نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/05/22

برگزار شده توسط:
استان البرز/ شهر کرج

موضوع:
شرایط تحقق حد افساد فی الارض در جرم سرقت

پرسش:
نظر به اینکه برخی متهمین سرقت کرارا حسب اقاریر خودشان در محدوده زمانی شب با مشارکت دیگر افراد اقدام به سرقت در سطح شهر از خودرو یا لوازم آن و یا از خانه های مردم می نمایند و غالب اوقات آنها دارای سوابق متعدد سرقت نیز می باشند و از طرفی شرایط زندگی آنها نیز به نحوی نیست که واقعا برای امرار معاش چاره ای جز سرقت نداشته باشند. بعضا حتی سارقین مجرد بوده و در منزل پدری امرار معاش می نمایند. همچنین با توجه به اینکه در سطح جامعه تورم ممکن است رشد نموده باشد لیکن قحطی در مملکت نبوده و این چنین نیست که مردم برای سیر کردن شکم خود یا واجب النفقه های خود چاره ای جز سرقت اقلام غیر نداشته باشند. با این وصف آیا سارقین از مصادیق مفسد ین فی الارض می باشند و یا آنان صرفا باید تحت سرقت حدی تحت تعقیب قرار بگیرند؟

نظر هیئت عالی:
شرایط تحقق حد افساد فی الارض در ماده 286 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 بیان شده است و صرف تکرار یک جرم برای تحقق آن کفایت نمی نماید. بلکه ارتکاب جرایم مذکور در ماده 286 به طور گسترده به گونه ای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور یا نا امنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع گردد شرط ضروری برای تحقق بزه (حد) فوق‎ الذکر است؛ بنابراین انجام سرقت مکرر به نحو مذکور در استعلام از شمول حد افساد فی الارض خارج است و حسب مورد می تواند سرقت حدی یا تعزیری محسوب گردد با توجه به مراتب فوق نظریه اکثریت قضات محترم دادسرای کرج مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با مفسد فی الارض مخالفت شد و در صورت احراز سرقت حدی محسوب شود.

نظر اقلیت:
طبق مواد 279 تا 286 ق.م.ا باید بررسی شود. بنابراین باید موجبات اضرار بر تمامیت جسمانی وسیع بر جامعه یا اموال عمومی و خصوصی حاصل شده باشد و شرایط را داشته باشد. لذا مفسد فی الارض است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 286 ـ هرکس به طور گسترده مرتکب جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور نشر اکاذیب اخلال در نظام اقتصادی کشور احراق و تخریب پخش مواد سمی و میکروبی و خطرناک یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا یا معاونت در آنها گردد به گونهای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع گردد مفسد فی الارض محسوب و به اعدام محکوم می گردد. تبصره ـ هرگاه دادگاه از مجموع ادله و شواهد قصد اخلال گسترده در نظم عمومی ایجاد ناامنی ایراد خسارت عمده و یا اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع و یا علم به موثر بودن اقدامات انجام شده را احراز نکند و جرم ارتکابی مشمول مجازات قانونی دیگری نباشد با توجه به میزان نتایج زیانبار جرم مرتکب به حبس تعزیری درجه پنج یا شش محکوم می شود.

مشاهده ماده 286 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM