نشست قضایی شماره 1397-5293

نشست قضایی شماره 1397-5293

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5293


کد نشست:
1397-5293

تاریخ برگزاری:
1397/03/12

برگزار شده توسط:
استان لرستان/ شهر نورآباد

موضوع:
بررسی مالکیت شاکی در طرح دعوای تصرف عدوانی

پرسش:
در یک پرونده مطروحه در شعبه تحقیق دادسرا خانم الف شکواییه ای به طرفیت آقایان الف و ب دایر بر تصرف عدوانی ملک کشاورزی متعلق به شوهرش که فوت نموده است مطرح می نماید. حال با امعان نظر به ماده 946 قانون مدنی و ماده 948 قانون مدنی و ماده 690 قانون مجازات اسلامی 1375 که شرط شکایت کیفری در آن ماده را مالکیت شاکی اعلام نموده است (در فرضی که خانم الف تنها وارث شوهرش باشد و همچنین در فرضی که خانم الف تنها وارث شوهرش نباشد) تکلیف و وظیفه دادسرا در رسیدگی و صدور قرار چیست؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال زوجه ذینفع در موضوع محسوب می گردد و استماع شکایت از مشارالیها موجه و قانونی است بالنتیجه نظریه اکثریت صحیح و صایب می باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه ماده 690 قانون مجازات اسلامی مقرر می دارد مرتکب املاک متعلق به دیگری را تصرف نموده و یا اقدامات متجاوزکارانه نسبت به آن انجام گیرد و تعلق مال به معنای احراز مالکیت از طریق دلایلی از جمله سند مالکیت و سایر دلایل دیگر می باشد از طرف دیگر با عنایت به اینکه به موجب ماده 946 و 948 قانون مدنی زوجه از قیمت اموال غیر منقول (ازجمله عرصه) ارث می برد و در صورت عدم پرداخت قیمت می تواند حق خود را از اموال غیرمنقول (ماترک) استیفاء نماید بنابراین در فرض سوال زوجه (چه در فرض تعدد و چه در فرض انحصار) حق مالکیت نسبت به ماترک شوهر خود را داشته و در نتیجه با فراهم بودن سایر شرایط ذینفع در طرح شکایت بوده و می توان به شکایت وی رسیدگی نمود.

نظر اقلیت:
برابر با ماده 690 قانون مجازات اسلامی احراز مالکیت شاکی جهت طرح شکایت کیفری لازم می باشد. در خصوص رابطه زوجه با اموال غیرمنقول (ماترک متوفی) آنچه که قابل طرح می باشد این است که رابطه ای از نوع عینی تبعی به مانند حق رهنی است بنابراین تا زمان برقراری رابطه مالکیت از نوع عینی زوجه مالک محسوب نشده و نمی تواند شکایت کیفری طرح نماید. همچنین اصل برایت مثبت این نظر است و دادسرا می بایست قرار اناطه صادر نماید و در صورت استقرار و اثبات مالکیت زوجه به ماترک می توان رسیدگی نمود.

مبحث:
قانون مدنی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 690 ـ کاهش بینایی درصورتی که مقدار آن قابل تشخیص باشد به همان نسبت دیه دارد و چنانچه قابل تشخیص نباشد موجب ارش است.

مشاهده ماده 690 قانون مجازات اسلامی

ماده 946 - زوج از تمام اموال زوجه ارث می برد و زوجه در صورت فرزنددار بودن زوج یک هشتم از عین اموال منقول و یک هشتم از قیمت اموال غیرمنقول اعم از عرصه و اعیان ارث می برد. در صورتی که زوج هیچ فرزندی نداشته باشد سهم زوجه یک چهارم از کلیه اموال به ترتیب فوق می باشد. (اصلاحی 06/11/1387) تبصره - مفاد این ماده درخصوص وراث متوفایی که قبل از تصویب آن فوت کرده ولی هنوز ترکه او تقسیم نشده است نیز لازمالاجراء است. (الحاقی 26/05/1389)

مشاهده ماده 946 قانون مدنی

ماده 948 - هر گاه ورثه از ادای قیمت ابنیه و اشجار امتناع کند زن می تواند حق خود را از عین آن ها استیفا کند. (اصلاحی 06/11/1387)

مشاهده ماده 948 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM