نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/12/08

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
نحوه مطالبه خسارت ناشی از تاخیر در انجام تعهد

پرسش:
مواد 226 و 230 قانون مدنی شرایط مطالبه خسارت حاصله از عدم انجام تعهد را بیان داشته است هرگاه در ضمن معامله شرط شده است که متعهد در صورت تاخیر در انجام تعهد روزانه مبلغی را به عنوان خسارت بپردازد اگر در اثنای کار به واسطه علتی که مربوط به شخص اوست از قبیل: ناتوانی مالی از انجام تعهد استنکاف کند متعهد له تا چه زمانی می تواند خسارت مذکور رامطالبه کند؟

نظر هیئت عالی:
نشستقضایی(5): متعهدله تا زمانی که متعهد به تعهد عمل نکرده است در صورتی می تواند از متعهد خسارت حاصله از عدم انجام تعهد را مطالبه کند که تعهد ضمن عقد لازم شرط شده باشد و علت عدم انجام تعهد در راس موعد یا از تاریخ مطالبه ی انجام تعهد مربوط به شخص متعهد باشد نه علت خارجی که از حیطه اقتدار او خارج بوده است.

نظر اکثریت:
تا زمانی که متعهد به تعهد عمل نکرده است متعهد له می تواند خسارت بگیرد زیرا قاعده «المومنون عند شروطهم» و ماده10 قانون مدنی در موضوع حاکمیت دارد.

نظر اقلیت:
گروه اول: چنین شرطی غرری و باطل است چون عدم آن معلوم نیست و مورد از موارد ماده10 قانون مدنی نمی باشد؛ چون شرط ابتدایی نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 226 - در مورد عدم ایفای تعهدات از طرف یکی از متعاملین طرف دیگر نمی تواند ادعای خسارت نماید مگر این که برای ایفای تعهد مدت معینی مقرر شده و مدت مزبور منقضی شده باشد و اگر برای ایفای تعهد مدتی مقرر نبوده طرف وقتی می تواند ادعای خسارت نماید که اختیار موقع انجام با او بوده و ثابت نماید که انجام تعهد را مطالبه کرده است.

مشاهده ماده 226 قانون مدنی

ماده 230 - اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است محکوم کند.

مشاهده ماده 230 قانون مدنی

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM