نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/03/24

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر بندر انزلی

موضوع:
طرح شکایت توسط غیر مالک در جرم ورود به عنف

پرسش:
آیا در جرم ورود به عنف لزوما می بایست شکایت توسط مالک ملک اقامه شود یا اینکه شکایت مطرح شده توسط وابستگان مالک همچون همسر و فرزند نیز پذیرفته است ؟

نظر هیئت عالی:
ورود به عنف به منزل یا مسکن دیگران موضوع ماده 694 قانون تعزیرات مصوب 1375 به منظور دفاع از حریم خصوصی اشخاص در حوزه مسکن مورد پیش بینی قرار گرفته است و هرچند با توجه به ماده 104 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ازجمله جرایم قابل گذشت محسوب می شود ولکن تعقیب ومجازات مرتکب ملازمه با شکایت مالک یا مالکین مسکن مورد تعرض ندارد و هریک از ساکنین که اهلیت طرح شکایت کیفری را داشته باشند اعم از همسر یا فرزندان صاحب منزل می توانند نسبت به اعلام شکایت وطرح دعوی کیفری برعلیه مرتکب جرم مزبور اقدام نمایند.

نظر اکثریت:
شکایت ورود به عنف با توجه به اینکه جرم از موارد دارای جنبه خصوصی و مشول ماده 101 قانون مجازات اسلامی میباشد می بایست لزوما توسط شاکی که مالک ملک می باشد مطرح شود و شکایت سایر افراد مسموع نمی باشد.

نظر اقلیت:
در این خصوص می بایست مابین زمانی که به مالک دسترسی وجود دارد و زمانی که این امکان موجود نیست قایل به تفکیک بود. به این توضیح که اگر به مالک دسترسی وجود داشته و وی امکان طرح شکایت را داشته باشد شکایت می بایست توسط خود او مطرح شود لکن چنانچه به مالک ملک به جهت عواملی چون مسافرت و یا بستری بودن و.. . دسترسی وجود نداشته و یا اینکه وی امکان طرح شکایت را نداشته باشد شکایت طرح شده توسط همسر و فرزندان وی نیز مسموع است هر جند که مالکیت بنام ایشان نباشد چرا که مسکن جزء نفقه و حق ایشان بوده و به تبع مالک ملک حق شکایت را خواهند داشت.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 101 ـ گذشت باید منجز باشد و به گذشت مشروط و معلق در صورتی ترتیب اثر داده می شود که آن شرط یا معلق علیه تحقق یافته باشد. همچنین عدول از گذشت مسموع نیست. تبصره 1 ـ گذشت مشروط یا معلق مانع تعقیب رسیدگی و صدور حکم نیست ولی اجرای مجازات در جرایم قابل گذشت منوط به عدم تحقق شرط یا معلق علیه است. در این صورت محکوم علیه با قرار تامین مناسب آزاد می شود. تبصره 2 ـ تاثیر گذشت قیم اتفاقی منوط به تایید دادستان است.

مشاهده ماده 101 قانون مجازات اسلامی

ماده 104 ـ علاوه بر جرایم تعزیری مندرج در کتاب دیات و فصل حد قذف این قانون و جرایمی که به موجب قوانین خاص قابل گذشت می باشند جرایم مندرج در قسمت اخیر ماده (596) و مواد (608) (622) (632) (633) (642) (648) (668) (669) (676) (677) (679) (682) (684) (685) (690) (692) (694) (697) (698) (699) و (700) از کتاب پنجم «تعزیرات» نیز قابل گذشت محسوب میشوند.

مشاهده ماده 104 قانون مجازات اسلامی

ماده 64 ـ جهات قانونی شروع به تعقیب به شرح زیر است: الف ـ شکایت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ اعلام و اخبار ضابطان دادگستری مقامات رسمی یا اشخاص موثق و مطمئن پ ـ وقوع جرم مشهود در برابر دادستان یا بازپرس ت ـ اظهار و اقرار متهم ث ـ اطلاع دادستان از وقوع جرم به طرق قانونی دیگر

مشاهده ماده 64 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 694 ـ هر کس در منزل یا مسکن دیگری به عنف یا تهدید وارد شود به مجازات از شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد و در صورتی که مرتکبین دو نفر یا بیشتر بوده و لااقل یکی از آن ها حامل سلاح باشد به حبس از یک تا شش سال محکوم می شوند.

مشاهده ماده 694 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM