نشست قضایی شماره 1400-7735

نشست قضایی شماره 1400-7735

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7735


کد نشست:
1400-7735

تاریخ برگزاری:
1399/02/04

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر بناب

موضوع:
دیات تعلق گرفته به صدمات مجنی علیه

پرسش:
در صورتی که دیات تعلق گرفته به صدمات مجنی علیه دیه در جرم عمومی کمتر از نصف دیه کامل بوده ولی مجموع دیات مقدر و ارش صدمات مجنی علیه بیش از نصف دیه کامل باشد آیا در این فرض رسیدگی به درجه جرم موصوف طبق بند پ ماده 302 ق. آ. د.ک در صلاحیت دادگاه کیفری می باشد؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال مجموع دیات متعلقه به مجنی علیه نصاب و ضابطه تعیین صلاحیت دادگاه است رای وحدت رویه هیات عمومی دیوانعالی کشور در سال 1399 موید استنتاج مرقوم و لازم الاتباع است.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه دیه مقدر و ارش به ترتیب در مواد 448 و449 قانون مجازات اسلامی تعریف شده اند و بین آنها تفاوت وجود دارد و نظر به اینکه در بند ب ماده 427 ق. آ. د.ک قانونگذار حکم صادره در مورد جرایم مستوجب پرداخت دیه یا ارش کمتر از یک دهم دیه کامل را قطعی دانسته است و در ماده 429 آن قانون هم مقرر داشته در صورتی که رای دادگاه توام با محکومیت به پرداخت دیه یا ارش باشد هر گاه یکی از جنبه ها قابل تجدید نظر باشد جنبه دیگر نیز قابل تجدید نظر است و در واقع هر گاه حکم قانونگذار علاوه بر دیه به ارش تعلق گرفته است نسبت به آن تصریح نموده است و حکم مقرر در قسمت ذیل ماده 449 قانون مجازات اسلامی که مقررات دیه مقدر را در مورد ارش نیز جاری دانسته است در خصوص احکام ذکر شده در قانون مجازات اسلامی مانند مهلت پرداخت و... است و در مورد قواعد آیین دادرسی کیفری جاری نیست و در نص بند پ ماده 302 نیز به ارش تصریح نشده است لذا در فرض سوال رسیدگی به موضوع در صلاحیت دادگاه محترم کیفری 2 است مضافا به اینکه در مورد تردید در صلاحیت بین دادگاه کیفری 2 و دادگاه کیفری یک اصل بر صلاحیت دادگاه کیفری 2 است.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه مطابق قسمت اخیر ماده 449 قانون مجازات اسلامی حکم دیه مقدر از حیث قانونی در خصوص ارش نیز جاری دانسته شده است و دادگاه کیفری یک نسبت به دادگاه کیفری 2 بالاتر محسوب می شود صلاحیت و رسیدگی به جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری 2 را نیز دارد و تبصره 2 ماده 314 ق. آ. د. ک نیز این استنباط را تقویت می نماید ولی دادگاه کیفری 2 صلاحیت رسیدگی به جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری یک را ندارد و با توجه به رعایت جانب احتیاط موضوع در صلاحیت دادگاه کیفری یک می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 427 ـ آراء دادگاههای کیفری جز در موارد زیر که قطعی محسوب می شود حسب مورد در دادگاه تجدید نظر استان همان حوزه قضایی قابل تجدید نظر و یا در دیوان عالی کشور قابل فرجام است: الف ـ جرایم تعزیری درجه هشت باشد. ب ـ جرایم مستلزم پرداخت دیه یا ارش درصورتی که میزان یا جمع آنها کمتر از یک دهم دیه کامل باشد. تبصره 1 ـ در مورد مجازات های جایگزین حبس معیار قابلیت تجدید نظر همان مجازات قانونی اولیه است. تبصره 2 ـ آراء قابل تجدید نظر اعم از محکومیت برائت یا قرارهای منع و موقوفی تعقیب اناطه و تعویق صدور حکم است. قرار رد درخواست واخواهی یا تجدید نظرخواهی درصورتی مشمول این حکم است که رای راجع به اصل دعوی قابل تجدید نظر خواهی باشد.

مشاهده ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 429 ـ در مواردی که رای دادگاه توام با محکومیت به پرداخت دیه ارش یا ضرر و زیان است هرگاه یکی از جنبه های مزبور قابل تجدید نظر یا فرجام باشد جنبه های دیگر رای نیز به تبع آن حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است.

مشاهده ماده 429 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 449 ـ ارش دیه غیرمقدر است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تاثیر آن بر سلامت مجنی علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین می کند. مقررات دیه مقدر در مورد ارش نیز جریان دارد مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود.

مشاهده ماده 449 قانون مجازات اسلامی

ماده 448 ـ دیه مقدر مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیرعمدی بر نفس عضو یا منفعت یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد مقرر شده است.

مشاهده ماده 448 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM