نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1399/05/28

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رضوانشهر

موضوع:
لزوم یا عدم لزوم احضار متهم در زمانی که جلب صادر ولی متهم دستگیر نشده

پرسش:
در قرار نیابت قضایی مرجع معطی نیابت ذکر گردیده است که آقای الف متهم به تهدید به افشا و انتشار فیلم مستهجن شاکی است لذا مقتضی است تا متهم راسا جلب و به همراه مامورین مراقب انتظامی تحت الحفظ به مرجع قضایی معطی نیابت اعزام گردد. آیا این نیابت قابلیت اجرا دارد؟

نظر هیئت عالی:
دادن نیابت کلی و صرفا برای جلب بدون اخذ تامین وجهه قانونی نداشته و مرجع مجری باید توضیحات لازم را از مرجع معطی مطالبه کند. نتیجتا انجام نیابت به شرح موصوف در سوال موجه نیست.

نظر اکثریت:
چنین نیابتی با عنایت به اینکه اولا حسب مقررات قانون آیین دادرسی کیفری متهم می بایست به محض حضور در مرجع قضایی از اتهام و ادله آگاهی یافته و تفهیم موارد فوق از تکالیف مقام قضایی است و سپس می بایست در مورد ایشان قرار تامین کیفری متناسب صادر و متعاقبا در صورت منتهی شدن قرار تامین ماخوذه به بازداشت دستور اعزام ایشان تحت الحفظ به مرجع معطی نیابت صادر گردد. لذا اجرای نیابت با شرایط فوق چون اولا به متهم تفهیم اتهام و ادله صورت نمی پذیرد و ثانیا آزادی متهم بدون موجب قانونی و بدون اخذ تامین کیفری محدود می گردد مخالف با قوانین و مقررات رسیدگی کیفری است.

نظر اقلیت:
چنین نیابتی در راستای مقررات مواد 180 و 184 از قانون آیین دارسی کیفری 1392 قابلیت اجرا دارد و مقام قضایی مجری نیابت می تواند به متهم تفهیم اتهام نیز بنماید و سپس قرار تامین کیفری اخذ و متهم را تحت الحفظ به مرجع قضایی معطی نیابت اعزام نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 180 ـ در موارد زیر بازپرس می تواند بدون آنکه ابتداء احضاریه فرستاده باشد دستور جلب متهم را صادر کند: الف ـ در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات قطع عضو و یا حبس ابد است. ب ـ هرگاه محل اقامت محل کسب و یا شغل متهم معین نباشد و اقدامات بازپرس برای شناسایی نشانی وی به نتیجه نرسد. پ ـ در مورد جرایم تعزیری درجه پنج و بالاتر در صورتی که از اوضاع و احوال و قرائن موجود بیم تبانی یا فرار یا مخفی شدن متهم برود. ت ـ در مورد اشخاصی که به جرایم سازمان یافته و جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی متهم باشند.

مشاهده ماده 180 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM