 41ـ هرگاه دادگاه تشخیص دهد توافقات راجع به ملاقات حضانت نگهداری و سایر امور مربوط به طفل برخلاف مصلحت او است یا در صورتی که مسوول حضانت از انجام تکالیف مقرر خودداری کند و یا مانع ملاقات طفل تحت حضانت با اشخاص ذی حق شود می تواند در خصوص اموری از قبیل واگذاری امر حضانت به دیگری یا تعیین شخص ناظر با پیش بینی حدود نظارت وی با رعایت مصلحت طفل تصمیم مقتضی اتخاذ کند. تبصره ـ قوه قضائیه مکلف است برای نحوه ملاقات والدین با طفل ساز و کار مناسب با مصالح خانواده و کودک را فراهم نماید. آیین نامه اجرائی این ماده ظرف شش ماه توسط وزارت دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضائیه می رسد.

مشاهده ماده 41 قانون حمایت از خانواده

ماده 1168 - نگاهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است.

مشاهده ماده 1168 قانون مدنی

ماده 1173 - هر گاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضاییه تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند اتخاذ کند. موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است: 1 - اعتیاد زیان آور به الکل مواد مخدر و قمار. 2 - اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء. 3 - ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی. 4 - سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشا تکدی گری و قاچاق. 5 - تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.

مشاهده ماده 1173 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM