نشست قضایی شماره 1397-4733

نشست قضایی شماره 1397-4733

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4733


کد نشست:
1397-4733

تاریخ برگزاری:
1397/01/21

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
اعتراض به قرار تامین کفالت یا قرار منتهی به بازداشت

پرسش:
در پرونده هایی که بدوا و بصورت مستقیم در دادگاه مطرح می شود در صورت صدور قرار تامین کفالت یا وثیقه که منتهی به بازداشت متهم گردد آیا این قرار قابل اعتراض است یا خیر؟ در صورت غیر قابل اعتراض بودن تصمیم دادگاه به اعتراض چگونه خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
در مواردی که پرونده امر مستقیما در دادگاه کیفری مطرح می شود مستفاد از مواد 226 270 246 و قسمت های اخیر ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 قرار تامین صادره از سوی دادگاه تنها از سوی متهم در صورتی که قرار بازداشت موقت و یا ابقای قرار تامین یا تشدید آن بوده و قرار کفالت یا وثیقه صادره منتهی به بازداشت متهم شده باشد قابل اعتراض است و دادستان و شاکی خصوصی حق اعتراض ندارند؛ بنابراین نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری تبریز مورد تایید است.

نظر اکثریت:
بر خلاف آراء صادره که اصل بر قابل اعتراض بودن آنهاست در مورد قرارها قابل اعتراض بودن یک امر استثنایی است و برای قابل اعتراض بودن قرارهای تامین نیاز به نص صریح قانونی داریم و در سوال دلیل متقن بر قابل اعتراض بودن این قرارها وجود ندارد. ماده 226 قانون آیین دادرسی کیفری در مورد دادسرا و قرارهای بازپرس و ماده 246 قانون مذکور فقط در مورد قرار بازداشت موقت است. لذا در صورتی که دادگاه راسا نسبت به صدور قرار کفالت یا وثیقه که منجر به بازداشت می شود اقدام نماید این قرارها قابل اعتراض نمی باشند.

نظر اقلیت:
ذکر کلمه بازپرس در ماده 226 قانون آیین دادرسی کیفری از باب غلبه است و شامل تمام قضات است. بر طبق این ماده اعتراض حق متهم است و این حق اختصاص به دادسرا ندارد و دلیلی برای سقوط این حق در دادگاه نداریم. بر طبق تبصره 2 ماده 247 قانون آیین دادرسی کیفری قرار نظارت قضایی صادره از دادگاه قابل اعتراض است پس چرا قرار تامین که منجر به بازداشت می شود قابل اعتراض نباشد. در صورتیکه قرار تامین کفالت و وثیقه صادره از دادگاه منجر به بازداشت متهم گردد قابل اعتراض می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 226 ـ متهمی که در مورد او قرار کفالت یا وثیقه صادر می شود تا معرفی کفیل یا سپردن وثیقه به بازداشتگاه معرفی می گردد؛ اما در صورت بازداشت متهم می تواند تا مدت ده روز از تاریخ ابلاغ قرار بازپرس نسبت به اصل قرار منتهی به بازداشت یا عدم پذیرش کفیل یا وثیقه اعتراض کند. تبصره ـ مرجع صادرکننده قرار و رئیس یا معاون زندان مکلفند تمهیدات لازم را به منظور دسترسی متهم به افرادی که وی برای یافتن کفیل یا وثیقه گذار معرفی می کند فراهم کنند و هر زمان متهم کفیل یا وثیقه معرفی نماید هرچند خارج از وقت اداری باشد درصورت وجود شرایط قانونی مرجع صادرکننده قرار یا قاضی کشیک مکلف به پذیرش آن هستند.

مشاهده ماده 226 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 247 ـ بازپرس می تواند متناسب با جرم ارتکابی علاوه بر صدور قرار تامین قرار نظارت قضایی را که شامل یک یا چند مورد از دستورهای زیر است برای مدت معین صادر کند: الف ـ معرفی نوبه‏ای خود به مراکز یا نهادهای تعیین شده توسط بازپرس ب ـ منع رانندگی با وسایل نقلیه موتوری پ ـ منع اشتغال به فعالیت های مرتبط با جرم ارتکابی ت ـ ممنوعیت از نگهداری سلاح دارای مجوز ث ـ ممنوعیت خروج از کشور تبصره 1 ـ در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت در صورت ارائه تضمین لازم برای جبران خسارات وارده مقام قضایی می تواند فقط به صدور قرار نظارت قضایی اکتفاء کند. تبصره 2 ـ قرارهای موضوع این ماده ظرف ده روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. چنانچه این قرار توسط دادگاه صادر شود ظرف ده روز قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر استان می باشد.

مشاهده ماده 247 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM