نشست قضایی شماره 1398-5859

نشست قضایی شماره 1398-5859

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5859


کد نشست:
1398-5859

تاریخ برگزاری:
1397/04/27

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر تکاب

موضوع:
رفتار واحد مشمول عناوین متعدد جرم

پرسش:
پلیس مبارزه با مواد مخدر با توجه به گزارش منابع و مخبرین و حسب دستور مقام قضایی نسبت به بازرسی بدنی یک متهم اقدام و در حین بازرسی از جیب راست شلوار وی صد گرم تریاک و از جیب سمت چپ وی پنجاه گرم شیره تریاک و از جیب راست کت وی یک عدد اسپری اشک آور و از ساق پا یک کلت کمری غیرمجاز کشف می شود. نامبرده مرتکب چند جرم شده است و عناوین اتهامی وی چیست؟ و نحوه محاکم و صدور رای و اجرای آن چگونه می باشد؟ آیا مساله از موارد تعدد جرم می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
در فرض پرسش متهم مرتکب جرایم مادی متعدد (حمل مواد مخدر حمل سلاح غیر مجاز و حمل گاز اشک آور موضوع قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب 1367 و نیز قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز مصوب 1390) شده است که مجازات وی با رعایت مقررات ماده 134 قانون مجازات اسلامی 1392 تعیین خواهد شد نظریات همکاران در حد این استنتاج تایید می گردد.

نظر اکثریت:
شاید با لحاظ عبارات مذکور در مواد 2134 و 131 از قانون مجازات اسلامی تفکیک تعدد معنوی از مادی سخت باشد ولی با توجه به اصل تفسیر به نفع متهم موضوع مشمول ماده 134 است اگر رفتار واحد مشمول عناوین متعدد باشد مشمول ماده 131 است در غیر اینصورت مشمول ماده 134 خواهد بود و خارج از این دو ماده امکان تعیین مجازات وجود ندارد.

نظر ابرازی:
با توجه به تعریف جرم در ماده 2 قانون مجازات اسلامی و ماده 134 همان قانون و تعریف تعدد معنوی می توان گفت در فرض سوال عناوین مجرمانه متعدد نیست بلکه واحد است و همگی یک عنوان است همگی عنوان حمل دارند حمل شوکر –حمل مواد مخدر- در اینجا متعلق رفتار متعدد است ( آنچه که به رفتار تعلق گرفته است متعدد است) در حالیکه ماده 134 قانون مجازات اسلامی به فعل اشاره کرده است. بنابراین شامل ماده 134 نمی شود فلذا اگر شامل ماده 134 نباشد باید به عنوان اصل به قاعده جمع مجازات ها مراجعه کرد و مجازات ها جمع می شود زمانی به ماده 134 مراجعه می کنیم که رفتارهای متعدد از ناحیه متهم صورت گرفته باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 2 ـ هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 2 قانون مجازات اسلامی

ماده 131 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه رفتار واحد دارای عناوین مجرمانه متعدد باشد مرتکب به مجازات اشد محکوم می شود

مشاهده ماده 131 قانون مجازات اسلامی

ماده 252 ـ کسی که به قصد نسبت دادن زنا یا لواط به دیگری الفاظی غیر از زنا یا لواط به کار ببرد که صریح در انتساب زنا یا لواط به افرادی از قبیل همسر پدر مادر خواهر یا برادر مخاطب باشد نسبت به کسی که زنا یا لواط را به او نسبت داده است محکوم به حد قذف و درباره مخاطب اگر به علت این انتساب اذیت شده باشد به مجازات توهین محکوم می گردد.

مشاهده ماده 252 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM