نشست قضایی شماره 1398-5876

نشست قضایی شماره 1398-5876

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5876


کد نشست:
1398-5876

تاریخ برگزاری:
1397/09/19

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
بررسی قبولی وکالت وکیل پس از خاتمه تحقیقات

پرسش:
چنانچه بازپرس با این استدلال که فارغ از رسیدگی شده و تحقیقات خاتمه یافته اقدام به پذیرش وکالت نکند آیا دادستان یا دادیار اظهارنظر می تواند چنین درخواستی را با این استدلال که پرونده نزد وی برای اظهارنظر جاری است مورد پذیرش قرار داده و دستور ثبت وکالت نامه بدهد؟

نظر هیئت عالی:
با تذکر به این مطلب که مطابق اصل 35 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1358 و ماده 5 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 برخورداری از وکیل حق طرفین دعوی در تمامی مراحل دادرسی است و عذر پایان تحقیقات مسقط یا مانع اعمال این حق نمی باشد؛ نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری اصفهان موجه و مورد تایید است. ضمنا مطابق ماده 23 قانون اخیرالذکر اعمال نظارت و ریاست دادستان بر دادسرا اقتضای چنین نظری را دارد.

نظر اکثریت:
با توجه به اصل تفکیک مرحله تحقیق از تعقیب در ق.آ.د.ک 92 و اصل استقلال بازپرس از دادستان ورود دادستان در پرونده به شرح مذکور در سوال مغایر با اصول مورد اشاره است.

نظر اقلیت:
دستور ثبت وکالت نامه از ناحیه دادستان مغایر با استقلال قضایی نیست. ورود دادستان به این قضیه مجاز است و از اختیارات وی است و در واقع از باب نظارت دادستان است که مانع خود رای بودن بازپرس می شود. اگر مقام اظهارنظر در جایگاه جانشین دادستان باشد نیز چنین اجازه ای دارد اما اگر صرفا در مقام اظهارنظر باشد نمی تواند چنین دستوری بدهد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 262 ـ بازپرس پس از پایان تحقیقات و در صورت وجود دلایل کافی بر وقوع جرم به متهم یا وکیل وی اعلام می کند که برای برائت یا کشف حقیقت هر اظهاری دارد به عنوان آخرین دفاع بیان کند. هرگاه متهم یا وکیل وی در آخرین دفاع مطلبی اظهار کند یا مدرکی ابراز نماید که در کشف حقیقت یا برائت موثر باشد بازپرس مکلف به رسیدگی است

مشاهده ماده 262 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 5 ـ متهم باید در اسرع وقت از موضوع و ادله اتهام انتسابی آگاه و از حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در این قانون بهره مند شود.

مشاهده ماده 5 قانون آیین دادرسی کیفری

اصل 35 ـ در همه دادگاهها طرفین دعوا حق دارند برای خود وکیل انتخاب نمایند و اگر توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشند باید برای آنها امکانات تعیین وکیل فراهم گردد.

مشاهده ماده 35 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM