نشست قضایی شماره 1400-8038

نشست قضایی شماره 1400-8038

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8038


کد نشست:
1400-8038

تاریخ برگزاری:
1398/08/08

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
ملاک احتساب مهلت های مقرر در ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری در موارد تشدید قرارتامین کیفری اولیه

پرسش:
چنانچه متهم به لحاظ عجز از سپردن تامین کیفری ( به طور مثال کفالت یا وثیقه ) در تاریخ 98/7/27 به زندان معرفی شده باشد و سپس قاضی محترم شعبه قرار تامین کیفری سابق الصدور را در تاریخ 98/8/25 تشدید نماید (به نحوی که فاصله کمی با موعد ابقاء قرار دارد ) بر اساس ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری ؛

نظر هیئت عالی:
با توجه به فک قرار نیازی به ابقاء قرار نیست و ملاک الزامات قانونی در خصوص ابقاء یا تخفیف یا فک در قرار اخیرالصدور وجود دارد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه قرار تامین کیفری سابق فک و رفع اثر شده است و در واقع قرار تامین کیفری جدیدی صادر شده است که خود نوعی بازبینی قرار تامین کیفری می باشد که متهم حق اعتراض به آن را نیز دارد بنابراین نیازی به ابقاء قرار در تاریخ 1398/8/27 نمی باشد و مهلت ابقاء قرار های بعدی نیز از تاریخ صدور تشدید قرار محاسبه می گردد نه از تاریخ معرفی به بازداشتگاه.

نظر اقلیت:
در ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 بیان شده است که چنانچه " به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند" رعایت مقررات این ماده ضروری است. بنابراین حسب این ماده ملاک احتساب مهلت های یک ماه یا دوماه سپری شدن یک ماه از تاریخ بازداشت متهم می باشد. علاوه بر این مقررات این ماده بیانگر ایجاد حق برای متهم می باشد و متهم این حق را پیدا نموده است که ظرف مهلت های اعلام شده قرار تامین کیفری وی مورد بازبینی قرار گیرد و این حق که قانون برای وی مقرر داشته قابل اسقاط از طرف قضات نمی باشد و بنابراین حتی در فرض پرسش لازم است در وقت مقرر مجددا مورد بازبینی قرار گرفته و مقررات ماده فوق اعمال گردد حتی اگر چند روز قبل قرار تامین کیفری تشدید شده باشد. چه آنکه ممکن است مهلت اعتراض به قرار تشدید تامین کیفری به اتمام رسیده باشد و متهم نتواند از حق اعتراض خود استفاده نماید و با ابقاء قرار متهم بتواند از حق اعتراض خود استفاده نماید. از طرفی گاهی فاصله بین قرار تامین کیفری اولیه و تشدید قرار ممکن است به فاصله کمی نباشد که در صورت اعتقاد به نظریه اکثریت ممکن است متهم مدت زیادی بیش از مهلت های یک ماهه یا دو ماهه در بازداشت بماند بدون اینکه قرار تامین کیفری مورد بازبینی قرار گیرد؛ به طور مثال ممکن است تاریخ بازداشت متهم اول ماه باشد و در اواسط همان ماه قرار تامین کیفری سابق تشدید گردد که در این صورت با فرض اعتقاد به نظریه اکثریت مهلت بازبینی قرار اواسط ماه بعدی می گردد در حالیکه متهم به مدت 45 روز در بازداشت بوده و مقررات ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری اعمال نشده است. بنابراین مهلت های مقرر در این ماده از تاریخ بازداشت شدن متهم محاسبه می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 242 ـ هرگاه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور قرار ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ می شود. متهم می تواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و ابقای تامین باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک تخفیف یا ابقای بازداشت موقت باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده حسب مورد هر دو ماه یا هر یک ماه اعمال می شود. به هرحال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت در جرایم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرایم از یکسال تجاوز نمی کند. تبصره 1 ـ نصاب حداکثر مدت بازداشت شامل مجموع قرارهای صادره در دادسرا و دادگاه است و سایر قرارهای منتهی به بازداشت متهم را نیز شامل می شود. تبصره 2 ـ تکلیف بازپرس به اظهارنظر درباره درخواست متهم موضوع ماده (241) این قانون در صورتی است که وفق این ماده نسبت به قرار اظهارنظر نشده باشد.

مشاهده ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM