نشست قضایی شماره 1400-8305

نشست قضایی شماره 1400-8305

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8305


کد نشست:
1400-8305

تاریخ برگزاری:
1398/11/15

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
کفایت مال معرفی شده در اجرای محکومیت های مالی

پرسش:
برابر ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی «مرجع اجرا کننده رای.. .. مکلف است به تقاضای محکوم له.. .. به هر نحو دیگر که قانونا ممکن باشد نسبت به شناسایی اموال محکوم علیه و توقیف آن به میزان محکوم به اقدام نماید.» حالیه آیا با توجه به ظرفیت ماده 2 مرقوم امکان مکاتبه با مرجع ثبت احوال جهت توقیف و یا انسداد شماره ملی محکوم علیه به منظور سوق دادن مشارالیه جهت اجرای حکم فراهم می باشد یا خیر؟ (بدین توضیح که در صورت غیر فعال شدن کد ملی اشخاص هر نوع کارایی الکترونیکی یا رایانه ای متوقف خواهد شد نقل و انتقال ملک ولو با سند عادی کد رهگیری دارو بانکی با هویت محکوم علیه ممکن نخواهد شد و محکوم علیه ناگزیر از اجرای حکم خواهد بود.)

نظر هیئت عالی:
نحوه اجرای محکومیت های مالی در قانون اجرای احکام مدنی و قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مشخص شده و انسداد شماره ملی و ایجاد محدودیت های مرتبط با کارکرد کدملی در امور مالی و غیر مالی فاقد مجوز قانونی است؛ به علاوه در ماده 17 قانون اجرای احکام مدنی و مواد 2 و 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی ضمانت اجرای امتناع از اجرای احکام قضایی قطعی مشخص است.

نظر اکثریت:
غیر فعال شدن کارت ملی اشخاص نیاز به مجوز قانونی دارد کد ملی سند شناسایی یک فرد محسوب می شود و تنها با فوت اشخاص است که کد ملی بی اعتبار می گردد و ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی در خصوص شناسایی اموال محکوم علیه است و در راستای آن می توان اقدامات قانونی را انجام داد و این قانون خاص است و می بایست به قدر متیقن آن استناد و تفسیر مضیق نمود و با انسداد کد ملی حیات سیاسی اجتماعی علمی و.. ... شخص محدود می گردد و آزادی های مشروط یک فرد بر خلاف قانون محدود می شود.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه محکوم علیه به موجب قانون اجرای احکام مدنی مکلف به اجرای حکم می باشد و یا آن را باید عموما اجرا نماید چنانچه نتوان کد ملی اشخاص را صرفا در مراودات مالی معاملات مسدود کرد و ساز و کارقانونی آن در ثبت احوال مشخص می باشد راهکار مناسبی در جهت اجبار محکوم علیه جهت اجرای حکم و مراجعه به اجرای احکام حقوقی می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 2ـ مرجع اجراءکننده رای اعم از قسمت اجرای دادگاه صادرکننده اجرائیه یا مجری نیابت مکلف است به تقاضای محکوم له از طرق پیش بینی شده در این قانون و نیز به هر نحو دیگر که قانونا ممکن باشد نسبت به شناسایی اموال محکوم علیه و توقیف آن به میزان محکوم به اقدام کند. تبصره ـ در موردی که محکوم به عین معین بوده و محکوم له شناسایی و تحویل آن را تقاضا کرده باشد نیز مرجع اجراءکننده رای مکلف به شناسایی و توقیف آن مال است.

مشاهده ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 17 ـ کسانی که مانع دادورز ( مامور اجرا) از انجام وظیفه شوند علاوه بر مجازات مقرر در قوانین کیفری مسئول خسارات ناشی از عمل خود نیز می باشند.

مشاهده ماده 17 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM