نشست قضایی شماره 1399-6924

نشست قضایی شماره 1399-6924

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6924


کد نشست:
1399-6924

تاریخ برگزاری:
1397/11/18

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر رامسر

موضوع:
حق گذشت اولیای دم با وجود مطالبه مهر توسط زوجه

پرسش:
اولیای دم نزد بازپرس رضایت خویش را از راننده مقصر اعلام می دارند. زوجه مقتول با ادعای طلبکار بودن از زوجه بابت مهریه مدعی عدم توانایی اعلام گذشت اولیای دم است در مورد صحت ادعای زوجه و تاثیر گذشت اولیای دم نظر خودرا بیان فرمایید؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 452 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 دیه حق شخص ولی دم است و لذا حق گذشت نسبت به آن را دارند؛ بنابراین مدیون بودن متوفی به همسرش بابت مهریه مانع از گذشت اولیای دم در خصوص دیه نمی باشد.

نظر اکثریت:
اولیای دم حق گذشت ندارند و گذشت ایشان راجع به دیه تاثیری ندارد و از آنجا که رای وحدت رویه شورای عالی ثبت به شماره 3882 سال 1384 و استفتایات متعدد از مراجع عظام تقلید و ماده 868 قانون مدنی و مواد 432 و 365 و 452 قانون مجازات اسلامی بیان می دارند که دیه جزء ماترک است لذا گذشت اولیای دم تاثیری ندارد.

نظر اقلیت:
اولیای دم می توانند گذشت کنند و نسبت به سهم ایشان از دیه قرار موقوفی تعقیب صادر می شود چون دیه حق ابتدایی ورثه است و حق مقتول نبوده که حال به ارث برسد و جزو ماترک باشد. و از تبصره ماده 722 قانون مجازات اسلامی می توان استنباط کرد که دیه متوفی ابتدا متعلق به ورثه است و ایشان می تواند هرگونه تصرفی نسبت به آن انجام دهند.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 452 ـ دیه حسب مورد حق شخصی مجنی علیه یا ولی دم است و احکام و آثار مسوولیت مدنی یا ضمان را دارد. ذمه مرتکب جز با پرداخت دیه مصالحه ابراء و تهاتر بری نمی گردد. تبصره ـ ورثه مقتول به جز بستگان مادری به نسبت سهم الارث از دیه مقتول نیز ارث میبرند.

مشاهده ماده 452 قانون مجازات اسلامی

ماده 432 ـ هرگاه مجنی علیه پیش از استیفای حق قصاص فوت کند و ترکه او برای ادای دیون او کافی نباشد صاحب حق قصاص بدون اداء یا تضمین آن دیون حق استیفای قصاص را دارد لکن حق گذشت مجانی بدون اداء یا تضمین دیون را ندارد و اگر به هر علت قصاص به دیه تبدیل شود باید در ادای دیون مذکور صرف شود. این حکم در مورد ترکه مقتول نیز جاری است.

مشاهده ماده 432 قانون مجازات اسلامی

ماده 365 ـ در قتل و سایر جنایات عمدی مجنی علیه می تواند پس از وقوع جنایت و پیش از فوت از حق قصاص گذشت کرده یا مصالحه نماید و اولیای دم و وارثان نمی توانند پس از فوت او حسب مورد مطالبه قصاص یا دیه کنند لکن مرتکب به تعزیر مقرر در کتاب پنجم «تعزیرات» محکوم می شود.

مشاهده ماده 365 قانون مجازات اسلامی

ماده 722 ـ دیه جنایت بر میت یک دهم دیه کامل انسان زنده است مانند جدا کردن سر از بدن میت که یک دهم دیه و جدا کردن یک دست یک بیستم دیه و هر دو دست یک دهم دیه و یک انگشت یک صدم دیه کامل دارد. دیه جراحات وارده به سر و صورت و سایر اعضاء و جوارح میت به همین نسبت محاسبه می شود. تبصره ـ دیه جنایت بر میت به ارث نمیرسد بلکه متعلق به خود میت است که در صورت مدیون بودن وی و عدم کفایت ترکه صرف پرداخت بدهی او می گردد و درغیر این صورت برای او در امور خیر صرف می شود.

مشاهده ماده 722 قانون مجازات اسلامی

ماده 868 - مالکیت ورثه نسبت به ترکه ی متوفی مستقر نمی شود مگر پس از ادای حقوق و دیونی که به ترکه ی میت تعلق گرفته.

مشاهده ماده 868 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM