نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/10/09

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر تالش

موضوع:
رفع تصرف عدوانی

پرسش:
آقای "الف" دادخواستی به طرفیت آقای "ب" به خواسته رفع تصرف عدوانی یک قطعه زمین به مساحت یکصد و پنجاه متر مربع تقدیم و حکم بدوی صادر و پس از تجدید نظرخواهی عینا تایید و اجرا شده است ( لازم به ذکر است که هرچند در دعوای رفع تصرف عدوانی مالکیت خواهان شرط نیست ولی آقای "الف" ملک یکصد و پنجاه مترمربعی را از آقای "د " خریده است) شخصی به وکالت از آقای "ج " مدعی است که شصت متر مربع از زمین مورد نظر را موکل او از آقای "د" خریده بوده و مبایعه نامه موکل ایشان مقدم بر مبایعه نامه آقای" الف "بوده است و اکنون مبادرت به تقدیم درخواست اعتراض ثالث اجرایی نموده است اکنون دادگاه باید چه تصمیمی اتخاذ نماید؛ مستندا تشریح فرمایید ؟

نظر هیئت عالی:
اعتراض به دو صورت است: 1ـ اعتراض به امر قضاوت شده یعنی شخص ثالث بر محکوم به اعتراض دارد و مدعی حقی است. 2ـ اعتراض ثالث به مال توقیف شده یعنی مالی که ارتباطی به محکوم به ندارد بلکه در مقام اجراء و استیفای محکوم به آن مال توقیف شده و شخص ثالث به عنوان معترض ثالث اجرایی نسبت به توقیف آن اعتراض می کند؛ بنابراین پرسش بعمل آمده ارتباطی به مواد 146 و 147 قانون اجرای احکام مدنی ندارد بلکه مربوط به اعتراض شخص ثالث نسبت به امر قضاوت شده است یعنی اعتراض موضوع ماده 417 به بعد ق.آ.د.م. از آنجایی که در دعوی تصرف عدوانی به سبق تصرفات خواهان و لحوق تصرف عدوانی خوانده توجه می شود بنابراین در دعوای تصرف عدوانی اعتراض ثالث به تصرفات وی توجه می شود نه مالکیت ایشان.

نظر اتفاقی:
بنظر می رسد وکیل خواهان باید مبادرت به تقدیم دادخواست اعتراض ثالث موضوع ماده 417 به بعد قانون آیین دادرسی مدنی بنماید نه اعتراض ثالث اجرایی موضوع مواد 147و 146 قانون اجرای احکام مدنی چون مدعی است دادنامه ای که صادر شده به حقوق موکل او خلل وارد آورده است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 146 ـ هر گاه نسبت به مال منقول یا غیرمنقول یا وجه نقد توقیف شده شخص ثالث اظهار حقی نماید اگر ادعای مزبور مستند به حکم قطعی یا سند رسمی باشد که تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است. توقیف رفع می شود در غیر این صورت عملیات اجرایی تعقیب می گردد و مدعی حق برای جلوگیری از عملیات اجرایی و اثبات ادعای خود می تواند به دادگاه شکایت کند.

مشاهده ماده 146 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 147 ـ شکایت شخص ثالث در تمام مراحل بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی رسیدگی می شود. مفاد شکایت به طرفین ابلاغ می شود و دادگاه به دلائل شخص ثالث و طرفین دعوی به هر نحو و در هر محل که لازم بداند رسیدگی می کند و در صورتی که دلائل شکایت را قوی یافت قرار توقیف عملیات اجرایی را تا تعیین تکلیف نهایی شکایت صادر می نماید. در این صورت اگر مال مورد اعتراض منقول باشد دادگاه می تواند با اخذ تامین مقتضی دستور رفع توقیف و تحویل مال را به معترض بدهد. به شکایت شخص ثالث بعد از فروش اموال توقیف شده نیز به ترتیب فوق رسیدگی خواهد شد. تبصره ـ محکوم له می تواند مال دیگری را از اموال محکوم علیه به جای مال مورد اعتراض معرفی نماید. در این صورت آن مال توقیف و از مال مورد اعتراض رفع توقیف می شود و رسیدگی به شکایت شخص ثالث نیز موقوف می گردد.

مشاهده ماده 147 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 417 - اگر درخصوص دعوایی رایی صادره شود که به حقوق شخص ثالث خللی وارد آورد و آن شخص یا نماینده او در دادرسی که منتهی به رای شده است به عنوان اصحاب دعوا دخالت نداشته باشد می تواند نسبت به آن رای اعتراض نماید.

مشاهده ماده 417 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM