نشست قضایی شماره 1399-6982

نشست قضایی شماره 1399-6982

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6982


کد نشست:
1399-6982

تاریخ برگزاری:
1397/03/03

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
اخذ آخرین دفاع پس از تکمیل تحقیقات در وقت فوق العاده

پرسش:
هر گاه دادگاه پس از تعیین وقت رسیدگی و دعوت از طرفین تشکیل جلسه و تفهیم اتهام به متهم و با توجه به دفاعیات وی انجام استعلام ها یا تحقیقاتی را بدون اخذ آخرین دفاع لازم بداند در صورت تکمیل تحقیقات آیا برای اخذ آخرین دفاع باید مجددا وقت رسیدگی تجدید و طرفین دعوت شوند یا بدون حضور شاکی و به صرف حضور متهم در وقت فوق العاده نیز می توان اقدام به اخذ آخرین دفاع و صدور حکم نمود؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان قم مورد تایید است. تصویر نظریه مشورتی شماره 1504/97/7 مورخ 16/5/97 اداره کل حقوقی که عینا نقل می گردد موید نظریه اکثریت می باشد. "مستفاد از مواد 371 و 399 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و اصل ترافعی بودن دادرسی موضوع ماده 359 قانون یاد شده این است که اخذ آخرین دفاع باید در جلسه رسیدگی دادگاه انجام شود؛ بنابراین در صورتی که شرایط حضور اصحاب دعوا اعم از شاکی و متهم و دادستان فراهم باشد رسیدگی در وقت فوق العاده و اخذ آخرین دفاع از متهم در جلسه مذکور بلامانع است."

نظر اکثریت:
اخذ آخرین دفاع نیاز به تشکیل جلسه با تعیین وقت قبلی و دعوت طرفین دارد زیرا؛

نظر اقلیت:
در صورت عدم تاثیر تحقیقات جدید در تبریه متهم و بی تاثیر بودن نتیجه استعلام ها به عمل آمده در رفع اتهام از وی تشکیل جلسه با تعیین مجدد وقت رسیدگی و ابلاغ آن به طرفین فقط موجب اطاله دادرسی است و لذا صرف اخطار به متهم و اخذ آخرین دفاع از وی در جلسات فوق العاده کافی است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 359 ـ رسیدگی در دادگاه به صورت ترافعی و به ترتیب زیر انجام می شود: الف ـ قرائت کیفرخواست توسط منشی دادگاه یا استماع عقیده دادستان یا نماینده وی در مواردی که طبق قانون پرونده با بیان ادعای شفاهی در دادگاه مطرح شده است. ب ـ استماع اظهارات و دلایل دادستان یا نماینده وی که برای اثبات اتهام انتسابی ارائه می شود. پ ـ استماع اظهارات شاکی یا مدعی خصوصی که شخصا یا از سوی وکلای آنان بیان می شود. ت ـ پرسش از متهم راجع به قبول یا رد اتهام انتسابی و استماع دفاعیات متهم و وکیل او که عینا توسط منشی در صورتمجلس قید می شود. ث ـ در صورت انکار یا سکوت متهم یا وجود تردید در صحت اقرار دادگاه شروع به تحقیقات از متهم می کند و اظهارات شهود کارشناس و اهل خبره‏ای که دادستان یا شاکی مدعی خصوصی متهم و یا وکیل آنان معرفی می کنند استماع می نماید. ج ـ بررسی وسایل ارتکاب جرم و رسیدگی به سایر ادله ابرازی از سوی طرفین و انجام هر نوع تحقیق و اقدامی که دادگاه برای کشف واقع ضروری تشخیص می دهد.

مشاهده ماده 359 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 371 ـ قبل از ختم دادرسی چنانچه شاکی یا مدعی خصوصی راجع به موضوع شکایت مطلب جدیدی داشته باشد استماع می شود و دادستان یا نماینده وی نیز می تواند عقیده خود را اظهار کند. دادگاه مکلف است پیش از اعلام ختم دادرسی به متهم یا وکیل او اجازه دهد که آخرین دفاع خود را بیان کند. هرگاه متهم یا وکیل وی در آخرین دفاع مطلبی اظهار کند که در کشف حقیقت موثر باشد دادگاه مکلف به رسیدگی است.

مشاهده ماده 371 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 399 ـ پس از رعایت ترتیب مقرر در ماده (359) این قانون هرگاه دادستان بار دیگر اجازه صحبت بخواهد به متهم شاکی مدعی خصوصی یا وکلای آنان نیز اجازه صحبت داده می شود. پیش از اعلام ختم رسیدگی رئیس دادگاه یکبار دیگر به متهم یا وکیل او اجازه صحبت می دهد آخرین دفاع را از متهم یا وکیل وی اخذ و سپس رسیدگی را ختم می کند. هرگاه متهم یا وکیل وی در آخرین دفاع مطلبی اظهار کند که در کشف حقیقت موثر باشد دادگاه مکلف به رسیدگی است.

مشاهده ماده 399 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM