نشست قضایی شماره 1400-8635

نشست قضایی شماره 1400-8635

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8635


کد نشست:
1400-8635

تاریخ برگزاری:
1399/09/06

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر رامیان

موضوع:
بررسی جرم بودن یا نبودن عمل مساعدت در خلاصی مرتکب حمل چوب از محاکم و محکومیت

پرسش:
در صورتی که شخصی برای خلاصی دیگری که پرونده مفتوح در خصوص حمل چوب در سازمان تعزیرات حکومتی دارد از محاکمه و محکومیت مساعدت کند آیا عمل وی منطبق با عنوان جزایی مساعدت برای خلاصی مجرم از محاکم و محکومیت است؟

نظر هیئت عالی:
آنچه که در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی قرار داده شده است مواردی است که تخلف محسوب می شود نتیجتا مساعدت در خلاصی مرتکب به تخلف از جمله مصادیق موضوع ماده 554 قانون مجازات اسلامی مصوب 75 محسوب نمی شود.

نظر اکثریت:
با عنایت به اینکه حسب ماده 44 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز پرونده ها در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی تخلف محسوب می شود فلذا مساعدت در خلاصی مرتکب عمل مزبور مساعدت در خلاصی متخلف محسوب می شود نه مساعدت در خلاصی مجرم بنابراین انطباق با عنوان جزایی مزبور ندارد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه ماده 2 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود و حسب ماده 48 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع مصوب 1346 حمل چوب و هیزم طبق قانون مجازات مرتکبین قاچاق (در حال حاضر قانون قاچاق کالا و ارز) تعقیب و مجازات می شود فلذا حمل چوب نیز جرم محسوب و در خصوص صورت سوال عمل شخص منطبق با عنوان جزایی مساعدت برای خلاصی مجرم در محاکم و محکومیت است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 554 ـ براساس نظر حکومتی مقام رهبری دیه جنایت بر اقلیت های دینی شناخته شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به اندازه دیه مسلمان تعیین می گردد.

مشاهده ماده 554 قانون مجازات اسلامی

ماده 2 ـ هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 2 قانون مجازات اسلامی

ماده 44ـ رسیدگی به جرائم قاچاق کالا و ارز سازمان یافته و حرفه‏ای قاچاق کالاهای ممنوع و قاچاق کالا و ارز مستلزم حبس و یا انفصال از خدمات دولتی در صلاحیت دادسرا و دادگاه انقلاب است. سایر پرونده‏های قاچاق کالا و ارز تخلف محسوب و رسیدگی به آن در صلاحیت سازمان تعزیرات حکومتی است. چنانچه پرونده ای متهمان متعدد داشته و رسیدگی به اتهام یکی از آنان در صلاحیت مرجع قضائی باشد به اتهامات سایر اشخاص نیز در این مراجع رسیدگی می­شود. تبصره ـ در صورتی که پس از ارجاع پرونده به سازمان تعزیرات حکومتی و انجام تحقیقات محرز شود رسیدگی به جرم ارتکابی در صلاحیت مرجع قضائی است شعبه مرجوع الیه مکلف است بلافاصله قرار عدم صلاحیت خود را صادر کند. این قرار پس از تایید مقام مافوق شعبه در سازمان تعزیرات حکومتی و یا در صورت عدم اعلام نظر آن مقام ظرف مدت یک هفته قطعی است و پرونده مستقیما به مرجع قضائی ذی صلاح ارسال می شود. همچنین در مواردی که پرونده به تشخیص مرجع قضائی در صلاحیت تعزیرات حکومتی است پرونده مستقیما به مرجع مذکور ارسال می گردد و شعب سازمان تعزیرات حکومتی مکلف به رسیدگی می باشند. مقررات این تبصره از شمول ماده (28) قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب (در امور مدنی) مصوب 21/1/1379 مستثنی است. (اصلاحی 21/07/1394)

مشاهده ماده 44 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز

ماده 48 ـ حمل چوب و هیزم و ذغال حاصله از درختان جنگلی در تمام نقاط کشور به استثنای داخله شهرها بدون تحصیل پروانه حمل از سازمان جنگلبانی ممنوع است و چنانچه مرتکب فاقد پروانه بهره برداری باشد طبق قانون مجازات مرتکبین قاچاق تعقیب خواهد شد در صورتی که دارای پروانه بهره برداری باشد فقط عین مال به سود سازمان جنگلبانی ضبط می شود. حمل چوب و هیزم و ذغال از شهرها به دهات مجاور در حدود مصرف شخصی مجاز است حدود این اجازه در آیین نامه اجرایی این قانون تعیین خواهد شد. تبصره 1 ـ حمل مجدد چوب و ذغال و هیزم مجاز بین شهرهایی که سازمان جنگلبانی آگهی خواهد کرد احتیاج به صدور پروانه ندارد. تبصره 2 ـ در صورتی که چوب یا هیزم یا ذغالی که برای مصارف روستایی جنگل نشینان یا دهکده های مجاور جنگل اختصاص داده شده به نقاط دیگر حمل شود قاچاق محسوب و طبق مقررات قانون کیفر مرتکبین قاچاق با مرتکب رفتار خواهد شد. تبصره 3 ـ راننده وسیله نقلیه که چوبهای بدون پروانه را عاملا حمل کرده باشد معاون جرم محسوب و علاوه از مجازات مقرر از دو ماه تا یک سال از حق رانندگی محروم می شود. مامورین سازمان جنگلبانی باید پروانه رانندگی را از مرتکب اخذ و ضمیمه پروانه به دادگاه صلاحیت دار ارسال دارند.

مشاهده ماده 48 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM