نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/11/07

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر خمام

موضوع:
اطلاق فوت فرضی

پرسش:
آیا اطلاق «فوت» در بند ث ماده 235 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 شامل موت فرضی نیز می شود؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت مورد قبول است زیرا همان علتی که موضوع فوت واقعی را در بند «ث» ماده 235 قانون آیین دادرسی کیفری قابل توجیه دانسته است برای موت فرضی هم وجود دارد.

نظر اکثریت:
به دلیل اینکه آثار موت فرضی هم آثار فوت واقعی را داشته و با اصالت الاطلاق و تعذر کفیل یا وثیقه گذار موت فرضی نیز به مانند فوت واقعی است؛ شخص کفیل یا وثیقه گذار می تواند اعتراض نماید.

نظر اقلیت:
بند ث ماده 235 قانون مذکور باید در حد نص تفسیر شود و تفسیر نباید مضیق باشد و تفسیر موسع وجاهت قانونی ندارد. وحدت ملاک در امور کیفری قابل قبول نیست و بند ث ماده 235 قانون آ.د.ک مربوط به فوت واقعی است و فوت فرضی از ماده مذکور خروج موضوعی دارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 235 ـ متهم کفیل و وثیقه گذار می توانند در موارد زیر ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ دستور دادستان درباره اخذ وجه التزام وجه الکفاله و یا ضبط وثیقه اعتراض کنند. مرجع رسیدگی به این اعتراض دادگاه کیفری دو است: الف ـ هرگاه مدعی شوند در اخذ وجه التزام و وجه الکفاله و یا ضبط وثیقه مقررات مربوط رعایت نشده است. ب ـ هرگاه مدعی شوند متهم در موعد مقرر حاضر شده یا او را حاضر کرده‏اند یا شخص ثالثی متهم را حاضر کرده است. پ ـ هرگاه مدعی شوند به جهات مذکور در ماده (178) این قانون متهم نتوانسته حاضر شود یا کفیل و وثیقه گذار به یکی از آن جهات نتوانسته اند متهم را حاضر کنند. ت ـ هرگاه مدعی شوند پس از صدور قرار قبولی کفالت یا التزام معسر شده‏اند. ث ـ هرگاه کفیل یا وثیقه گذار مدعی شوند تسلیم متهم به علت فوت او در مهلت مقرر ممکن نبوده است. تبصره 1 ـ دادگاه در تمام موارد فوق خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات دادرسی به شکایت رسیدگی می کند. رای دادگاه قطعی است. تبصره 2 ـ مرجع رسیدگی به اعتراض نسبت به دستور رئیس یا دادرس دادگاه عمومی بخش دادگاه کیفری دو نزدیکترین شهرستان آن استان است. تبصره 3 ـ در خصوص بند(ت) دادگاه به ادعای اعسار متهم یا کفیل رسیدگی و در صورت احراز اعسار آنان به معافیت آنان از پرداخت وجه التزام یا وجه الکفاله حکم می کند.

مشاهده ماده 235 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM