نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/12/15

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر شهرضا

موضوع:
نحوه ابلاغ دادنامه

پرسش:
با توجه به ماده 380 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی و مواد 300 و 302 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379 که حکایت از تاخیر در ابلاغ دادنامه به هر یک از اشخاص وکیل یا اصیل دارد و از سوی دیگر مفاد تبصره ماده 47 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1379 که بیان می دارد: ((در مواردی که طرح دعوی یا دفاع به وسیله وکیل جریان یافته و وکیل یاد شده حق وکالت در مرحله بالاتر را دارد کلیه آراء صادره باید به او ابلاغ شود و مبداء مهلت ها و مواعد از تاریخ ابلاغ به وکیل محسوب می گردد )) نحوه جمع مواد قانونی یاد شده به چه شکلی می باشد؟

نظر هیئت عالی:
ماده 380 آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در امور کیفری حاکم است و ابلاغ به طرفین یا وکیل آنان را مقرر داشته است که بیانگر تخییر دفتر دادگاه در انتخاب طرفین یا وکلای آنها یا هر دو آنهاست و مراجعه به قانون آیین دادرسی مدنی با وجود صراحت این ماده ضرورتی ندارد.

نظر اکثریت:
با توجه به مفاد ماده 177 قانون آیین دادرسی کیفری که حکایت از حکومت قانون آیین دادرسی مدنی بر قانون آیین دادرسی کیفری در مباحث مربوط به ابلاغ دارد و با توجه به این که وجود حرف "یا "در صدر ماده 380 قانون آیین دادرسی کیفری نشان دهنده این موضوع است که حسب مورد اگر در پرونده صرفا اصیل وجود داشته باشد دادنامه به ایشان ابلاغ می شود ولی در مواردی که طرح دعوی یا دفاع به وسیله وکیل جریان یافته و وکیل یاد شده حق وکالت در مرحله بالاتر را داشته باشد کلیه آراء صادره باید به او ابلاغ شود و مبداء مهلت ها و مواعد از تاریخ ابلاغ به وکیل محسوب می گردد. لذا در فرض اخیر الذکر صرفا ابلاغ دادنامه به وکیل معتبر و قانونی خواهد بود و ابلاغ به اصیل چه در امر کیفری و چه در امر حقوقی فاقد وجاهت قانونی است.

نظر اقلیت:
در امور کیفری با توجه به صراحت ماده 380 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات و الحاقات که بیان می دارد: (دادنامه به طرفین یا وکیل آنان و دادستان ابلاغ می شود) و به لحاظ وضع خاص در این قانون نسبت به قانون آیین دادرسی مدنی ابلاغ دادنامه به وکیل یا اصیل بنا به تخییر موجب تحقق مراد قانون گذار خواهد بود. ولی در امور حقوقی نظر اکثریت مورد تایید است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 380 ـ دادنامه به طرفین یا وکیل آنان و دادستان ابلاغ می شود و در صورتی که رای دادگاه حضوری به طرفین ابلاغ شود دادن نسخه ای از رای یا تصویر مصدق آن به طرفین الزامی است. در اینصورت ابلاغ مجدد ضرورت ندارد. تبصره 1 ـ مدیر دفتر دادگاه مکلف است حداکثر ظرف سه روز پس از امضای دادنامه آن را برای ابلاغ ارسال نماید. تبصره 2 ـ در جرایم منافی عفت چنانچه دادنامه حاوی مطالبی باشد که اطلاع شاکی از آن حرام است و همچنین در جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور ابلاغ دادنامه حضوری بوده و ذی نفع می تواند از مفاد کامل رای اطلاع یافته و از آن استنساخ نماید.

مشاهده ماده 380 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 177 ـ سایر ترتیبات و قواعد ابلاغ احضاریه و دیگر اوراق قضایی بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی صورت می گیرد.

مشاهده ماده 177 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 300 ـ در تمامی جلسات دادگاههای کیفری دو دادستان یا معاون او یا یکی از دادیاران به تعیین دادستان می توانند برای دفاع از کیفرخواست حضور یابند مگر اینکه دادگاه حضور این اشخاص را ضروری تشخیص دهد که در این مورد و در تمامی جلسات دادگاه کیفری یک حضور دادستان یا نماینده او الزامی است لکن عدم حضور این اشخاص موجب توقف رسیدگی نمی شود مگر آنکه دادگاه حضور آنان را الزامی بداند.

مشاهده ماده 300 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 300 - مدیر دفتر دادگاه موظف است فوری پس از امضای دادنامه رونوشت آن را به تعداد اصحاب دعوا تهیه و در صورتی که شخصا یا وکیل یا نماینده قانونی آنها حضور دارند به آنان ابلاغ نماید و الا به مامور ابلاغ تسلیم و توسط وی به اصحاب دعوا ابلاغ گردد.

مشاهده ماده 300 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 302 - هیچ حکم یا قراری را نمی توان اجراء نمود مگر این که به صورت حضوری و یا به صورت دادنامه یا رونوشت گواهی شده آن به طرفین یا وکیل آنان ابلاغ شده باشد. نحوه ابلاغ دادنامه و رونوشت آن برابر مقررات مربوط به ابلاغ دادخواست و سایر اوراق رسمی خواهد بود. تبصره - چنانچه رای دادگاه غیابی بوده و محکوم علیه مجهول المکان باشد مفاد رای بوسیله آگهی در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار مرکز یا محلی با هزینه خواهان برای یکبار به محکوم علیه ابلاغ خواهد شد. تاریخ انتشار آگهی تاریخ ابلاغ رای محسوب می شود.

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM