نشست قضایی شماره 1400-8355

نشست قضایی شماره 1400-8355

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8355


کد نشست:
1400-8355

تاریخ برگزاری:
1399/11/16

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر قائم شهر

موضوع:
کلاهبرداری با ساخت صندوق صدقات

پرسش:
آقای الف با ساخت یک دستگاه صندوق جمع آوری کمک های مردمی متعلق به کمیته امداد و قرار دادن آن در یکی از معابر عمومی شهر نسبت به تصاحب وجوه قرارداده شده در صندوق موصوف اقدام می نماید در فرض حک نمودن علامت مخصوص کمیته امداد بر روی صندوق و شباهت ساختاری از حیث رنگهای بکاربرده شده و ایضا عدم تجاوز مبلغ برده شده توسط آقای الف از یکصد میلیون تومان. صحیح ترین عنوان مجرمانه انتسابی به رفتار آقای الف و قابل گذشت بودن یا نبودن آن را اظهارنظر فرمایید.

نظر هیئت عالی:
رفتار مرتکب در فرض پرسش از حیث حک نمودن علامت مخصوص کمیته امداد امام (ره) از مصادیق جعل و استعمال شیء مجعول موضوع مقنن و بند 1 ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 (تعزیرات) و نیز از حیث تحصیل وجوه که طریق تحصیل آن فاقد مشروعیت قانونی بوده است از مصادیق قسمت اخیر ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری مصوب 1367 است.

نظر اکثریت:
رفتار ارتکابی از جانب آقای الف منطبق با عنوان کلاهبرداری موضوع ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری و جعل علامت نهادهای انقلابی موضوع بند 2 ماده 525 قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات مصوب 1375 می باشد چراکه اولا صندوق ساخته شده معیار به اشتباه انداختن و شباهت را با صندوق های اصلی دارد و همین امر نیز موجب فریب مردم به تعلق این صندوق به کمیته امداد گردیده و از قبل این فریب وجوه توسط مردم به صندوق ریخته شده و نهایتا مورد تصاحب قرار می گیرد و از سویی حک نمودن علامت کمیته امداد بر روی صندوق ساخته شده خود رفتار مادی مستقلی می باشد که مستوجب مجازات جداگانه می باشد.

نظر اقلیت:
رفتار ارتکابی از جانب آقای الف منطبق با عنوان کلاهبرداری موضوع ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری و جعل علامت نهادهای انقلابی موضوع بند 2 ماده 525 قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات مصوب 1375 می باشد و علت همان است که در نظر سایر همکاران آمد. لکن در خصوص قابل گذشت بودن بزه معنونه با توجه به اینکه بزه دیده جرم کلاهبرداری در فرض سوال کمیته امداد و کلیه افرادی که وجوه را به صندوق ریخته اند می باشند و مبلغ برده شده کمتر از یکصد میلیون تومان می باشد. لذا شکایت ایشان جهت تعقیب متهم ضروری بوده و امکان تعقیب متهم در فرض عدم شکایت وجود ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 525 ـ هرگاه شخصی عملی انجام دهد که موجب تحریک یا وحشت حیوان گردد ضامن جنایت هایی است که حیوان در اثر تحریک یا وحشت وارد می کند مگر آنکه عمل مزبور مصداق دفاع مشروع باشد.

مشاهده ماده 525 قانون مجازات اسلامی

ماده 25 ـ محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند: الف ـ هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی ب ـ سه سال در محکومیت به قطع عضو قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد نفی بلد و حبس تا درجه چهار پ ـ دو سال در محکومیت به شلاق حدی قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج تبصره 1 ـ در غیر موارد فوق مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود لکن در گواهی های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات تبصره 2 ـ در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می شود. تبصره 3 ـ در عفو و آزادی مشروط اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت های فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.

مشاهده ماده 25 قانون مجازات اسلامی

ماده 1 ـ هر کس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانه های یا کارخانه ها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیش آمدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایل مذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصا حساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از یک تا 7 سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود. در صورتیکه شخص مرتکب بر خلاف واقع عنوان یا سمت ماموریت از طرف سازمانها و موسسات دولتی یا وابسته به دولت یا شرکتهای دولتی یا شوراها یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی و بطور کلی قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و نهادها و موسسات مامور به خدمت عمومی اتخاذ کرده یا اینکه جرم با استفاده از تبلیغ عامه از طریق وسائل ارتباط جمعی از قبیل رادیو تلویزیون روزنامه و مجله یا نطق در مجامع و یا انتشار آگهی چاپی یا خطی صورت گرفته باشد یا مرتکب از کارکنان دولت یا موسسات و سازمان های دولتی یا وابسته به دولت یا شهرداری ها یا نهادهای انقلابی به خدمت عمومی باشد. علاوه بر رد اصل مال به صاحبش به حبس از 2 تا ده سال و انفصال ابد از خدمت دولتی و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم می شود. تبصره 1 ـ در کلیه موارد مذکور در این ماده در صورت وجود جهات و کیفیات مخففه دادگاه میتواند با اعمال ضوابط مربوط به تخفیف مجازات مرتکب را فقط تا حداقل مجازات مقرر در این ماده (حبس) و انفصال ابد از خدمات دولتی تقلیل دهد ولی نمی تواند به تعلیق اجرای کیفر حکم دهد. تبصره 2 ـ مجازات شروع به کلاهبرداری حسب مورد حداقل مجازات مقرر در همان مورد خواهد بود و درصورتیکه نفس عمل انجام شده نیز جرم باشد شروع کننده به مجازات آن جرم نیز محکوم می شود. مستخدمان دولتی علاوه بر مجازات مذکور چنانچه در مرتبه مدیر کل یا بالاتر یا هم طراز آنها باشند به انفصال دائم از خدمات دولتی و در صورتی که در مراتب پائین تر باشند به شش ماه تا سه سال انفصال موقت از خدمات دولتی محکوم می شوند.

مشاهده ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM