نشست قضایی شماره 1398-6342

نشست قضایی شماره 1398-6342

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6342


کد نشست:
1398-6342

تاریخ برگزاری:
1397/11/18

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
نسخ شروع به جرم در قوانین عام و خاص به واسطه تصویب ماده 122 قانون مجازات اسلامی سال 92

پرسش:
آیا با توجه به تصویب ماده 122 قانون مجازات اسلامی سال 92 در خصوص شروع به جرم بزه شروع به جرم در موارد خاصی از قانون مجازات اسلامی سال 75 و سایر قوانین خاص مانند کلاهبرداری نسخ شده اند یا خیر ؟

نظر هیئت عالی:
نظریه شماره 7/97/201 مورخ 1397/2/10 اداره کل حقوقی بشرح ذیل عینا مورد تایید اعضاء هیات عالی می باشد:

نظر اکثریت:
اکثریت حاضر در تحلیل خود اظهار نموده اند و به مستندات زیر تمسک جسته اند :

نظر اقلیت:
اقلیت حاضر در جلسه اظهار داشته : با تفکیک و تقسیم بندی اکثریت موافق بوده و حتی نظریه مشورتی مورد استناد در قسمت اخیر آن که ماده 10 قانون مجازات اسلامی سال 92 را نیز حاکم بر موضوع اعلام نموده است نیز موافق می باشیم اما آن قسمت از نظریه اکثریت و نظرات مشورتی که بطور مطلق برای یکسان سازی مجازات مجموعا باید به ماده 122 رجوع نمود مورد تایید نبوده زیرا در مورد قوانینی که مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام می باشد این کلی نگری وتعمیم عمومات به این مصوبات مغایرت قانونی داشته بلحاظ اینکه قوانینی که توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب می شود در دو قالب و قاعده می باشد. اول ) در مقام حل اختلاف میان مجلس و شورای نگهبان در تایید یا رد مصوبه مذکور. دوم ) از باب مصلحت نظام در مواقعی که مقام معظم رهبری جهت حل معضل عمده نظام به مجمع ارجاع و نظرمشورتی درخواست می گردد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 122 ـ هر کس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید لکن به واسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند به شرح زیر مجازات می شود: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس دائم یا حبس تعزیری درجه یک تا سه است به حبس تعزیری درجه چهار ب ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی یا حبس تعزیری درجه پنج است به حبس تعزیری یا شلاق یا جزای نقدی درجه شش تبصره ـ هرگاه رفتار ارتکابی ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته لکن به جهات مادی که مرتکب از آنها بی اطلاع بوده وقوع جرم غیرممکن باشد اقدام انجام شده در حکم شروع به جرم است.

مشاهده ماده 122 قانون مجازات اسلامی

ماده 15 ـ حد مجازاتی است که موجب نوع میزان و کیفیت اجرای آن در شرع مقدس تعیین شده است.

مشاهده ماده 15 قانون مجازات اسلامی

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM