نشست قضایی شماره 1400-7970

نشست قضایی شماره 1400-7970

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7970


کد نشست:
1400-7970

تاریخ برگزاری:
1399/05/01

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
لزوم یا عدم لزوم رعایت شرط نصاب ذکر شده در ماده 36 قانون مجازات اسلامی در خصوص جرایم در حکم کلاهبرداری با توجه به ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری

پرسش:
با توجه به ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 1399 که حسب آن جرایم در حکم کلاهبرداری بلافاصله به همراه جرایم انتقال مال غیر و کلاهبرداری قید نشده است و بعد از قید شرط مبلغ با عبارت " و نیز " اضافه شده است آیا شرط بیشتر نبودن نصاب مقرر در ماده 36 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 شامل جرایم در حکم کلاهبرداری نیز می گردد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
جرایم در حکم کلاهبرداری و جرایمی که برای آنها مجازات کلاهبرداری مقرر شده است قابل گذشت بودن آن مشروط به نصاب خاص نیست.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه قانونگذار ابتدا جرایم انتقال مال غیر و کلاهبرداری را ذکر نموده و بلافاصله شرط حد نصاب مقرر در ماده 36 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 را بعد از کلاهبرداری قید نموده است بدیهی است اگر منظور قانونگذار این بود که نصاب ذکر شده شامل جرایم در حکم کلاهبرداری نیز گردد این جرایم را به همراه انتقال مال غیر و کلاهبرداری قید می نمود. عبارت " و نیز" که بعد از آن جرایم در حکم کلاهبرداری قید شده است برای بیان سایر جرایم قابل گذشت می باشد و برای تعمیم شرایط ذکر شده برای کلاهبرداری به جرایم در حکم کلاهبرداری نمی باشد. علاوه بر این تفسیر به نفع متهم نیز اقتضا دارد که این ماده به گونه ای تفسیر گردد که به نفع متهم باشد و بدیهی است چنانچه مبلغ ذکر شده در ماده 36 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 شامل جرایم در حکم کلاهبرداری نگردد و این بزه ها با هر مبلغی قابل گذشت باشد به نفع متهم می باشد. بنابراین شرط نصاب مذکور در ماده 36 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 شامل جرایم در حکم کلاهبرداری نمی گردد.

نظر اقلیت:
قانونگذار کشور ما مواردی را که در حکم کلاهبرداری ذکر نموده است تمامی آثار بزه کلاهبرداری را بر آن بار نموده است و منطقی نمی باشد که شرط نصاب ذکر شده در ماده 36 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 شامل کلاهبرداری گردد و شامل جرایمی که در حکم کلاهبرداری می باشد و معمولا آثار زیان بار بیشتری دارد را بدون شرط نصاب ذکر شده و به طور مطلق قابل گذشت اعلام نماید. از طرفی قانونگذار از حرف عطف " و" استفاده نموده و بلافاصله عبارت " نیز" را آورده است که این عبارت به معنای " همچنین" می باشد و این عبارت از لحاظ قوانین نگارشی در مواردی استفاده می گردد که نگارنده بخواهد حکم متن قبلی را بر متن جدید بار نماید و لذا محرز است که با قید این عبارت قانونگذار شرط نصاب ذکر شده را بر جرایم در حکم کلاهبرداری نیز بار نموده است. بنابراین در بزه های در حکم کلاهبرداری نیز نصاب مقرر باید مد نظر قرار گیرد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 11 ـ طرفین می توانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره آزمایشی کار تعیین نمایند. در خلال این دوره هر یک از طرفین حق دارد بدون اخطار قبلی و بی آنکه الزام به پرداخت خسارات داشته باشد رابطه کار را قطع نماید. در صورتی که قطع رابطه کار از طرف کارفرما باشد وی ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نماید کارگر فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود. تبصره ـ مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. حداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و دارای تخصص سطح بالا سه ماه می باشد.

مشاهده ماده 11 قانون کار

ماده 36 ـ حکم محکومیت قطعی درجرایم موجب حد محاربه و افساد فی الارض یا تعزیر تا درجه چهار و نیز کلاهبرداری بیش از یک میلیارد (1.000.000.000) ریال در صورتی که موجب اخلال در نظم یا امنیت نباشد در یکی از روزنامه های محلی در یک نوبت منتشر می شود. تبصره – انتشار حکم محکومیت قطعی در جرایم زیر که میزان مال موضوع جرم ارتکابی یک میلیارد (1.000.000.000) ریال یا بیش از آن باشد الزامی است و در رسانه ملی یا یکی از روزنامه های کثیرالانتشار منتشر می شود: الف ـ رشاء و ارتشاء ب ـ اختلاس پ ـ اعمال نفوذ برخلاف حق و مقررات قانونی در صورت تحصیل مال توسط مجرم یا دیگری ت ـ مداخله وزرا و نمایندگان مجلس و کارمندان دولت در معاملات دولتی و کشوری ث ـ تبانی در معاملات دولتی ج ـ اخذ پورسانت در معاملات خارجی چ ـ تعدیات ماموران دولتی نسبت به دولت ح ـ جرایم گمرکی خ ـ قاچاق کالا و ارز د ـ جرایم مالیاتی ذ ـ پولشویی ر ـ اخلال در نظام اقتصادی کشور ز ـ تصرف غیرقانونی در اموال عمومی یا دولتی

مشاهده ماده 36 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM