نشست قضایی شماره 1400-8107

نشست قضایی شماره 1400-8107

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8107


کد نشست:
1400-8107

تاریخ برگزاری:
1398/09/06

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر قوچان

موضوع:
محرومیت بستگان مادری از ارث دیه

پرسش:
منظور از «بستگان مادری» در تبصره ماده 452 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 چه کسانی هستند؟ آیا شامل تمام بستگان و خویشاوندان منتسب به مادر می شود یا برخی از آنان را در برمی گیرد؟

نظر هیئت عالی:
طبق ماده 862 قانون مدنی که ناظر بر تعیین طبقات ارث (طبقه وارثان) می باشد. بستگان مادری متوفی (مقتول) شامل برادران و خواهران متوفی و اولاد آنها در طبقه دوم و اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آنها در طبقه سوم جای دارند به نظر می رسد قانونگذار در تبصره ذیل ماده 452 ق.م.اسلامی مصوب سال 92 اشخاص مذکور در بندهای 2 و 3 ماده 862 ق.م را که از طرف مادر با مقتول قرابت دارند از مطالبه دیه به نسبت سهم الارثشان محروم نموده است.

نظر اکثریت:
تبصره ماده 452 قانون مجازات اسلامی برگرفته از فقه امامیه است ودراین خصوص چهاردیدگاه وجود دارد.برخی معتقد به ارث بری تمام بستگان مادری هستندبرخی قایل به عدم ارث بری تمام بستگان مادری می باشند وبرخی دیگر عدم ارث بری را شامل کلاله امی وبرخی دیگر عدم ارث بری را علاوه بر کلاله امی شامل خواهران پدری نیز دانسته اند. با وجود این پیشینه فقهی و عمومیت و اطلاق عبارت «بستگان مادری» در تبصره یادشده شامل تمام اقوام و خویشاوندان منسوب به مادر می شود و اگر قانونگذار کلاله امی را مدنظر داشت می توان از عبارت «برادران و خواهران مادری» یا «کلاله امی» استفاده کند و فرض براین است که مقنن نسبت به اختلاف نظر موجود مطلع بوده است.

نظر اقلیت:
به نظر می رسد که اولا مبنای این تبصره برگرفته از فقه و روایات موجود در این خصوص می باشد و مرحوم شیخ حر عاملی در کتاب مسایل الشیعه شش روایت را در این رابطه نقل کرده است که تماما مربوط به برادران و خواهران مادری (کلاله امی) می شود ثانیا اینکه گفته شده که مصادیق مذکور در روایات از باب تمثیل بوده است نیاز به اثبات و دلیل دارد چرا که معصوم در مقام بیان عدم وارثین از ارث دیه بوده است و تنها این گروه (کلاله امی) را استثنا کرده است و می توانست به جای عبارت «الا الاخوه الاخوات من الام» از عبارت «المتقرب بالام» (متقربین به مادر) استفاده می کرد ثالثا عموم و اطلاق مساله ای را می توان با عنایت به ادله خاص روایی تخصیص زد و این عدم ارث بری صرفا کلاله امی با عدالت قضایی نیز موافق است.رابعا قاعده و اصل ارث بردن تمام اقوام و خویشاوندان از ارث دیه می باشد و در رورایات نیز تنها «کلاله امی» استثنا شده اند و لذا نمی توان مفهوم استثنا را توسعه و گسترش داد و آن را شامل تمام بستگان مادری دانست چرا که در موارد خلاف قاعده و اصل باید به قدر متیقن که همان کلاله امی (برادران و خواهران مادری) می باشد اکتفا کرد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی , حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 452 ـ دیه حسب مورد حق شخصی مجنی علیه یا ولی دم است و احکام و آثار مسوولیت مدنی یا ضمان را دارد. ذمه مرتکب جز با پرداخت دیه مصالحه ابراء و تهاتر بری نمی گردد. تبصره ـ ورثه مقتول به جز بستگان مادری به نسبت سهم الارث از دیه مقتول نیز ارث میبرند.

مشاهده ماده 452 قانون مجازات اسلامی

ماده 452 - اگر متعاملین هر دو خیار داشته باشند و یکی از آن ها امضا کند و دیگری فسخ نماید معامله منفسخ می شود.

مشاهده ماده 452 قانون مدنی

ماده 862 - اشخاصی که به موجب نسب ارث می برند سه طبقه اند: 1 - پدر و مادر و اولاد و اولاد اولاد. 2 - اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن ها. 3 - اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آن ها.

مشاهده ماده 862 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM