نشست قضایی شماره 1399-7643

نشست قضایی شماره 1399-7643

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7643


کد نشست:
1399-7643

تاریخ برگزاری:
1398/04/05

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر دامغان

موضوع:
تداخل و یا عدم تداخل دیات شکستگی مهره اول کمری با مهره ششم کمری

پرسش:
در حادثه تصادم ستون فقرات احدی از مصدومین در مهره های اول و ششم کمری شکسته است که بدون عیب درمان شده است و موضوع مشمول بند ت ماده 647 قانون مجازات اسلامی است. حال اعلام بفرمایید با عنایت به بند پ ماده 543 و تبصره 1 ماده 647 در حادثه مذکور دو فقره یک دهم دیه به مصدوم موصوف تعلق می گیرد یا صرفا یک فقره؟ چرا؟

نظر هیئت عالی:
چون کل مهره ها ستون فقرات را تشکیل می دهند لذا چنانچه در اثر رفتار یک مرتکب دو یا چند مهره آسیب ببیند موردی برای تعیین دیه جهت یکایک مهره ها نیست و مطابق ماده 647 قانون مجازات اسلامی دیه شکستگی ستون فقرات تعیین می شود.

نظر اکثریت:
توجها به صراحت تبصره 1 ماده 647 قانون مجازات اسلامی که اعلام داشته است مراد از شکستن ستون فقرات شکستن یک یا چند مهره از مهره های ستون فقرات به جز مهره های گردن و دنبالچه می باشند بنابراین قانون گذار در تبصره ی موصوف عقیده بر آن دارد که مجموعه مهره های ستون فقرات یک عضو واحد تلقی گردد لذا چه آنکه یک مهره شکسته باشد و یا چند مهره و چه آنکه مهره های شکسته شده متصل باشند و یا منفصل در هر صورت با توجه به اراده خاص مقنن در این تبصره که ستون فقرات را یک عضو واحد می داند انواع شکستگی مشمول ماده 647 قانون اخیر و یکی از بندهای پنجگانه آن می گردد. لذا شکستگی ستون فقرات مشمول مقررات بند پ ماده 543 قانون اخیر نمی گردد.

نظر اقلیت:
تبصره ی یک ماده 647 قانون اخیر مسیله ی مورد پرسش را مطلق گذاشته است بعبارت دیگر اینکه در تبصره ی مذکور اعلام شده مراد از شکستگی ستون فقرات شکستگی یک یا چند مهره است مقنن امر مطلقی را بیان داشته و منظور وی از چند مهره اعم هست از آنکه متصل باشد و یا منفصل تا اینجا نتیجه می گیریم که تبصره ی موصوف اطلاق دارد ولیکن اینکه این اطلاق نظر واقعی و مراد قطعی مقنن بوده یا خیر و اینکه باید ما به این اطلاق عمل بکنیم و یا خیر و حکم شکستگی مهره های متصله را مانند حکم شکستگی مهره های منفصله بدانیم می بایست پنج شرط در متن این تبصره وجود داشته باشد که در اصول استنباط به این پنج شرط تعبیر به مقدمات حکمت می گردد. ازجمله این مقدمات وجود قرینه ی متصله و یا منفصله است که در ما نحن فیه در ماده 543 قانون اخیر یک قرینه ی منفصله وجود دارد که با صراحت اعلام داشته است که در صورتی دیات جراحتهای متعدد تداخل می نمایند که عرفا آن دو جراحت متصل باشند نه آنکه منفصل باشند و در صورت منفصل بودن قاعده بر عدم تداخل دیات خواهد بود. نتیجتا با عنایت به وجود قرینه ی منفصله در ماده 543 موجبی جهت عمل کردن به اطلاق تبصره ی یک ماده647 وجود ندارد. فلذا در مورد سوال محکمه مکلف به صدور حکم بر دو دهم دیه کامل است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 647 ـ دیه شکستن ستون فقرات به ترتیب ذیل است: الف ـ شکستن ستون فقرات در صورتی که اصلا درمان نشود و یا بعد از علاج به صورت خمیده درآید موجب دیه کامل است. ب ـ شکستن ستون فقرات که بیعیب درمان شود ولی موجب از بین رفتن یکی از منافع گردد مانند اینکه مجنی علیه توان راه رفتن یا نشستن نداشته باشد و یا توان جنسی یا کنترل ادرار وی از بین برود موجب دیه کامل است. پ ـ شکستن ستون فقرات که درمان نشود و موجب عوارضی از قبیل موارد مندرج در بند (ب) شود علاوه بر دیه کامل شکستگی ستون فقرات موجب دیه یا ارش هر یک از عوارض حاصله نیز است. ت ـ شکستن ستون فقرات که بدون عیب درمان شود موجب یک دهم دیه کامل است. ث ـ شکستن ستون فقرات که موجب فلج و بیحس شدن پاها گردد علاوه بر دیه ستون فقرات موجب دو سوم دیه برای فلج دو پا نیز است. تبصره 1 ـ مراد از شکستن ستون فقرات شکستن یک یا چند مهره از مهره های ستون فقرات به جز مهره های گردن و استخوان دنبالچه می باشد. تبصره 2 ـ جنایتی که سبب خمیدگی پشت شود بدون آنکه موجب شکستن ستون فقرات گردد در صورتی که خمیدگی درمان نشود موجب دیه کامل و در صورتی که بدون عیب درمان شود دیه آن یک دهم دیه کامل است.

مشاهده ماده 647 قانون مجازات اسلامی

ماده 543 ـ درصورت وجود مجموع شرایط چهارگانه ذیل دیه آسیب های متعدد تداخل می کند و تنها دیه یک آسیب ثابت می شود: الف ـ همه آسیب های ایجاد شده مانند شکستگی های متعدد یا جراحات متعدد از یک نوع باشد. ب ـ همه آسیب ها در یک عضو باشد. پ ـ آسیب ها متصل به هم یا به گونه ای نزدیک به هم باشد که عرفا یک آسیب محسوب شود. ت ـ مجموع آسیب ها با یک رفتار مرتکب به وجود آید.

مشاهده ماده 543 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM