نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/05/01

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
توقیف مال

پرسش:
تعارض بین مواد 61 و 146 قانون اجرای احکام مدنی چگونه قابل جمع است ؟

نظر هیئت عالی:
مواد 61 و 146 قانون اجرای احکام مدنی با یکدیگر تعارضی ندارند با این توضیح که اولا ماده 61 قانون مذکور ناظر بر اموال منقولی است که توسط محکوم علیه یا محکوم له برای توقیف معرفی شده و شخص ثالث اماره ید دارد و متصرف ادعای مالکیت دارد و یا آن را متعلق به دیگری معرفی می نماید در این صورت مال منقول توقیف نمی شود. ثانیا مطابق ماده 146 ق. ا. ا.م اگر در مال منقول یا غیر منقول توقیف شده شخص ثالث ادعای حقی نماید اعم از این که مستند به سند رسمی باشد یا عادی طریق احقاق حق ثالث در مواد 146و 147 قانون مرقوم بیان شده است؛ در هر حال تعارضی بین مواد 61 و 146 ق. ا. ا. م وجود ندارد.

نظر اتفاقی:
از ماده 61 قانون اجرای احکام این طور مستفاد می شودکه محکوم علیه ملزم است بر طبق قواعد اجرای احکام شرایط لازم را برای اجرا فراهم نماید و یا خود محکوم مالی را معرفی کند؛ در این هنگام با معرفی مال با این وضعیت مواجه می شود که شخص ثالث یعنی فردی که اساسا در روند اجرا هیچ نقشی نداشته مالش مورد تعرض قرار گیرد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 61 ـ مال منقولی که در تصرف کسی غیر از محکوم علیه باشد و متصرف نسبت به آن ادعای مالکیت کند یا آن را متعلق به دیگری معرفی نماید به عنوان مال محکوم علیه توقیف نخواهد شد. در صورتی که خلاف ادعای متصرف ثابت شود مسئول جبران خسارت محکوم له خواهد بود.

مشاهده ماده 61 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 146 ـ هر گاه نسبت به مال منقول یا غیرمنقول یا وجه نقد توقیف شده شخص ثالث اظهار حقی نماید اگر ادعای مزبور مستند به حکم قطعی یا سند رسمی باشد که تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است. توقیف رفع می شود در غیر این صورت عملیات اجرایی تعقیب می گردد و مدعی حق برای جلوگیری از عملیات اجرایی و اثبات ادعای خود می تواند به دادگاه شکایت کند.

مشاهده ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 147 ـ شکایت شخص ثالث در تمام مراحل بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی رسیدگی می شود. مفاد شکایت به طرفین ابلاغ می شود و دادگاه به دلائل شخص ثالث و طرفین دعوی به هر نحو و در هر محل که لازم بداند رسیدگی می کند و در صورتی که دلائل شکایت را قوی یافت قرار توقیف عملیات اجرایی را تا تعیین تکلیف نهایی شکایت صادر می نماید. در این صورت اگر مال مورد اعتراض منقول باشد دادگاه می تواند با اخذ تامین مقتضی دستور رفع توقیف و تحویل مال را به معترض بدهد. به شکایت شخص ثالث بعد از فروش اموال توقیف شده نیز به ترتیب فوق رسیدگی خواهد شد. تبصره ـ محکوم له می تواند مال دیگری را از اموال محکوم علیه به جای مال مورد اعتراض معرفی نماید. در این صورت آن مال توقیف و از مال مورد اعتراض رفع توقیف می شود و رسیدگی به شکایت شخص ثالث نیز موقوف می گردد.

مشاهده ماده 147 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM