نشست قضایی شماره 1400-7793

نشست قضایی شماره 1400-7793

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7793


کد نشست:
1400-7793

تاریخ برگزاری:
1398/10/24

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر لاهیجان

موضوع:
قابلیت استماع دادخواست وضع ید بر املاک مشاعی

پرسش:
چنانچه احدی از شرکاء در ملک مشاعی اجازه استفاده یا تصرف شریک دیگر را ندهد آیا دادخواست اثبات وضع ید بر این املاک در حال حاضر قابل استماع و پذیرش است؟

نظر هیئت عالی:
در املاک مشاع شرکاء در ذره ذره مال مالکیت دارند و تنها شرط تصرف هریک از آنها رضایت تمامی مالکین می باشد لذا در جایی که احد از شرکاء بدون اذن سایرین در ملک تصرف دارد در حکم غاصب است و سایر شرکاء صرفا حق درخواست خلع ید را دارند و طرح دعوی وضع ید به نظر صحیح نمی باشد زیرا اجبار شرکاء علی رغم عدم رضایت به تصرف دیگری به اقامت و تصرف در ملک با موازین شرعی و قانونی موافقت ندارد. ظهور ماده 4 قانون اجرای احکام نیز موید همین استنباط است. نظرات شماره 7/8498- 1374/5/4 و 7/330- 1380/2/28 اداره حقوقی نیز در همین راستا می باشد.

نظر اکثریت:
این دعوی در زمان دادگاه های عام پذیرش می شد و درحال حاضر نیز منعی از پذیرش این دعوی وجود ندارد در صورت صدور حکم به نفع خواهان نیز اجرای حکم با تنظیم صورتجلسه وضع ید محکوم له تثبیت و اجرا می گردد.

نظر اقلیت:
دعوی اثبات وضع ید به لحاظ اینکه اثر اجرایی ندارد (اجراییه صادر نمی گردد) عملا منسوخ و متروک شده است تنظیم صورتجلسه و ورود محکوم له به ملک نیز تا زمانی که بین شرکاء اختلاف وجود دارد با قواعد حاکم در املاک مشاعی (مواد 578- 581-582- 585 قانون مدنی ) از اینکه به تصرف دادن به هر یک از شرکاء بدون اجازه دیگری مجاز نیست منافات دارد و امکان تسلیط ملک به شرکاء به قهر و غلبه امکان پذیر نیست. مضافا به اینکه وفق ماده 3 قانون آیین دادرسی مدنی و اصل 151 قانون اساسی فصل خصومت وظیفه ذاتی و اصلی دستگاه قضایی است و با پذیرش چنین دادخواستی عملا اختلاف و دعوی پایان نمی یابد. درنتیجه دادخواست خلع ید مشاعی یا درخواست افراز و یا فروش ملک مشاعی باید مطرح گردد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 3 - قضات دادگاهها موظفند موافق قوانین به دعاوی رسیدگی کرده حکم مقتضی صادر و یا فصل خصومت نمایند. در صورتی که قوانین موضوعه کامل یا صریح نبوده یا متعارض باشند یا اصلا" قانونی در قضیه مطروحه وجود نداشته باشد با استناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوی معتبر و اصول حقوقی که مغایر با موازین شرعی نباشد حکم قضیه را صادر نمایند و نمی توانند به بهانه سکوت یا نقص یا اجمال یا تعارض قوانین از رسیدگی به دعوا و صدور حکم امتناع ورزند والا مستنکف از احقاق حق شناخته شده و به مجازات آن محکوم خواهند شد. تبصره - چنانچه قاضی مجتهد باشد و قانون را خلاف شرع بداند پرونده به شعبه دیگری جهت رسیدگی ارجاع خواهد شد.

مشاهده ماده 3 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 43 ـ در مواردی که حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع به نفع مالک قسمتی از ملک مشاع صادر شده باشد از تمام ملک خلع ید می شود ولی تصرف محکوم له در ملک خلع ید شده مشمول مقررات املاک مشاعی است.

مشاهده ماده 43 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 4 ـ اجرای حکم با صدور اجراییه به عمل می آید مگر این که در قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد. در مواردی که دادگاه جنبه اعلامی داشته و مستلزم انجام عملی از طرف محکوم علیه نیست از قبیل اعلام اصالت یا بطلان سند اجراییه صادر نمی شود. همچنین در مواردی که سازمانها و موسسات دولتی و وابسته به دولت طرف دعوی نبوده ولی اجرای حکم باید به وسیله آنها صورت گیرد صدور اجراییه لازم نیست و سازمانها و موسسات مزبور مکلفند به دستور دادگاه حکم را اجرا کنند.

مشاهده ماده 4 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 582 - شریکی که بدون اذن یا در خارج از حدود اذن تصرف در اموال شرکت نماید ضامن است.

مشاهده ماده 582 قانون مدنی

ماده 578 - شرکاء همه وقت می توانند از اذن خود رجوع کنند مگر این که اذن در ضمن عقد لازم داده شده باشد که در این صورت مادام که شرکت باقی است حق رجوع ندارند.

مشاهده ماده 578 قانون مدنی

ماده 581 - تصرفات هر یک از شرکاء در صورتی که بدون اذن یا خارج از حدود اذن باشد فضولی بوده و تابع مقررات معاملات فضولی خواهد بود.

مشاهده ماده 581 قانون مدنی

ماده 585 - شریک غیرماذون در مقابل اشخاصی که با آن ها معامله کرده مسئول بوده و طلبکاران فقط حق رجوع به او دارند.

مشاهده ماده 585 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM