نشست قضایی شماره 1398-6669

نشست قضایی شماره 1398-6669

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6669


کد نشست:
1398-6669

تاریخ برگزاری:
1397/10/12

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
جرم انگاری انتشار نظریه کمیسیون پزشکی در فضای مجازی

پرسش:
خانم الف از یک پزشک به لحاظ قصور پزشکی در دادسرا شکایت نموده است. کمیسیون پزشکی بدوی پزشک را مقصر اعلام نموده است لیکن با اعتراض پزشک کمیسیون بالاتر (کمیسیون تجدیدنظر) نظر به عدم تقصیر پزشک داده است و رای بر برایت پزشک صادر شده است. خانم الف تصویر نظریه کمیسیون بدوی را (که حسب آن پزشک مرتکب تقصیر شده بود) از طریق فضای مجازی در گروه های مختلفی که عضو بوده است منتشر نموده است. حسب ادعای پزشک با توجه به تعداد زیاد بازدیدکنندگان ضررهای معنوی زیادی به ایشان وارد شده است. با توجه به مراتب موصوف آیا رفتار ارتکابی خانم الف جرم می باشد یا خیر و در صورت جرم بودن مصداق چه عنوان مجرمانه ای می باشد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان شیراز استان فارس موجه و با اصلاح بند ثالثا به اینکه (هرچند ماده 91 قانون آیین دادرسی کیفری شامل شاکی نیز می گردد اما صرف نظر از اینکه موضوع مطروحه شامل مفهوم "سر" نمی گردد؛ اساسا ناظر به مرحله تحقیقات مقدماتی که به صورت محرمانه می باشد است و لکن فرض پرسش ناظر بر بعد از صدور رای است مورد تایید می باشد.

نظر اکثریت:
رفتار انتسابی جرم می باشد لیکن در خصوص اینکه رفتار انتسابی مصداق چه بزهی می باشد اختلاف عقیده وجود دارد ؛

نظر اقلیت:
رفتار انتسابی جرم نمی باشد؛ چه آنکه اولا صرف انتشار تصویر نظریه کمیسیون بدوی مصداق انتشار جریان رسیدگی دادگاه نمی باشد و بنابراین مصداق بزه مندرج در ماده 353 قانون آیین دادرسی کیفری نمی باشد. ثانیا مصداق بزه نشر اکاذیب رایانه ای نمی باشد چه آنکه مندرجات نظریه کمیسیون بدوی حقیقت داشته است و بنابراین مطالب کذبی را انتشار نداده است. ثالثا مصداق بزه افشای اسرار موضوع ماده 91 قانون آیین دادرسی کیفری نیز نمی باشد چه آنکه این ماده شامل اشخاصی است که به مناسبت شغل خود افشاء سر می نماید و بنابراین شامل اصحاب دعوی نمی باشد.

نظر ابرازی:
احد از همکاران بر این عقیده اند که چنانچه انتشار تصویر نظریه کمیسیون بدوی قبل از صدور حکم قطعی برایت پزشک باشد رفتار انتسابی جرم نمی باشد؛ چه آنکه هنوز کذب بودن مطالب بیان شده به اثبات نرسیده است و بنابراین مطالب انتشار یافته در آن زمان کذب نبوده است. لیکن چنانچه انتشار نظریه کمیسیون بدوی بعد از صدور حکم قطعی مبنی بر برایت پزشک باشد متهم حقیقت را بیان ننموده است چه آنکه مطالبی را انتشار داده که با توجه به حکم برایت صادر شده کذب بودن آن محرز شده است و بنابراین در این صورت مصداق بزه نشر اکاذیب رایانه ای مندرج در ماده 746 قانون جرایم رایانه ای (الحاقی به کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی) مصوب 1388 می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 91 - دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع نموده و طرفین دعوا نیز می توانند او را رد کنند. الف - قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس با یکی از اصحاب دعوا وجود داشته باشد. ب - دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین باشد و یا یکی از طرفین مباشر یا متکفل امور دادرس یا همسر او باشد. ج - دادرس یا همسر یا فرزند او وارث یکی از اصحاب دعوا باشد. د - دادرس سابقا در موضوع دعوای اقامه شده به عنوان دادرس یا داور یا کارشناس یا گواه اظهارنظر کرده باشد. ه- بین دادرس و یکی از طرفین و یا همسر یا فرزند او دعوای حقوقی یا جزایی مطرح باشد و یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور حکم قطعی دو سال نگذشته باشد. و - دادرس یا همسر یا فرزند او دارای نفع شخصی در موضوع مطروح باشند.

مشاهده ماده 91 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 353 ـ انتشار جریان رسیدگی و گزارش پرونده که متضمن بیان مشخصات شاکی و متهم و هویت فردی یا موقعیت اداری و اجتماعی آنان نباشد در رسانه ها مجاز است. بیان مفاد حکم قطعی و مشخصات محکوم علیه فقط در موارد مقرر در قانون امکان ـپذیر است. تخلف از مفاد این ماده در حکم افتراء است. تبصره 1 ـ هرگونه عکسبرداری یا تصویربرداری یا ضبط صدا از جلسه دادگاه ممنوع است. اما رئیس دادگاه می تواند دستور دهد تمام یا بخشی از محاکمات تحت نظارت او به صورت صوتی یا تصویری ضبط شود. تبصره 2 ـ انتشار جریان رسیدگی و گزارش پرونده در محاکمات علنی که متضمن بیان مشخصات شاکی و متهم است در صورتیکه به عللی از قبیل خدشه دار شدن وجدان جمعی و یا حفظ نظم عمومی جامعه ضرورت یابد به درخواست دادستان کل کشور و موافقت رئیس قوه قضاییه امکان پذیر است.

مشاهده ماده 353 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 91 ـ تحقیقات مقدماتی به صورت محرمانه صورت میگیرد مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید. کلیه اشخاصی که در جریان تحقیقات مقدماتی حضور دارند موظف به حفظ این اسرار هستند و در صورت تخلف به مجازات جرم افشای اسرار شغلی و حرفهای محکوم می شوند.

مشاهده ماده 91 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM