نشست قضایی شماره 1397-5335

نشست قضایی شماره 1397-5335

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5335


کد نشست:
1397-5335

تاریخ برگزاری:
1383/09/12

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر خواف

موضوع:
وضعیت رسیدگی به دعوای وارد ثالث در صورت ابطال دادخواست رد سقوط یا سازش در دعوای اصلی

پرسش:
در صورتی که دعوای اصلی منتهی به صدور قرار ابطال دادخواست یا رد دعوا یا سقوط دعوا شود وضعیت دعوای ورود ثالث را از نظر حقوقی و همچنین همین وضعیت را در صورتی که طرفین دعوای صلح تقاضای صدور گزارش اصلاحی کنند تبیین فرمایید؟

نظر هیئت عالی:
بر حسب مقررات ماده 130 قانون آیین دادرسی "هرگاه شخص ثالثی در موضوع دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی دادرسی اصحاب دعوای اصلی برای خود مستقلا حقی قایل باشد یا خود را در محق شدن یکی از طرفین دعوا ذی نفع بداند می تواند تا مادامی که دعوا خاتمه نیافته وارد دعوا شود؛ بنابراین در دعوای وارد ثالث هدف و مقصد از طرح دعوا مشخص است. اگر دعوا صرفا به منظور حمایت از حقانیت یکی از اطراف دعوا باشد و دعوای اصلی به هر صورت منتهی به صدور یکی از قرارهای رد یا ابطال یا سقوط دعوا شود دعوای وارد ثالث دیگر قابلیت استماع ندارد. لیکن در صورتی که وارد ثالث مدعی حق مستقلی برای خود باشد قرارهای صادره تاثیری در حق وی نداشته و دعوای وی کماکان ادامه خواهد داشت و این امر در خصوص تقاضای گزارش اصلاحی طرفین دعوای اصلی هم صادق است؛ زیرا طبق مقررات ماده 184 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی گزارش اصلاحی نسبت به طرفین و وراث و قایم مقام قانونی آنها نافذ و معتبر است و تاثیری در حق وارد ثالث ندارد.

نظر اتفاقی:
وضعیت دعوای ورود ثالث در هر یک از فروض فوق با توجه به هدف وارد ثالث متفاوت است با این توضیح که چنانچه وارد ثالث برای خود مستقلا حقی قایل نباشد و به منظور حمایت از یکی از طرفین دعوای اصلی وارد شود در هر یک از فروض فوق دعوای وارد ثالث قابلیت استماع نداشته و رد خواهد شد. اما چنانچه وارد ثالث مستقلا برای خود حقی قایل باشد در صورتی که دعوای اصلی منتهی به صدور قرار ابطال دادخواست یا رد دعوا یا سقوط دعوا شود به دعوای ورود ثالث باید مستقلا رسیدگی و اتخاذ تصمیم شود؛ اما چنانچه در این فرض طرفین دعوای اصلی تقاضای صدور گزارش اصلاحی کنند با توجه به اینکه گزارش اصلاحی به منزله حکم قطعی تلقی می شود و این امر ممکن است به زیان وارد ثالث تلقی شود؛ لذا دادگاه باید قرار توقف رسیدگی صادر تا بدوا به دعوای وارد ثالث رسیدگی و سپس به تقاضای متداعیین دعوای اصلی نفیا یا اثباتا ترتیب اثر دهد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 184 - دادگاه پس از حصول سازش بین طرفین به شرح فوق رسیدگی را ختم و مبادرت به صدور گزارش اصلاحی می نماید مفاد سازش نامه که طبق مواد فوق تنظیم می شود نسبت به طرفین و وراث و قائم مقام قانونی آنها نافذ و معتبر است و مانند احکام دادگاهها به موقع اجرا گذاشته می شود چه این که مورد سازش مخصوص به دعوای مطروحه بوده یا شامل دعاوی یا امور دیگری باشد.

مشاهده ماده 184 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM