نشست قضایی شماره 1399-7646

نشست قضایی شماره 1399-7646

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7646


کد نشست:
1399-7646

تاریخ برگزاری:
1398/06/03

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گمیش تپه

موضوع:
وصف مجرمانه اتلاف مال یا اسناد

پرسش:
چنانچه شخصی پروانه کسب کسی را ابطال نماید آیا شامل ماده 682 قانون مجازات اسلامی می شود ؟ به عنوان مثال شخصی که به عنوان رییس اتاق اصناف و رییس اتحادیه صنف اقداماتی انجام دهد که پروانه کسب کسی را بدون جهت و دلیل باطل کند آیا این مورد شامل ماده 682 می شود ؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری گمیش تپه تا عبارت " تلف کردن را داد " در سطر چهارم موجه و مورد تایید است. ضمنا در خصوص فرض سوال ( ابطال غیر قانونی پروانه کسب از سوی مقامات اتحادیه صنفی ) قوانین خاص مربوط نظیر قانون نظام صنفی مصوب 1382 با اصلاحات و الحاقات بعدی حاکم است.)

نظر اکثریت:
اولا تخریب و اتلاف مال یا اسناد در خصوص اموال عینی و ملموس صورت می گیرد لذا اموال و اسناد غیر عینی و غیر ملموس شامل موضوع جرم تخریب قرار نمی گیرد و ثانیا خسارتی که شامل جرم تخریب می گردد خسارت فیزیکی می باشد و این معنا از کلیه مواد فصل تخریب برداشت می شود و ماده 282 نیز ذیل فصل تخریب آمده است و مضافا اینکه بی اعتبار کردن مال یا سند را نمی توان عنوان خراب کردن یا تلف کردن را داد مثلا اگر لباس شخصی پاره شود یا روی آن رنگ پاشیده شود از آنجایی که ضرر مادی و ملموس است شامل جرم تخریب می باشد لکن اگر لباس مذکور را داخل کمد گذاشته و آن را قفل کرده و شخص نتواند آن لباس را در شب عروسی استفاده کند می شود ضرر غیر مادی یا خسارتی که محسوس نیست و فقط فرد از استفاده آن محروم شده است.

نظر اقلیت:
مطابق ماده 682 به نظر می رسد منظور از اتلاف اتلاف عرفی است یعنی عرفا سند از بین برود و قابل استفاده نباشد اتلاف در لغت به معنای تلف کردن نابود کردن و از بین بردن است در قسمت پایانی ماده بیان شده به هر نحو دیگری تلف شود در ترمینولوژی حقوق اتلاف از بین بردن مال دیگری کلا یا بعضا می باشد ماده 328 قانون مدنی نیز بیان داشته هر کس مال غیر را تلف کند اعم از عین مال یا منفعت و.. .و ابطال پروانه موجب بی اعتباری آن شده است و همانند این است که پروانه کسب وجود نداشته و از بین رفته است و تلف در قانون مدنی دو نوع مادی و اعتباری می باشد و در مواد 677 و 681 قانون مجازات اسلامی سال 1375 نیز قانونگذار علاوه بر از بین بردن و تخریب از واژه به هر نحو تلف نماید استفاده نموده که این معنی را به ذهن متبادر می نماید که نظر قانونگذار در خصوص تلف اعم از مادی و اعتباری می باشد و سوال مورد نظر مشمول ماده 682 قانون مجازات اسلامی می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 682 ـ از بین بردن شنوایی هر دو گوش دیه کامل و از بین بردن شنوایی یک گوش نصف دیه کامل دارد هرچند شنوایی دو گوش به یک اندازه نباشد.

مشاهده ماده 682 قانون مجازات اسلامی

ماده 677 ـ جنایتی که موجب زوال عقل یا کم شدن آن شود هرچند عمدی باشد حسب مورد موجب دیه یا ارش است و مرتکب قصاص نمی شود.

مشاهده ماده 677 قانون مجازات اسلامی

ماده 681 ـ جنایت بر کسی که در اغماء یا بیهوشی و مانند آن است از جهت احکام مربوط به قصاص و دیه جنایت بر شخص هوشیار محسوب می شود.

مشاهده ماده 681 قانون مجازات اسلامی

ماده 328 - هرکس مال غیر را تلف کند ضامن آن است و باید مثل یا قیمت آن را بدهد اعم از این که از روی عمد تلف کرده باشد یا بدون عمد و اعم از این که عین باشد یا منفعت و اگر آن را ناقص یا معیوب کند ضامن نقص قیمت آن مال است.

مشاهده ماده 328 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM