نشست قضایی شماره 1396-1131

نشست قضایی شماره 1396-1131

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1396-1131


کد نشست:
1396-1131

تاریخ برگزاری:
1396/07/06

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
اعسار و معافیت از هزینه دادرسی برای زوجین

پرسش:
با توجه به ماده 5 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 و ماده 5 آیین نامه اجرایی قانون مذکور

نظر هیئت عالی:
در اجرای مفاد ماده 5 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 که بر اساس آن هریک از اصحاب دعوی ممکن است از پرداخت هزینه دادرسی حق الزحمه کارشناس.. .معاف یا پرداخت آن به زمان اجرای حکم موکول شود به طورکلی خارج از شمول مقررات اعسار است و نیازمند هیچگونه تشریفاتی نمی باشد و حتی در صورت تقدیم دادخواست این اقدام تقاضا تلقی می گردد.

نظر اکثریت:
اولا اگرچه مطابق ماده 5 قانون حمایت خانواده دادگاه خانواده پس از احراز تمکن مالی هر یک از زوجین می تواند بدون تقدیم دادخواست اعسار وی را ازپرداخت هزینه دادرسی حق الزحمه کارشناسی و حق الزحمه داوری و سایر هزینه ها معاف یا پرداخت آن را به زمان اجرای حکم موکول کند لیکن این امر مانع آن نخواهد بود که هر یک از زوجین مطابق مواد 504 505 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن دادخواست بدوی یا تجدیدنظر یا فرجام ادعای اعسار مطرح نمایند. ثانیا در صورت طرح دعوای اعسار محکمه بدوی مکلف به رسیدگی و صدور رای مقتضی خواهد بود. ثالثا با توجه به اینکه دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی از دعاوی غیر مالی است و رای مذکور قابل تجدیدنظرخواهی است دادگاه تجدیدنظرنیز باید رای مقتضی صادر نماید.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه قانون حمایت خانواده قانون حمایتی است و هدف مقنن از وضع ماده 5 قانون حمایت خانواده تسریع در رسیدگی و تعیین تکلیف دعاوی خانواده است اگر خواهان دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی نیز تقدیم کند دادگاه خانواده بدون رسیدگی و بدون رعایت تشریفات دادرسی در صورت احراز عدم تمکن مالی می تواند خواهان را از پرداخت هزینه دادرسی معاف کند این دستور دادگاه قطعی و غیر قابل تجدیدنظر است نظریه شماره 7/92/1683-96/9/2 اداره حقوقی نیز موید این دیدگاه است در صورتی که محکمه بدوی در ماهیت دعوای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی رای مقتضی صادر نماید دادگاه تجدیدنظر باید با نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته قرار عدم استماع دعوای بدوی اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را صادر کند.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 5 ـ درصورت عدم تمکن مالی هریک از اصحاب دعوی دادگاه می تواند پس از احراز مراتب و با توجه به اوضاع واحوال وی را از پرداخت هزینه دادرسی حق الزحمه کارشناسی حق الزحمه داوری و سایر هزینه ها معاف یا پرداخت آنها را به زمان اجرای حکم موکول کند. همچنین در صورت اقتضاء ضرورت یا وجود الزام قانونی دایر بر داشتن وکیل دادگاه حسب مورد راسا یا به درخواست فرد فاقد تمکن مالی وکیل معاضدتی تعیین می کند. تبصره ـ افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و مددجویان سازمان بهزیستی کشور از پرداخت هزینه دادرسی معاف می باشند.

مشاهده ماده 5 قانون حمایت از خانواده

ماده 504 - معسر از هزینه دادرسی کسی است که به واسطه عدم کفایت دارایی یا عدم دسترسی به مال خود به طور موقت قادر به تادیه آن نیست.

مشاهده ماده 504 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 505 - ادعای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی ضمن درخواست نخستین یا تجدیدنظر یا فرجام مطرح خواهد شد. طرح این ادعا به موجب دادخواست جداگانه نیز ممکن است. اظهارنظر درمورد اعسار از هزینه تجدید نظرخواهی و یا فرجام خواهی با دادگاهی می باشد که رای مورد درخواست تجدید نظر و یا فرجام را صادر نموده است. تبصره ـ افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و مددجویان مستمری بگیر سازمان بهزیستی کشور با ارائه کارت مددجویی و تاییدیه رسمی مراجع مزبور از پرداخت هزینه دادرسی معاف می باشند. (الحاقی 18/12/1394)

مشاهده ماده 505 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM