نشست قضایی شماره 1399-7285

نشست قضایی شماره 1399-7285

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7285


کد نشست:
1399-7285

تاریخ برگزاری:
1398/03/02

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر رامیان

موضوع:
مرجع صالح در رسیدگی به جرایم دارای مجازات های مساوی در دو حوزه قضایی و طرح شکایت در حوزه قضایی ثالث

پرسش:
در صورتی که شخصی مرتکب جرایم دارای مجازات های مساوی در دو حوزه قضایی شود و شاکی در حوزه قضایی ثالثی اقدام به طرح شکایت نماید کدام مرجع صالح به رسیدگی به موضوع خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
مرجع قضایی ثالث باید در فرضی که مجازات هر دو جرم مساوی می باشد قرار عدم صلاحیت به شایستگی مرجعی که ابتدا تعقیب را آغاز کرده صادر نماید. نتیجتا نظریه اتفاقی در حد مرقوم مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
با توجه به اینکه اصل بر صلاحیت دادگاه محل وقوع جرم می باشد و قواعد صلاحیت در امور کیفری از قواعد آمره می باشد و اعطای صلاحیت رسیدگی به جرایم متعدد متهم به یک دادگاه استثنایی بر اصل صلاحیت محلی و اصطلاحا یک نوع صلاحیت اضافی می باشد و در موارد استثنا بایستی به قدر متقین اکتفا نمود؛ لذا در فرض سوال دادگاه ثالث مختار است که قرار عدم صلاحیت به یکی از دادگاه هایی که صلاحیت محلی به حداقل یکی از جرایم دارند صادر نماید. قانون گذار صلاحیت اضافی را تنها برای دادگاه هایی که حداقل صلاحیت محلی به یکی از اتهامات را دارند اعطا نموده است و اگر انتخاب دادگاه صالح را به اختیار شاکی بگذاریم علاوه بر اینکه با اصل تفسیر به نفع متهم منافات دارد و شرایط دفاع دشوار می گردد با اصل صلاحیت محلی در امور کیفری که جزء قواعد آمره می باشد نیز تعارض دارد؛ لذا با توجه به عدم ارجحیت هیچ کدام از دو دادگاه صالح دادگاه رسیدگی کننده مختار به انتخاب هر کدام از دو دادگاه صالح است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 310 ـ متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شود. اگر شخصی مرتکب چند جرم در حوزه‏های قضایی مختلف گردد رسیدگی در دادگاهی صورت میگیرد که مهمترین جرم در حوزه آن واقع شده باشد. چنانچه جرایم ارتکابی از حیث مجازات مساوی باشد دادگاهی که مرتکب در حوزه آن دستگیر شود به همه آنها رسیدگی می کند. در صورتی که متهم دستگیر نشده باشد دادگاهی که ابتداء تعقیب در حوزه آن شروع شده است صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد.

مشاهده ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM