نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/09/06

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر رامسر

موضوع:
مطالبه خسارت ناشی از جرم از ورثه

پرسش:
1. در صورت فوت متهم آیا می توان خسارت ناشی از جرم را از ورثه او مطالبه کرد؟ 2. مسیولیت ورثه ای که ترکه را قبول نکرده چیست؟3. آیا می شود خسارت ناشی از جرم را همانند دیون متوفی از ترکه برداشت نمود؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1): بر اساس اصل شخصی بودن مجازات که ماده 5 و بند اول ماده 6 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری بر رعایت آن تاکید ورزیده با فوت متهم یا محکوم علیه تعقیب و مجازات او منتفی خواهد شد اما ضرر و زیان ناشی از جرم مجازات نیست تا با فوت متهم یا محکوم علیه مطالبه آن زایل شود بلکه الزام وی به جبران و ترمیم خسارتی است که به سبب ارتکاب بزه به دیگری وارد آورده است کما این که بدون تقدیم دادخواست و مطالبه آن دادگاه حکم به وصول ضرر و زیان ناشی از جرم صادر نخواهد کرد بنا به مراتب و مطابق مواد 10 و 175 قانون مرقوم 1 و 3. پس از فوت متهم یا محکوم علیه ضرر و زیان ناشی از جرم از ورثه او در صورت قبول ترکه و در حد سهم هر یک از ترکه قابل مطالبه و در صورت عدم قبول آن از ترکه قابل استیفا می باشد. 2. وراثی که ترکه را در مهلت قانونی رد کرده¬اند مسیولیتی در قبال زیان دیده از جرم ندارند.

نظر اتفاقی:
1ـ با عنایت به صراحت مواد 10 و 175 قانون آیین دادرسی کیفری با فوت متهم حقوق مدعی خصوصی به قوت خود باقی است. 2ـ مطابق ماده 248 قانون امور حسبی وراث که ترکه را قبول کردند هر یک مسیول ادای تمام دیون به نسبت سهم خود خواهند بود و چنان چه ترکه کفاف دیون را ندهد در این صورت وراث نسبت به زاید از ترکه مسیول نخواهد بود. 3ـ نظر به این که مطابق مواد 328 الی 335 قانون مدنی و مواد یک الی ده قانون مسیولیت مدنی هر کس مال غیر را ناقص و یا تلف کند و یا سبب تلف مالی شود باید از عهده غرامت آن برآید بنابراین با فوت متهم فقط مسیولیت کیفری او زایل می شود و مسیولیت مدنی او به قوت خود باقی است و مطابق ماده 225 قانون امور حسبی دیون و حقوقی که به عهده متوفاست باید از ترکه او داده شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 248- در صورتی که ورثه ترکه را قبول نمایند هر یک مسئول اداء تمام دیون به نسبت سهم خواهند بود مگر اینکه ثابت کنند دیون متوفی زاید بر ترکه بوده یا ثابت کنند که پس از فوت متوفی ترکه بدون تقصیر آن ها تلف شده و باقی مانده ترکه برای پرداخت دیون کافی نیست که در این صورت نسبت به زائد از ترکه مسئول نخواهند بود.

مشاهده ماده 248 قانون امور حسبی

ماده 225- دیون و حقوقی که به عهده متوفی است بعد از هزینه کفن و دفن و تجهیز متوفی و سایر هزینه های ضروری از قبیل هزینه حفظ و اداره ترکه باید از ترکه داده شود.

مشاهده ماده 225 قانون امور حسبی

ماده 10 ـ بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان می گردد و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست کند «شاکی» و هرگاه جبران ضرر و زیان وارده را مطالبه کند «مدعی خصوصی» نامیده می شود.

مشاهده ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 175 ـ استفاده از سامانه ‏های (سیستم های) رایانه‏ای و مخابراتی از قبیل پیام نگار (ایمیل) ارتباط تصویری از راه دور نمابر و تلفن برای طرح شکایت یا دعوی ارجاع پرونده احضار متهم ابلاغ اوراق قضایی و همچنین نیابت قضایی با رعایت مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی بلامانع است. تبصره ـ شرایط و چگونگی استفاده از سامانه‏های رایانه‏ای و مخابراتی موضوع این ماده بر اساس آیین نامه ای است که ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 175 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM