نشست قضایی شماره 1400-8640

نشست قضایی شماره 1400-8640

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8640


کد نشست:
1400-8640

تاریخ برگزاری:
1399/06/18

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
مرجع صالح در رسیدگی به دعوای انحلال و فسخ نکاح

پرسش:
مطابق تبصره2 ماده 1 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 که می گوید: «در حوزه قضایی بخش هایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است دادگاه مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به کلیه امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می کند مگر دعاوی راجع به اصل نکاح و انحلال آن که در دادگاه خانواده نزدیکترین حوزه قضایی رسیدگی می شود.»

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال دادگاه میامی که از نظر تقسیمات قضایی بخش تلقی می شود بنا به تصریح تبصره 2 ماده یک قانون حمایت خانواده با توجه به عدم تشکیل دادگاه خانواده صلاحیت رسیدگی به کلیه امور دعاوی خانوادگی را به جز دعاوی راجع به اصل نکاح و انحلال آن را دارد؛ در ضمن نظریه مشورتی شماره 4/7/252 مورخ 1392/2/14 اداره کل حقوقی قوه قضاییه موید این استنباط است.

نظر اکثریت:
با عنایت به این که خوانده –زوجه- در شهرستان میامی مقیم است و موضوع از شمول ماده 13 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی خارج است- زیرا عقد نکاح دعوای مالی و بازرگانی نیست- و به اعتبار ماده 11 قانون مذکور و اصل صلاحیت دادگاه محل اقامت خوانده باید دادگاه صلاحیتدار محل اقامت خوانده مدنظر قرار گیرد و چون در شهرستان میامی تشکیلات دادگاه های عمومی حقوقی ایجاد شده و دیگر دادگاه بخش محسوب نمی شود. در صوت اعتقاد به عدم صلاحیت دادگاه خانواده سمنان رسیدگی به دعوای انحلال نکاح مانند فسخ با توجه به استقرار دادگاه عمومی حقوقی در شهرستان میامی دادگاه عمومی حقوقی شهرستان میامی صالح به رسیدگی این دعوا خواهد بود.

نظر اقلیت:
چون در شهرستان میامی دادگاه خانواده تشکیل نشده و رسیدگی به دعاوی انحلال نکاح مانند فسخ به جهت اهمیتی که دارند بر عهده دادگاه های تخصصی خانواده قرار دارد. بنابراین با عدم ایجاد دادگاه خانواده در دادگستری شهرستان میامی این وظیفه مطابق تبصره 2 ماده 1 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 بر عهده نزدیکترین دادگاه خانواده نزدیک به شهرستان میامی یعنی دادگاه خانواده شهرستان شاهرود قرار دارد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1ـ به منظور رسیدگی به امور و دعاوی خانوادگی قوه قضائیه موظف است ظرف سه سال از تاریخ تصویب این قانون در کلیه حوزه های قضائی شهرستان به تعداد کافی شعبه دادگاه خانواده تشکیل دهد. تشکیل این دادگاه در حوزه های قضائی بخش به تناسب امکانات به تشخیص رئیس قوه قضائیه موکول است. تبصره1ـ از زمان اجرای این قانون در حوزه قضائی شهرستانهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است تا زمان تشکیل آن دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می کند. تبصره2ـ در حوزه قضائی بخشهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است دادگاه مستقر در آن حوزه با رعایت تشریفات مربوط و مقررات این قانون به کلیه امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی می کند مگر دعاوی راجع به اصل نکاح و انحلال آن که در دادگاه خانواده نزدیکترین حوزه قضائی رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 1 قانون حمایت از خانواده

ماده 13 - در دعاوی بازرگانی و دعاوی راجع به اموال منقول که از عقود و قراردادها ناشی شده باشد خواهان می تواند به دادگاهی رجوع کند که عقد یا قرارداد در حوزه آن واقع شده است یا تعهد می بایست در آنجا انجام شود.

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM