نشست قضایی شماره 1398-6687

نشست قضایی شماره 1398-6687

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6687


کد نشست:
1398-6687

تاریخ برگزاری:
1397/11/03

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر سردشت

موضوع:
بررسی وصف مجرمانه حفر زمین به قصد سرقت از مغازه و سردرآوردن از ملک مسکونی دیگری

پرسش:
شخصی به قصد سرقت از زرگری با حفاری چندصدمتری می خواهد که طلاجات مغازه زرگری را سرقت نماید و طی حفاری انجام داده موفق به ورود به مغازه زرگری نمی شود لکن سر از منزل مسکونی شخص دیگری درمی آورد. حال سوال این است که این شخص مرتکب چه جرم و یاجرایمی شده است؟

نظر هیئت عالی:
با عنایت به ماده 144 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و فقدان عنصر روانی بزه تخریب عمدی (به واسطه عدم علم به موضوع در خصوص تخریب ملک دیگری) نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان سردشت موجه و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
از آنجایی که شخص صرفا قصد سرقت داشته لکن جرم سرقت ناتمام مانده است بنابراین شخص صرفا به اتهام شروع به سرقت قابل تعقیب کیفری است و نسبت به تخریب عمدی یا ورود به عنف هیچ گونه عنصر روانی وجود ندارد.

نظر اقلیت:
شخص مذکور علاوه بر این که به اتهام شروع به سرقت تحت تعقیب کیفری قرار می گیرد از آنجایی که تخریب عمدی نسبت به صاحب خانه مسکونی انجام یافته است از بابت ارتکاب این جرم نیز تعقیب کیفری می شود. زیرا زمانی تخریب محسوب نمی گردد که نسبت به مغازه زرگری اتفاق می افتاد که در این صورت به لحاظ اینکه مقدمه سرقت تخریب مال می باشد صرفا از این جهت تخریب محسوب نمی شود این درحالی است که تخریب صورت گرفته نسبت به خانه مسکونی اتفاق افتاده است و سوءنیت لازم با اولین اقدام عملی مرتکب مبنی بر اینکه اقدامات انجام یافته خلاف قانون است مستتر می باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 122 ـ هر کس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید لکن به واسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند به شرح زیر مجازات می شود: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس دائم یا حبس تعزیری درجه یک تا سه است به حبس تعزیری درجه چهار ب ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی یا حبس تعزیری درجه پنج است به حبس تعزیری یا شلاق یا جزای نقدی درجه شش تبصره ـ هرگاه رفتار ارتکابی ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته لکن به جهات مادی که مرتکب از آنها بی اطلاع بوده وقوع جرم غیرممکن باشد اقدام انجام شده در حکم شروع به جرم است.

مشاهده ماده 122 قانون مجازات اسلامی

ماده 677 ـ جنایتی که موجب زوال عقل یا کم شدن آن شود هرچند عمدی باشد حسب مورد موجب دیه یا ارش است و مرتکب قصاص نمی شود.

مشاهده ماده 677 قانون مجازات اسلامی

ماده 144 ـ در تحقق جرایم عمدی علاوه بر علم مرتکب به موضوع جرم باید قصد او در ارتکاب رفتار مجرمانه احراز گردد. در جرایمی که وقوع آنها براساس قانون منوط به تحقق نتیجه است قصد نتیجه یا علم به وقوع آن نیز باید محرز شود.

مشاهده ماده 144 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM