نشست قضایی شماره 1399-7690

نشست قضایی شماره 1399-7690

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7690


کد نشست:
1399-7690

تاریخ برگزاری:
1398/05/02

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر نقاب

موضوع:
جمع دو مجازات اشد ( یکی قابل گذشت و دیگری غیر قابل گذشت )

پرسش:
چنانچه در رای محکومیت کیفری متهم دارای محکومیت های متعدد باشد که مشمول ماده 134 قانون مجازات اسلامی گردد لکن دو مجازات اشد برای وی در حکم قید شده باشد که یکی مربوط به یک بزه قابل گذشت است و دیگری مربوط به یک بزه غیر قابل گذشت باشد. حال در مقام اجرای احکام کیفری کدامیک از این دو مجازات اشد باید مورد اجرا قرار گیرد؟ ثمره بحث آنجاست که پس از شروع به اجرا شاکی بزه قابل گذشت اعلام رضایت نماید.

نظر هیئت عالی:
صرفنظر از اینکه به موجب بند (ث) قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 99/2/23 در صورت گذشت شاکی خصوصی مجازات اشد بعدی اجرا گردد در فرض پرسش در صورتی که مجازات های مندرج در دادنامه قطعی در خصوص جرایم قابل گذشت و غیر قابل گذشت هر دو مساوی باشند در این صورت مجازات جرم غیر قابل گذشت اشد محسوب می شود ولیکن در صورتی که مجازات جرم قابل گذشت از درجه بالاتری برخوردار باشد در این صورت مجازات مزبور اشد است.

نظر اتفاقی:
پاسخ به سوال به این موضوع بر می گردد که گذشت شاکی را به منزله اجرای حکم در نظر بگیریم یا خیر؟

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 8 ـ محکومیت به کیفر فقط ناشی از ارتکاب جرم است و جرم که دارای جنبه الهی است می تواند دو حیثیت داشته باشد: الف ـ حیثیت عمومی از جهت تجاوز به حدود و مقررات الهی یا تعدی به حقوق جامعه و اخلال در نظم عمومی ب ـ حیثیت خصوصی از جهت تعدی به حقوق شخص یا اشخاص معین

مشاهده ماده 8 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM