نشست قضایی شماره 1399-7595

نشست قضایی شماره 1399-7595

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7595


کد نشست:
1399-7595

تاریخ برگزاری:
1398/08/01

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر مراوه تپه

موضوع:
اجرای مجازات حبس قطعی با احتساب ایام بازداشت قبلی در مورد شخصی که بابت محکومیت مالی بازداشت می باشد

پرسش:
نحوه اجرای مجازات حبس قطعی با احتساب ایام بازداشت قبلی در مورد شخصی که بابت محکومیت مالی موضوع قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 بازداشت می باشد چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
ایامی که محکوم به سبب قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی در حبس به سر برده قابل احتساب در محکومیت کیفری نیست.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه بر اساس مقررات اجرای احکام کیفری از جمله مواد 490 و 494 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 اراء کیفری پس از ابلاغ و قطعیت آن به موقع اجرا گذاشته می شود و عملیات اجرای رای با دستور قاضی اجرای احکام شروع و به هیچ وجه متوقف نمی شود مگر در مواردی که قانون مقرر نماید و ماده 515 قانون مذکور نیز مقرر داشته مدت تمام کیفرهای حبس از روزی شروع می شود که محکوم علیه به موجب حکم قطعی لازم الاجرا حبس شود و در صورتی که محکوم علیه پیش از صدور حکم به علت اتهام یا اتهاماتی که در همان پرونده مطرح بوده تحت نظر یا بازداشت شده باشد مدت بازداشت قبلی از میزان حبس وی کسر می شود و از طرفی بازداشت محکوم علیه بابت محکومیت های مالی از جمله دیه ضرر و زیان ناشی از جرم رد مال و امثالهم موضوع قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 موجبی برای توقف یا تاخیر در اجرای حکم قطعی کیفری نبوده و در قانون چنین موضوعی مقرر نگردیده و اصل تفسیر به نفع متهم نیز موید همین معنا می باشد لذا چنانچه محکوم علیه در اجرای قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی بازداشت باشد اجرای محکومیت قطعی کیفری وی اعم از حبس یا جزای نقدی در همان پرونده یا پرونده های دیگر با دستور قاضی اجرای احکام کیفری و اعلام آن به زندان محل بازداشت در مورد وی شروع و پس از اتمام اجرای مجازات مزبور در صورتی که موجبات بازداشت موضوع محکومیت مالی مرتفع شده باشد آزاد و الا همچنان بازداشت خواهد بود و همچنین در صورتی که در زمان بازداشت بابت محکومیت مالی در پرونده کیفری دیگری تحت قرار زندانی شود بازداشت وی از تاریخ صدور قرار محاسبه و از مجازات قطعی بعدی وی کسر خواهد شد ولی احتساب ایامی که صرفا بابت محکومیت مالی بازداشت بوده کسر آن از مجازات قطعی کیفری فاقد وجاهت قانونی است.

نظر ابرازی:
از آنجایی که مبنای حبس موضوع قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی با مجازات کیفری متفاوت است و در فرض سوال محکوم علیه بابت محکومیت مالی حبس شده است در حالی که ماده 515 قانون آیین دادرسی کیفری مقرر داشته مدت کیفر خبس از روزی شروع می شود که محکوم علیه به موجب حکم قطعی لازم الاجرا حبس شود و چنانچه پیش از صدور حکم به علت اتهام یا اتهاماتی که در همان پرونده مطرح بوده تحت نظر یا بازداشت شده باشد مدت بازداشت قبلی از میزان حبس او کسر می شود.لذا با توجه به اینکه شروع حبس یا بازداشت وی در ادامه آن بابت محکومیت مالی بوده و بابت محکومیت کیفری یا قرار تامین کیفری نبوده صرف اعلام محکومیت قطعی کیفری یا قرار تامین به زندان به معنای شروع به اجرای حکم یا محاسبه و کسر آن از مجازات بعدی نمی باشد و پس از رفع موجبات حبس وی بابت محکومیت مالی مجازات کیفری قطعی شروع به اجرا و ایام بازداشت قبلی نیز از همین تاریخ قابل محاسبه خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 515 ـ مدت تمام کیفرهای حبس از روزی شروع می شود که محکوم علیه به موجب حکم قطعی لازم الاجراء حبس شود. چنانچه محکوم علیه پیش از صدور حکم به علت اتهام یا اتهاماتی که در همان پرونده مطرح بوده تحت نظر یا بازداشت شده باشد مدت بازداشت قبلی از میزان حبس او کسر می شود. تبصره ـ اگر مدت زمان تحت نظر یا بازداشت شدن متهم کمتر از بیست و چهار ساعت باشد در احتساب ایام بازداشت یک روز محاسبه می شود.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 490 ـ آراء کیفری در موارد زیر پس از ابلاغ به موقع اجراء گذاشته می شود: الف ـ رای قطعی که دادگاه نخستین صادر می کند. ب ـ رایی که در مهلت قانونی نسبت به آن واخواهی یا درخواست تجدید نظر یا فرجام نشده باشد یا درخواست تجدید نظر یا فرجام آن رد شده باشد. پ ـ رایی که مرجع تجدید نظر آن را تایید یا پس از نقض رای نخستین صادر کرده باشد. ت ـ رایی که به تایید مرجع فرجام رسیده باشد.

مشاهده ماده 490 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 494 ـ عملیات اجرای رای با دستور قاضی اجرای احکام کیفری شروع می شود و به هیچ وجه متوقف نمی شود مگر در مواردی که قانون مقرر نماید.

مشاهده ماده 494 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM