نشست قضایی شماره 1398-6195

نشست قضایی شماره 1398-6195

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6195


کد نشست:
1398-6195

تاریخ برگزاری:
1397/05/16

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
ارائه دلیل جدید قبل از صدور کیفرخواست و امکان رجوع دادیار اظهارنظر از عقیده سابق

پرسش:
چنانچه دادگاه کیفری در مقام حل اختلاف بین بازپرس و دادیار اظهارنظر نظر دادیار اظهارنظر مبنی بر عقیده به صدور قرار جلب به دادرسی را تایید نموده باشد و قبل از صدور کیفرخواست مشتکی عنه دلیل جدیدی ارایه نماید که مثبت بی گناهی وی باشد یا اینکه دادیار اظهارنظر متوجه شود که مشتکی عنه سابقا دلیلی ارایه نموده که وی در زمان اظهار نظر متوجه آن نشده است و آن دلیل نیز مثبت بی گناهی مشتکی عنه باشد آیا رجوع دادیار اظهارنظر از عقیده سابق (مبنی بر جلب به دادرسی) جایز است؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به رای دادگاه دادسرا تکلیف به تبعیت از تصمیم مرجع موصوف دارد؛ اما این امر نافی انعکاس ادله ارایه شده به دادگاه نخواهد بود؛ نتیجتا نظریه اکثریت در حد موصوف صحیح است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه به استناد ماده 273 قانون آیین دادرسی کیفری تصمیم دادگاه در مقام حل اختلاف قطعی می باشد و دادگاه مقام عالی نسبت به دادسرا می باشد دادسرا باید از تصمیم دادگاه تبعیت نماید. مفاد ماده 282 قانون آیین دادرسی کیفری نیز به معنای اجازه به دادستان جهت عدول از اظهارنظر نمی باشد؛ بنابراین حتی اگر ادله جدیدی حادث شود دادستان یا دادیار اظهارنظر حق عدول از نظر سابق خود را ندارد و باید پرونده را جهت ارشاد نزد دادگاهی که در خصوص تایید نظر دادیار اظهارنظر اتخاذ تصمیم نموده است ارسال نماید.

نظر اقلیت:
تصمیم دادگاه در مقام حل اختلاف نوعی داوری می باشد و اظهارنظر ماهوی محسوب نمی گردد که عدول از آن مجاز نباشد و چنین پرونده ای تا قبل از ارسال به دادگاه جهت صدور رای ماهوی پرونده دادسرا محسوب می گردد. با توجه به اینکه حسب مقررات آیین دادرسی کیفری از جمله مواد 22 282 و 283 قانون آیین دادرسی کیفری قبل از ارسال پرونده به دادگاه دادسرا مجاز به ارزیابی ادله می باشد؛ به نحوی که مفهوم مخالف و مفاد ماده 282 قانون موصوف مبین اجازه به دادستان جهت عدول از اصل اتهام یا ادله آن و حتی عدول از کیفرخواست قبل از ارسال پرونده به دادگاه می باشد. از طرفی فلسفه صدور کیفرخواست اعتقاد به گناهکاری متهم می باشد؛ بنابراین صدور کیفرخواست در حالیکه با ادله مکشوفه بی گناهی وی اثبات شده است خلاف منطق و انصاف قضایی می باشد؛ لذا با عنایت به مراتب توصیفی و مستندا به ماده 282 قانون فوق الذکر دادستان یا دادیار اظهارنظر حق عدول از اظهارنظر سابق را دارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 282 ـ دادستان نمی تواند پس از ارسال پرونده به دادگاه از اصل اتهام یا ادله آن عدول و بر این اساس کیفرخواست را مسترد یا اصلاح کند و فقط می تواند دلایل جدید له یا علیه متهم را که کشف یا حادث می شود به دادگاه اعلام کند.

مشاهده ماده 282 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 273 ـ حل اختلاف بین بازپرس و دادستان و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض در جلسه فوق العاده دادگاه صورت می‏گیرد. تصمیم دادگاه در این خصوص قطعی است مگر در مورد قرارهای منع یا موقوفی تعقیب در جرایم موضوع بندهای(الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون که در صورت تایید این قرارها مطابق مقررات قابل تجدید نظر است.

مشاهده ماده 273 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 22 ـ به منظور کشف جرم تعقیب متهم انجام تحقیقات حفظ حقوق عمومی و اقامه دعوای لازم در این مورد اجرای احکام کیفری انجام امور حسبی و سایر وظایف قانونی در حوزه قضایی هر شهرستان و در معیت دادگاه های آن حوزه دادسرای عمومی و انقلاب و همچنین در معیت دادگاههای نظامی استان دادسرای نظامی تشکیل می شود

مشاهده ماده 22 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 283 ـ پس از صدور کیفرخواست و قبل از ارسال به دادگاه هرگاه شاکی در جرایم قابل گذشت رضایت قطعی خود را به دادستان اعلام کند در صورت وجود پرونده در دادسرا دادستان از کیفرخواست عدول می کند. در این صورت قرار موقوفی تعقیب توسط بازپرس صادر می شود. در جرایم غیرقابل گذشت هرگاه شاکی رضایت قطعی خود را اعلام کند دادستان در صورت فراهم بودن شرایط صدور قرار تعلیق تعقیب می تواند از کیفرخواست عدول و تعقیب را معلق کند و در صورتیکه در نتیجه رضایت شاکی نوع مجازات تغییر کند دادستان از کیفرخواست قبلی عدول و بر این اساس کیفرخواست جدید صادر می کند.

مشاهده ماده 283 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM