نشست قضایی شماره 1398-5629

نشست قضایی شماره 1398-5629

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5629


کد نشست:
1398-5629

تاریخ برگزاری:
1397/02/25

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
مشارکت یا معاونت کارگر در جرم تغییر کاربری اراضی و باغات

پرسش:
آیا اعمالی هم چون تخریب ملک دیگری تغییر کاربری و امثالهم با اجیر کردن کارگر در فرضی که کارگر نیز از مجرمانه بودن عمل آگاه است مشارکت و مباشرت در جرم محسوب می گردد یا حداکثر معاونت در جرم است؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از مواد 125 و 126 قانون مجازات اسلامی مصوب 1396 شخصی که در عملیات اجرایی (مادی) جرمی دخالت دارد مباشرجرم و شخصی که بدون دخالت در عملیات اجرایی جرم با مباشر جرم دارای وحدت قصد بوده و وقوع آن را به نحوی از انحاء با رفتار خود تسهیل می نماید معاون جرم محسوب می شود؛ بنابراین در فرض پرسش که فردی تحت عنوان کارگر(اجیر) باعلم به مجرمانه بودن رفتار(تخریب تغییر کاربری وامثالهم) مبادرت به ارتکاب رفتار مادی جرم می نماید مباشرجرم محسوب می شود که می تواند رفتار مزبور با مشارکت یا معاونت افراد دیگر نیز صورت پذیرد لذا نظریات اکثریت و اقلیت قضات محترم در حدود فوق الذکر مورد تایید است.

نظر اکثریت:
هر چند فاعل معنوی (که از طریق فرد دارای مسولیت کیفری مرتکب جرم می گردد و با سبب اقوی از مباشر که از طریق فرد فاقد مسیولیت کیفری مثلا طفل مجنون یا جاهل مرتکب جرم می گردد متفاوت است) به صراحت در قوانین کیفری ما پیش بینی نشده است(جز در موارد استثنایی مانند قاچاق مواد مخدر یا آدم ربایی که به صراحت ذکر شده است) اما با تعریف جدید از شرکت در جرم در ماده 125 قانون مجازات اسلامی که جوهره مشارکت در جرم را «استناد عرفی» فعل به مرتکب می داند در این موارد نیز عرف جرم را به اجیر کننده می داند و استخدام کارگر برای تغییر کاربری (که عموما نیز تغییر کاربری از این طریق اتفاق می افتد) نیز جزیی از «عملیات اجرایی» این نحوه ارتکاب جرم است؛ هر چند «رفتار و عملیات مادی جرم» (که مفهومی مضیق تر از عملیات اجرایی جرم است) را کارگر انجام می دهد. فلذا در این موارد اجیر کننده در فرض جاهل بودن کارگر از باب سبب اقوی از مباشر مرتکب جرم محسوب و در فرض عالم بودن کارگر شریک جرم محسوب می گردد.

نظر اقلیت:
در فرض عالم بودن کارگر اجیر کننده حداکثر معاون جرم خواهد بود. در صورت تحقق شرایط سردستگی (کارگران بیش از دو نفر باشند) اجیر کننده از باب سردستگی گروه مجرمانه قابل مجازات خواهد بود. در فرضی که کارگر یک نفر باشد اجیر کننده را نمی توان مرتکب جرم دانست.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 125 ـ هر کس با شخص یا اشخاص دیگر درعملیات اجرایی جرمی مشارکت کند و جرم مستند به رفتار همه آنها باشد خواه رفتار هر یک به تنهایی برای وقوع جرم کافی باشد خواه نباشد و خواه اثر کار آنان مساوی باشد خواه متفاوت شریک در جرم محسوب و مجازات او مجازات فاعل مستقل آن جرم است. در مورد جرایم غیرعمدی نیز چنانچه جرم مستند به تقصیر دو یا چند نفر باشد مقصران شریک در جرم محسوب میشوند و مجازات هر یک از آنان مجازات فاعل مستقل آن جرم است. تبصره ـ اعمال مجازات حدود قصاص و دیات در مورد شرکت در جنایت با رعایت مواد کتاب های دوم سوم و چهارم این قانون انجام می گیرد.

مشاهده ماده 125 قانون مجازات اسلامی

ماده 126 ـ اشخاص زیر معاون جرم محسوب می شوند: الف ـ هرکس دیگری را ترغیب تهدید تطمیع یا تحریک به ارتکاب جرم کند یا با دسیسه یا فریب یا سوء استفاده از قدرت موجب وقوع جرم گردد. ب ـ هرکس وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا تهیه کند یا طریق ارتکاب جرم را به مرتکب ارائه دهد. پ ـ هرکس وقوع جرم را تسهیل کند. تبصره ـ برای تحقق معاونت در جرم وحدت قصد و تقدم یا اقتران زمانی بین رفتار معاون و مرتکب جرم شرط است. چنانچه فاعل اصلی جرم جرمی شدیدتر از آنچه مقصود معاون بوده است مرتکب شود معاون به مجازات معاونت در جرم خفیف تر محکوم می شود.

مشاهده ماده 126 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM