نشست قضایی شماره 1398-5627

نشست قضایی شماره 1398-5627

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5627


کد نشست:
1398-5627

تاریخ برگزاری:
1396/11/26

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
تکلیف بازپرس در رسیدگی به بزه متهم روحانی یا دارای پایه قضایی

پرسش:
در پرونده ای متهمی پس از طی تشریقات قانونی جلب شده است پس از جلب متهم محرز می گردد که نامبرده روحانی و یا دارای پایه قضایی می باشد و در نتیجه رسیدگی به بزه وی در صلاحیت بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب نمی باشد در این صورت بازپرس با چه تکلیفی مواجه می باشد؟ نظرات خود را مستدلا بیان فرمایید.

نظر هیئت عالی:
دادسرای عمومی و انقلاب در صورت مواجهه با اعلام جرم علیه شخص روحانی که دارای پایه قضایی است به سبب مصونیت شکلی مرتکب صرفا مبادرت اصدار قرار به شایستگی دادسرای ویژه روحانیت می نماید؛ اما چنانچه مرتکب فقط روحانی باشد تحت الحفظ متهم را به دادسرای ویژه با قرار عدم صلاحیت ذاتی معرفی می نماید.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه برای رسیدگی به اتهامات متهم مذکور در سوال دادگاه و دادسرای ویژه در نظر گرفته شده است بازپرس دادسرای عمومی و انقلاب در این زمینه فاقد صلاحیت می باشد و چنانچه روحانی بودن و یا دارای پایه قضایی بودن متهم اثبات گردد ملکف است که بدون تفهیم اتهام و صدور قرار تامین قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادسرای صالح صادر نماید و متهم را نیز به صورت تحت الحفظ به مرجع صالح اعزام نماید.

نظر اقلیت:
باید بین روحانی و شخص دارای پایه قضایی تفکیک قایل شد چرا که در مورد شخص دارای پایه قضایی (قاضی) جهت رسیدگی به اتهام وی با توجه به اینکه دارای مصونیت قضایی است تشریفات خاص پیش بینی شده است و رسیدگی به اتهام وی نیازمند معلق شدن وی می باشد؛ فلذا تا قبل از آن دادسرای عمومی و انقلاب نمی تواند تفهیم اتهام و صدور قرار تامین نماید باید متهم دارای پایه قضایی بلاقید آزاد و سپس پرونده با صدور قرار عدم صلاحیت به مرجع صالح ارسال گردد ولی در خصوص شخص روحانی با توجه به اینکه رسیدگی به اتهام متهم در صلاحیت دادسرای ویژه روحانیت است می توان با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده را به مرجع صالح ارسال و متهم را هم به صورت تحت الحفظ به همان مرجع اعزام نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 308 ـ رسیدگی به اتهامات مشاوران وزیران بالاترین مقام سازمان ها شرکتها و موسسه های دولتی و نهادها و موسسه‏ های عمومی غیردولتی مدیران کل فرمانداران مدیران موسسه ها سازمان ها ادارات دولتی و نهادها و موسسه ‏های عمومی غیردولتی استان ها و شهرستان ها روسای دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی شهرداران مراکز شهرستان ها و بخشداران حسب مورد در صلاحیت دادگاههای کیفری مرکز استان محل وقوع جرم است مگر آنکه رسیدگی به این اتهامات به موجب قوانین خاص در صلاحیت مراجع دیگری باشد.

مشاهده ماده 308 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 307 ـ رسیدگی به اتهامات روسای قوای سه‏گانه و معاونان و مشاوران آنان رئیس و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام اعضای شورای نگهبان نمایندگان مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری وزیران و معاونان وزیران دارندگان پایه قضایی رئیس و دادستان دیوان محاسبات سفیران استانداران فرمانداران مراکز استان و جرایم عمومی افسران نظامی و انتظامی از درجه سرتیپ و بالاتر و یا دارای درجه سرتیپ دومی شاغل در محلهای سرلشکری و یا فرماندهی تیپ مستقل مدیران کل اطلاعات استان ها حسب مورد در صلاحیت دادگاه های کیفری تهران است مگر آنکه رسیدگی به این جرایم به موجب قوانین خاص در صلاحیت مراجع دیگری باشد. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ شمول این ماده بر دارندگان پایه قضایی و افسران نظامی و انتظامی در صورتی است که حسب مورد در قوه قضاییه یا نیروهای مسلح انجام وظیفه کنند. تبصره 2 ـ رسیدگی به اتهامات افسران نظامی و انتظامی موضوع این ماده که در صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح می باشد حسب مورد در صلاحیت دادگاه نظامی یک یا دو تهران است.

مشاهده ماده 307 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM