نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/12/13

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر بوکان

موضوع:
حدوث اختلاف در مالکیت با درخواست تقسیم ماترک

پرسش:
در دعوای تقسیم ترکه چنان چه اختلاف در مالکیت حادث شود تکلیف دادگاه چیست؟

نظر هیئت عالی:
به موجب ماده 300 قانون امور حسبی در صورت تعدد ورثه هر یک از آنها می توانند از دادگاه درخواست تقسیم سهم خود را از سهم سایر ورثه بخواهند. با عنایت به مقررات قانون مذکور در امر تقسیم اصولا موضوع اختلاف در مالکیت مفروغ عنه است. بدین معنی که تقسیم وفق قانون امور حسبی وقتی انجام می گیرد که اختلافی در مالکیت بین ورثه نباشد. بنا به مراتب در صورت حدوث اختلاف در مالکیت دادگاه قرار عدم استماع صادر می کند و مدعی مالکیت باید قبلا مالکیت ادعایی خود را با طرح دعوای جداگانه به اثبات برساند و سپس درخواست تقسیم نماید.

نظر اکثریت:
ماهیت تقسیم ترکه درخواست می باشد نه دعوا. اگر اختلاف در مالکیت نیز به وجود آید ماهیت تقسیم تغییر نخواهد کرد؛ چرا که اولا: درخواست تقسیم ترکه در صلاحیت دادگاه است. ثانیا: اصل بر غیرمالی بودن دعاوی و خلاف آن مستلزم اثبات است. بنابراین اگر در رسیدگی به درخواست تقسیم ترکه دلیل مورث ادعای مالکیت سند رسمی یا حکم دادگاه باشد باید به آن عمل نمود والا با استناد به ماده 19 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی در جهت رسیدگی به ادعای مورث قرار اناطه صادر می¬شود.

نظر اقلیت:
امور حسبی (امور ارفاقی یا اتفاقی) اموری هستند که رسیدگی به آن متوقف بر وقوع اختلاف و منازعه بین اشخاص نباشد و در رسیدگی به دعاوی ترافعی چنان چه اختلاف حادث شود با استناد به قسمت اخیر ماده 2 قانون امور حسبی از شمول حال آن قانون خارج و در چارچوب قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ملحوظ خواهد شد؛ چرا که قسمت اخیر ماده 1 قانون معنونه قید امور حسبی را کتابت کرده است. در پاسخ به فرض سوال اگرچه بند (3) ماده 1 قانون شورای حل اختلاف تقسیم ترکه را در صلاحیت شورا ندانسته و براساس قاعده عام در صلاحیت دادگاه عمومی است و اصل نیز بر غیرمالی بودن در رسیدگی به دعاوی می¬باشد و خلاف آن مستلزم اثبات است لکن در رسیدگی به درخواست تقسیم ترکه به لحاظ حدوث اختلاف رسیدگی به موضوع جنبه مالی خواهد یافت چرا که رای وحدت رویه شماره 579 ـ 28/07/1377 گویای آن است. چنان چه در مورد اموال متوفی ادعای مالکیت مطرح شود و در مالکیت مورث حین الفوت او اختلاف شود رسیدگی به موضوع از دعاوی مالی و در صلاحیت دادگاه است. لاجرم دادگاه در رسیدگی به موضوع به جهت مرعی نمودن قانون آیین دادرسی مدنی تابع بهای خواسته و حد نصاب قانونی است. اگر نصاب کمتر از حد نصاب قانونی و در صلاحیت شورای حل اختلاف باشد دادگاه باید پرونده را با قرار عدم صلاحیت به شایستگی قاضی شورا صادر کند و چنان چه در آن مرجع در جلسه اول دادرسی دادخواست دعوای متقابل از جانب مدعی مالکیت مطرح شود باید در آن شق رسیدگی گردد ولی اگر در جلسات بعدی ادعای اخیر مطرح شود به استناد ماده 19 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی باید قرار توقیف دادرسی صادر نماید. رویه آن است که در فرض اخیر قرار اناطه صادر می شود لکن اصدار آن قرار صحیح نیست چرا که قرار اناطه در شمول موضوعات کیفری است ولو غیر.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 300- در صورت تعدد ورثه هر یک از آن ها می توانند از دادگاه درخواست تقسیم سهم خود را از سهم سایر ورثه بخواهند.

مشاهده ماده 300 قانون امور حسبی

ماده 2- رسیدگی به امور حسبی تابع مقررات این باب می باشد مگر آنکه خلاف آن مقرر شده باشد.

مشاهده ماده 2 قانون امور حسبی

ماده 19 - هرگاه رسیدگی به دعوا منوط به اثبات ادعایی باشد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه دیگری است رسیدگی به دعوا تا اتخاذ تصمیم از مرجع صلاحیتدار متوقف می شود. در این مورد خواهان مکلف است ظرف یک ماه در دادگاه صالح اقامه دعوا کند و رسید آن را به دفتر دادگاه رسیدگی کننده تسلیم نماید در غیر این صورت قرار رد دعوا صادر می شود و خواهان می تواند پس از اثبات ادا در دادگاه صالح مجددا اقامه دعوا نماید.

مشاهده ماده 19 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1ـ به منظور حل اختلاف و صلح و سازش بین اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی شوراهای حل اختلاف که در این قانون به اختصار «شورا» نامیده می‏شوند تحت نظارت قوه قضائیه و با شرایط مقرر در این قانون تشکیل می‏گردد. تبصره ـ تعیین محدوده فعالیت جغرافیایی شورا در هر حوزه قضائی به عهده رئیس همان حوزه قضائی می‏باشد.

مشاهده ماده 1 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM