نشست قضایی شماره 1398-6672

نشست قضایی شماره 1398-6672

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6672


کد نشست:
1398-6672

تاریخ برگزاری:
1398/05/08

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر بندر عباس

موضوع:
مرور زمان در جرائم تعزیری نسبت به تعقیب و یا اجرای مجازات معاون جرم

پرسش:
ملاک تشخیص مرور زمان ( اعم از مرور زمان اجرا و تعقیب ) در خصوص معاونت در جرایم تعزیری چیست ؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت که موافق با تفسیر به نفع متهم می باشد مورد تایید اعضای هییت عالی است.

نظر اکثریت:
طبق بند ت ماده 127 قانون مجازات اسلامی معاونت در جرایم تعزیری یک تا دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی است و در ماده 105 قانون مجازات اسلامی مرور زمان جرایم تعزیری نیز به تفکیک مشخص شده است با توجه به مفاد این دو ماده در خصوص مرور زمان تعقیب به نظر می رسد تفسیر به نفع متهم اقتضاء می کند که ملاک مرور زمان را در معاونت در جرایم تعزیری دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی بدانیم و این اقرب به صواب است و در خصوص مرور زمان اجراء از آنجایی که قانونگذار میزان مجازات معاون را به رای قاضی واگذار کرده لهذا استناد به رای قاضی نه به عنوان درجه ی قضایی بلکه به عنوان درجه ی قانونی مجازات ملاک نظر است و چنانچه از رای قاضی نتوانیم به درجه ی جرم معاون پی ببریم تفسیر به نفع محکوم اقتضای اعمال دو درجه پایین تر را دارد.

نظر اقلیت:
در خصوص مرور زمان تعقیب و اجرای مجازات معاون را هم پایه ی مباشر جرم اصلی می دانیم نتیجتا مرور زمان های تعقیب و اجراء را حسب درجه جرم اصلی تشخیص و همان مرور زمان را در خصوص معاون جرم لحاظ می کنیم.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 105 ـ مرور زمان در صورتی تعقیب جرایم موجب تعزیر را موقوف می کند که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای مواعد زیر تعقیب نشده یا از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این مواعد به صدور حکم قطعی منتهی نگردیده باشد: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای پانزده سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای ده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای هفت سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای پنج سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای سه سال. تبصره 1 ـ اقدام تعقیبی یا تحقیقی اقدامی است که مقامات قضایی در اجرای یک وظیفه قانونی از قبیل احضار جلب بازجویی استماع اظهارات شهود و مطلعان تحقیقات یا معاینه محلی و نیابت قضایی انجام می دهند. تبصره 2 ـ در مورد صدور قرار اناطه مرور زمان تعقیب از تاریخ قطعیت رای مرجعی که رسیدگی کیفری منوط به صدور آن است شروع می شود.

مشاهده ماده 105 قانون مجازات اسلامی

ماده 107 ـ مرور زمان اجرای احکام قطعی تعزیری را موقوف می کند و مدت آن از تاریخ قطعیت حکم به قرار زیر است: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای بیست سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای پانزده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای ده سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای هفت سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای پنج سال تبصره 1 ـ اگر اجرای تمام یا بقیه مجازات موکول به گذشتن مدت یا رفع مانعی باشد مرور زمان از تاریخ انقضای آن مدت یا رفع مانع محاسبه می شود. تبصره 2 ـ مرور زمان اجرای احکام دادگاه های خارج از کشور درباره اتباع ایرانی در حدود مقررات و موافقتنامه های قانونی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 107 قانون مجازات اسلامی

ماده 127 ـ در صورتی که در شرع یا قانون مجازات دیگری برای معاون تعیین نشده باشد مجازات وی به شرح زیر است: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات یا حبس دائم است حبس تعزیری درجه دو یا سه ب ـ در سرقت حدی و قطع عمدی عضو حبس تعزیری درجه پنج یا شش پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی است سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش ت ـ در جرایم موجب تعزیر یک تا دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی تبصره 1 ـ در مورد بند (ت) این ماده مجازات معاون از نوع مجازات قانونی جرم ارتکابی است مگر در مورد مصادره اموال انفصال دائم و انتشار حکم محکومیت که مجازات معاون به ترتیب جزای نقدی درجه چهار شش و هفت است. تبصره 2 ـ در صورتی که به هر علت قصاص نفس یا عضو اجراء نشود مجازات معاون بر اساس میزان تعزیر فاعل اصلی جرم مطابق بند (ت) این ماده اعمال می شود.

مشاهده ماده 127 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM