نشست قضایی شماره 1398-5880

نشست قضایی شماره 1398-5880

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5880


کد نشست:
1398-5880

تاریخ برگزاری:
1397/07/23

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نائین

موضوع:
ارتکاب جرم در ایام تعلیق و مرجع اجرای حکم لغو تعلیق شده

پرسش:
در مواردی که حکم صادره توسط دادگاه تعلیق گردیده و محکوم علیه در ایام تعلیق مجددا مرتکب جرم گردیده است مرجع اجرا کننده حکمی که رفع تعلیق گردیده کدام واحد اجرای احکام می باشد؟

نظر هیئت عالی:
دادگاه رسیدگی به جرم دوم در صورت احراز رفتار مجرمانه نسبت به لغو تعلیق اقدام می نماید؛ مع الوصف رایی که اجرای آن معلق گردیده به وسیله دادسرای در معیت دادگاه که حکم آن معلق شده اجرا خواهد شد. نظریه اقلیت در حد استنتاج مرقوم تایید می گردد.

نظر اکثریت:
دادگاه صادرکننده حکم اخیر موظف به اجرای آن می باشد چرا که اولا در ماده 54 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 صریحا قید شده است: «پس از قطعیت حکم اخیر دادگاه قرار تعلیق را لغو و دستور اجرای حکم معلق را نیز صادر می نماید.» ثانیا مستفاد از ادامه ماده مذکور که اذعان می دارد: «مراتب را به دادگاه صادرکننده قرار تعلیق اعلام می کند» مبرهن است که دادگاه صادرکننده حکم تعلیقی صرفا مخاطب «اعلام» دادگاه صادرکننده حکم اخیر است نه مخاطب «اجرا» ثالثا دادگاه فقط می تواند به واحد اجرای احکام دادسرایی که در معیت ایشان است دستور اجرا بدهد نه اجرای احکام دادگاه دیگر؛ رابعا نظریه مشورتی 2877/94/7 مورخ 94/10/21 اعلام می دارد که: مرجع مجری حکم رفع تعلیق دادسرایی است که در معیت دادگاه صادرکننده این حکم محکومیت انجام وظیفه می کند و تفاوت در صلاحیت ذاتی یا محلی مرجع صادرکننده آرای قطعی (تعلیقی و غیرتعلیقی) تاثیری در تعیین مرجع اجرا کننده رای تعلیقی لغو شده ندارد.

نظر اقلیت:
اجرای احکام دادسرای صادرکننده حکم تعلیقی موظف به اجرای حکم تعلیقی لغو شده می باشد؛ چرا که اولا دادگاهی که قرار تعلیق را لغو نموده است حکم مجزا صادر نکرده است بلکه حکم اصلی همان حکم دادگاهی است که مجازات را تعلیق نموده است و اخیرا لغو تعلیق شده است؛ ثانیا وفق ماده 54 قانون مجازات اسلامی دادگاه صادرکننده مراتب صدور قرار لغو تعلیق را اعلام تا اقدامات مقتضی در جهت اجرای حکم صورت دهد؛ ثالثا رویه حاضر دادگاه ها این است که مراتب لغو تعلیق را به دادگاه صادرکننده اعلام می نمایند و اجرای احکام دادگاه صادر کننده حکم اصلی نیابتی به اجرای احکام حوزه محل صادرکننده حکم لغو تعلیق جهت اجرا اعطا نماید؛ رابعا طبق مواد 489 – 494 – 495 قانون آیین دادرسی کیفری دستور اجرای احکام با قاضی اجرای احکام می باشد؛ خامسا ماده 54 قانون مجازات اسلامی در مقام بیان حکم است نه در مقام تعیین مقام اجرای حکم.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 56 ـ نظام نیمه آزادی شیوه ای است که بر اساس آن محکوم می تواند در زمان اجرای حکم حبس فعالیت های حرفه ای آموزشی حرفه آموزی درمانی و نظایر اینها را در خارج از زندان انجام دهد. اجرای این فعالیت ها زیر نظر مراکز نیمه آزادی است که در سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی تاسیس می شود.

مشاهده ماده 56 قانون مجازات اسلامی

ماده 54 ـ هرگاه محکوم از تاریخ صدور قرار تا پایان مدت تعلیق مرتکب یکی از جرایم عمدی موجب حد قصاص دیه یا تعزیر تا درجه هفت شود پس از قطعیت حکم اخیر دادگاه قرار تعلیق را لغو و دستور اجرای حکم معلق را نیز صادر و مراتب را به دادگاه صادرکننده قرار تعلیق اعلام می کند. دادگاه به هنگام صدور قرار تعلیق به طور صریح به محکوم اعلام می کند که اگر در مدت تعلیق مرتکب یکی از جرایم فوق شود علاوه بر مجازات جرم اخیر مجازات معلق نیز درباره وی اجراء می شود.

مشاهده ماده 54 قانون مجازات اسلامی

ماده 489 ـ وظایف قاضی اجرای احکام کیفری عبارت است از: الف ـ صدور دستور اجرای احکام لازم الاجرای کیفری و نظارت بر شیوه اجرای آنها ب ـ نظارت بر زندان‏ها در امور راجع به زندانیان پ ـ اعلام‏نظر درباره زندانیان واجد شرایط عفو و آزادی مشروط مطابق قوانین و مقررات ت ـ اعطای مرخصی به محکومان براساس قوانین و مقررات ث ـ اتخاذ تصمیم درباره محکومان سالمند مبتلایان به بیماری های روانی و بیماریهای جسمی صعب العلاج و سایر افراد محکوم نیازمند به مراقبت و توجه ویژه از قبیل صدور اجازه بستری برای آنها در مراکز درمانی بر اساس ضوابط و مقررات ج ـ اجرای سایر وظایفی که به موجب قوانین و مقررات برای اجرای مجازات ها وضع شده یا بر عهده قاضی اجرای احکام کیفری یا ناظر زندان قرار گرفته است.

مشاهده ماده 489 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 495 ـ آراء کیفری به دستور و تحت نظارت قاضی اجرای احکام کیفری اجراء می شود و در مواردی که طبق قانون اجرای رای باید توسط وزارتخانه‏ها موسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی و سازمان ها و نهادهایی که شمول قانون بر آنان مستلزم ذکر یا تصریح نام است به عمل آید قاضی اجرای احکام کیفری ضمن صدور دستور اجراء و ارائه تعلیمات لازم بر چگونگی اجراء و اقدامات آنها نظارت دارد.

مشاهده ماده 495 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM