نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1392/11/02

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گنبدکاووس

موضوع:
عدم واخواست سفته در مهلت مقرر قانونی توسط دارنده سفته و زائل شدن مسئولیت ظهرنویس

پرسش:
(الف) در وجه (ب) سفته ای صادر کرده و (ب) آن را ازطریق ظهرنویسی به (ج) واگذار کرده است. شخصی به نام (د) هم به عنوان ضامن صادرکننده ی سفته ظهر آن را امضا کرده است. علی رغم گذشت مدتی بیش از ده روز از تاریخ سررسید سفته دارنده سند (ج) آن را واخواست نکرده و علیه (الف) (ب) و (د) اقامه دعوی کرده و خواستار محکومیت تضامنی آنان به پرداخت وجه مندرج در سند شده است.

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 249 قانون تجارت و مقررات قسمت اخیر آن ماده ضامن تنها با کسی مسیولیت تضامنی دارد که از او (مضمون عنه) ضمانت کرده است در مورد ضامن براساس رای وحدت رویه شماره 597/12/2/74 هیات عمومی دیوان عالی کشور محدودیت های مقرر در مواد 286 و 287 قانون تجارت وجود ندارد با این ترتیب نظریه اکثریت صایب به نظر می رسد و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با عنایت به مواد 249 309 310 313 و 315 از قانون تجارت در صورتی که دارنده سفته در مهلت مقرر قانونی نسبت به واخواست سفته اقدام نکرده باشد مسیولیت ظهرنویس زایل می شود. برخی معتقدند در این صورت سفته همانند یک سند عادی است و صرف نظر از آن با این وصف شخصی که به عنوان ضامن صادرکننده سفته آن را امضا کرده مسیولیت تضامنی با صادرکننده سفته در برابر دارنده آن دارد.(ضم ذمه به ذمه) این مفهوم از مواد 279 280 286 289 و 309 قانون تجارت نیز قابل استنباط می باشد نتیجتا در مورد سوال شخص (الف) و (د) تضامنا مسیول پرداخت می باشند.

نظر اقلیت:
با عنایت به این که دارنده سفته به تکلیف خود عمل نکرده است سفته وصف سند تجاری ندارد و ضمان مدنی بر روابط بین صادرکننده و ضامن حاکم است. (نقل ذمه به ذمه) در مورد اموال هم صرفا شخص ضامن مسیول است و صادرکننده مسیولیتی ندارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 249 ـ برات دهنده کسی که برات را قبول کرده و ظهرنویسها در مقابل دارنده برات مسئولیت تضامنی دارند. دارنده برات در صورت عدم تادیه و اعتراض می تواند به هر کدام از آنها که بخواهد منفردا یا به چند نفر یا به تمام آنها مجتمعا رجوع نماید. همین حق را هر یک از ظهرنویسها نسبت به برات دهنده و ظهرنویسهای ماقبل خود دارد. اقامه دعوی بر علیه یک یا چند نفر از مسئولین موجب اسقاط حق رجوع به سایر مسئولیت برات نیست. اقامه کننده دعوی ملزم نیست ترتیب ظهرنویسی را از حیث تاریخ رعایت کند. ضامنی که ضمانت برات دهنده یا محال علیه یا ظهرنویسی را کرده فقط با کسی مسئولیت تضامنی دارد که از او ضمانت نموده است.

مشاهده ماده 249 قانون تجارت

ماده 286 ـ اگر دارنده براتی که بایستی در ایران تادیه شود و به علت عدم پرداخت اعتراض شده بخواهد از حقی که ماده 249 برای او مقرر داشته استفاده کند باید در ظرف یک سال از تاریخ اعتراض اقامه دعوی نماید. تبصره ـ هر گاه محل اقامت مدعی علیه خارج از محلی باشد که وجه برات باید در آنجا پرداخته شود برای هر شش فرسخ یک روز اضافه خواهد شد.

مشاهده ماده 286 قانون تجارت

ماده 287 ـ در مورد برواتی که باید در خارجه تادیه شود اقامه دعوی بر علیه برات دهنده و یا ظهرنویس های مقیم ایران در ظرف دو سال از تاریخ اعتراض باید به عمل آید.

مشاهده ماده 287 قانون تجارت

ماده 309 ـ تمام مقررات راجع به بروات تجارتی ( از مبحث چهارم الی آخر فصل اول این باب) در مورد فته طلب نیز لازم الرعایه است.

مشاهده ماده 309 قانون تجارت

ماده 310 ـ چک نوشته ای است که به موجب آن صادرکننده وجوهی را که در نزد محال علیه دارد کلا یا بعضا مسترد یا به دیگری واگذار می نماید.

مشاهده ماده 310 قانون تجارت

ماده 313 ـ وجه چک باید به محض ارائه کارسازی شود.

مشاهده ماده 313 قانون تجارت

ماده 315 ـ اگر چک در همان مکانی که صادر شده است باید تادیه گردد دارنده چک باید در ظرف پانزده روز از تاریخ صدور وجه آن را مطالبه کند و اگر از یک نقطه به نقطه دیگر ایران صادر شده باشد باید در ظرف چهل و پنج روز از تاریخ صدور چک مطالبه شود. اگر دارنده چک در ظرف مواعد مذکوره در این ماده پرداخت وجه آن را مطالبه نکند دیگر دعوی او بر علیه ظهرنویس مسموع نخواهد بود و اگر وجه چک به سببی که مربوط به محال علیه است از بین برود دعوی دارنده چک بر علیه صادرکننده نیز در محکمه مسموع نیست.

مشاهده ماده 315 قانون تجارت

ماده 279 ـ دارنده برات باید روز وعده وجه برات را مطالبه کند.

مشاهده ماده 279 قانون تجارت

ماده 280 ـ امتناع از تادیه وجه برات باید در ظرف ده روز از تاریخ وعده به وسیله نوشته که اعتراض عدم تادیه نامیده می شود معلوم گردد.

مشاهده ماده 280 قانون تجارت

ماده 289 ـ پس از انقضاء مواعد مقرره در مواد فوق دعوی دارنده برات بر ظهرنویسها و همچنین دعوی هر یک از ظهرنویسها بر ید سابق خود در محکمه پذیرفته نخواهد شد.

مشاهده ماده 289 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM