نشست قضایی شماره 1398-5769

نشست قضایی شماره 1398-5769

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5769


کد نشست:
1398-5769

تاریخ برگزاری:
1397/08/23

برگزار شده توسط:
استان همدان/ شهر بهار

موضوع:
عدم اخذ شهادت شهود توسط قاضی تحقیق وصدور قرار جلب به دادرسی به استناد ادله و قرائن دیگر

پرسش:
با توجه به اینکه شهادت شهود نزد قاضی دادسرا و مرجع انتظامی قابل قبول برای صدور رای در نزد قاضی صادر کننده رای نمی باشد فلذا در صورتی که پرونده ای بدون اخذ شهادت شهود در دادسرا با اتکا بر ادله و قراین دیگر با قرار جلب به دادرسی به دادگاه کیفری ارسال شود؛ آیا می توان به عنوان نقص پرونده را به دادسرا اعاده کرد؟ آیا الزامی در اخذ شهادت شهود نزد قاضی تحقیق می باشد یا خیر؟ تخلف انتظامی محسوب می گردد یا خیر؟ در صورت اعاده پرونده بدلیل نقص الزامی در رفع نقص می باشد؟

نظر هیئت عالی:
اولا: با توجه به ماده 341 و بند الف ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 تشخیص وجود نقص تحقیقات در پرونده ای که با صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست در دادگاه کیفری مطرح شده است با دادگاه مرجوع الیه است و لذا چنانچه به تشخیص دادگاه تحقیق از شهود در دادسرا ضرورت داشته باشد دادسرا ملزم به انجام خواسته دادگاه می باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه شهود در نزد قاضی محکمه نیز باید اقدام به شهادت نمایند و از طرفی صدور قرار جلب به دادرسی طبق مدارک و دلایل و امارت دیگر صحیح بوده است فلذا نقصی متوجه پرونده نمی باشد و عودت پرونده به دادسرا بدلیل عدم اخذ شهادت شهود بنظر صحیح نمی باشد بلکه اطاله امر می باشد.

نظر اقلیت:
ممکن است قاضی محکمه با مطالعه شهادت شهود و دیگر موارد موجود در پرونده با اتکا بر علم قاضی اقدام به صدور رای نماید که نیازی به اخذ شهادت شهود نباشد و از طرفی ممکن است شهود در نزد قاضی تحقیق مطالبی را بیان نماید و سپس تا مرحله رسیدگی که گاهی زمان طولانی سپری می شود مطالب فراموش شود و یا حتی ممکن است شاهد در مرحله تحقیق تحت برخی فشارها نتوانسته شهادت خویش را کامل بیان نماید و حتی احتمال شهادت کذب نیز می رود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 204 ـ بازپرس به تشخیص خود یا با معرفی شاکی یا به تقاضای متهم و یا حسب اعلام مقامات ذیربط شخصی که حضور یا تحقیق از وی را برای روشن شدن موضوع ضروری تشخیص دهد برابر مقررات احضار می کند. تبصره 1 ـ در صورتی که شاهد یا مطلع برای عدم حضور خود عذر موجهی نداشته باشد جلب می شود. اما در صورتیکه عذر موجهی داشته باشد و بازپرس آن عذر را بپذیرد مجددا احضار و در صورت عدم حضور جلب می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که دلیل پرونده منحصر به شهادت شهود و مطلعان نباشد تحقیق از آنان می تواند به صورت الکترونیکی و با رعایت مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی به عمل آید.

مشاهده ماده 204 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 389 ـ پس از اتمام مهلت اعم از آنکه ایراد و اعتراضی واصل شده یا نشده باشد مدیر دفتر پرونده را به دادگاه ارسال می کند. رئیس دادگاه پرونده را شخصا بررسی و گزارش جامع آن را تنظیم و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه ارجاع می کند. عضو مذکور حداکثر ظرف 10 روز گزارش مبسوط راجع به اتهام و ادله و جریان پرونده را تهیه و تقدیم رئیس می کند. دادگاه به محض وصول گزارش جلسه مقدماتی اداری را تشکیل می دهد و با توجه به مفاد گزارش و اوراق پرونده و ایرادها و اعتراض های اصحاب دعوی به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه آن را بدون اظهار نظر اعاده کند. ب ـ هرگاه موضوع خارج از صلاحیت دادگاه باشد قرار عدم صلاحیت صادر می کند. پ ـ در صورتیکه به دلیل شمول مرور زمان گذشت شاکی یا مدعی خصوصی و یا جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد قرار موقوفی تعقیب صادر می کند. در اینصورت چنانچه متهم زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. تبصره ـ دادگاه می تواند در صورت ضرورت دادستان یا نماینده او شاکی یا مدعی خصوصی یا متهم و یا وکلای آنان را برای حضور در جلسه مقدماتی دعوت کند.

مشاهده ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM