نشست قضایی شماره 1399-6900

نشست قضایی شماره 1399-6900

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6900


کد نشست:
1399-6900

تاریخ برگزاری:
1398/09/05

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر بردسیر

موضوع:
رسیدگی ماهوی پرونده های کلاهبرداری رایانه ای

پرسش:
با نگرش به بخشنامه دادستان محترم کل کشور در خصوص پرداخت غرامت از جانب بانک صاحب حساب بزه دیده به شاکی به جهت آسیب پذیری سیستم امنیتی در خصوص بزه کلاهبرداری رایانه ای از طریق رمز دوم بانکی آیا قاضی دادسرا پس از دستور پرداخت غرامت باید برای پرونده قرار منع تعقیب صادر نماید یا همچنان رسیدگی خود را تا زمان شناسایی متهم و احضار و صدور قرار جلب به دادرسی وی ادامه دهد؟

نظر هیئت عالی:
صدور دستور پرداخت غرامت از سوی دادسرا فاقد ظرفیت قانونی است به دلالت بند ج ماده 35 قانون پولی و بانکی کشور مصوب 51 هر بانک در مقابل خساراتی که در اثر عملیات آن متوجه مشتریان می شود مسیول و متعهد جبران خواهد بود نتیجتا در صورت وجود ادله کافی دادسرا تکلیف به تعقیب و النهایه صدور کیفرخواست دارد.

نظر اکثریت:
در خصوص پرسش مطروحه قاضی دادسرا مکلف به رسیدگی میباشد زیرا ادله وقوع جرم باید جمع آوری گردد و موجبی برای صدور قرار منع تعقیب وجود ندارد زیرا دستور قضایی مبنی بر پرداخت غرامت به معنای پذیرش تحقق بزه کلاهبرداری رایانه ای است و در صورت وجود یا کشف و تحصیل دلیل متهم باید احضار و در نهایت کیفرخواست برای او صادر گردد.

نظر اقلیت:
با نگرش به صدور بخشنامه مذکور موجبی برای رسیدگی به این قبیل پرونده ها در دادسرا وجود ندارد و صرف دستور پرداخت غرامت به بانک کفایت میکند و باید بلافاصله پرونده از آمار کسر گردد چون مقصود بخشنامه کاهش ورودی پرونده ها بوده است و ماهیت موضوع یک قضیه حقوقی میباشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 104 ـ بازپرس نمی تواند به عذر آنکه متهم معین نیست مخفی شده و یا دسترسی به او مشکل است تحقیقات خود را متوقف کند. در جرایم تعزیری درجه چهار پنج شش هفت و هشت هرگاه با انجام تحقیقات لازم مرتکب جرم معلوم نشود و دو سال تمام از وقوع جرم بگذرد با موافقت دادستان قرار توقف تحقیقات صادر و پرونده به طور موقت بایگانی و مراتب در مواردی که پرونده شاکی دارد به شاکی ابلاغ می شود. شاکی می تواند ظرف مهلت اعتراض به قرارها به این قرار اعتراض کند. هرگاه شاکی هویت مرتکب را به دادستان اعلام کند یا مرتکب به نحو دیگری شناخته شود به دستور دادستان موضوع مجددا تعقیب می شود. در مواردی که پرونده مطابق قانون به طور مستقیم در دادگاه مطرح شود دادگاه راسا مطابق مقررات این ماده اقدام می کند.

مشاهده ماده 104 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 265 ـ بازپرس در صورت جرم بودن عمل ارتکابی و وجود ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار جلب به دادرسی و در صورت جرم نبودن عمل ارتکابی و یا فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار منع تعقیب صادر و پرونده را فوری نزد دادستان ارسال می کند. دادستان باید ظرف سه روز از تاریخ وصول پرونده تحقیقات را ملاحظه و نظر خود را به طور کتبی اعلام کند و پرونده را نزد بازپرس برگرداند. چنانچه مورد از موارد موقوفی تعقیب باشد قرار موقوفی تعقیب صادر و وفق مقررات فوق اقدام می شود.

مشاهده ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 35 ـ الف ـ محکومین به سرقت ارتشاء اختلاس خیانت در امانت کلاهبرداری جعل و تزویر صدور چک بی محل و ورشکستگی به تقصیر یا تقلب اعم از این که حکم از دادگاه های داخلی یا خارج کشور صادر شده یا محکوم مجرم اصلی یا شریک یا معاون جرم بوده باشد از تصدی اداره امور بانکها به هر عنوان ممنوع می باشند. ب ـ مدیران و روسای هیچ بانکی نمی توانند بدون اجازه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در بانک دیگری سهم یا سمتی داشته باشند. ج ـ هر بانک در مقابل خساراتی که در اثر عملیات آن متوجه مشتریان می شود مسئول و متعهد جبران خواهد بود. مدیرعامل رییس هیات مدیره اعضاء هیات عامل و اعضاء هیات مدیره هر بانک نیز در مقابل صاحبان سهام و مشتریان مسئول خساراتی می باشند که به علت تخلف هر یک از آنها از مقررات و قوانین و آیین نامه های مربوط به این قانون یا اساسنامه آن بانک به صاحبان سهام یا مشتریان وارد می شود. تبصره ـ مرجع صالح برای تشخیص و تطبیق احکام صادره از دادگاه های خارجی در مورد بند الف این ماده وزارت دادگستری است.

مشاهده ماده 35 قانون پولی و بانکی کشور

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM