نشست قضایی شماره 1400-8466

نشست قضایی شماره 1400-8466

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8466


کد نشست:
1400-8466

تاریخ برگزاری:
1399/07/23

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
مجازات معاون جرم در مواد مخدر

پرسش:
در خصوص تعیین مجازات معاون در حمل و نقل و در معرض فروش قرار دادن مواد مخدر به چه نحوی عمل می گردد؟

نظر هیئت عالی:
منظور از عبارت تحت همین عناوین در ماده 15 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری این است که قانونگذار برای معاونت در جرم تعیین مجازات کرده باشد اما مصادیق مذکور در ماده 15 قانون مبارزه با مواد مخدر و جرایم موضوع مواد 18 و 23 قانون پیش گفته و نیز مواردی که رفتار معاون به عنوان جرم مستقل پیش بینی شده و برای آن مجازات خاصی مقرر گردیده از شمول ماده مذکور خارج است.

نظر اکثریت:
ماده 127 قانون مجازات اسلامی اصل کلی در خصوص معاونت در جرایم به ما ارایه نموده است؛ لذا در خصوص قوانین خاص چنانچه معاونت جرم انگاری خاص شده باشد به همان مجازات خاص مراجعه می کنیم. مانند فردی که جاساز مواد مخدر تعبیه نموده است که به عنوان معاون مجازات خاص دارد ولی در سایر موارد که در خصوص معاونت در قوانین خاص مجازاتی تعیین نگردیده است ما به همان مجازات مقرر در ماده 127 قانون مجازات اسلامی مراجعه می نماییم؛ اصل انصاف قضایی اقتضا می کند مجازات معاون در همه زمینه ها ازجمله حبس جزای نقدی و شلاق کمتر از مجازات مباشر جرم باشد. لذا برای حل این مشکل در فرض سوال که مجازات مباشر وفق ماده 19 قانون مجازات اسلامی درجه چهار می باشد قاضی می تواند حبس معاون را از درجه پنج تعیین نموده لکن جزای نقدی و شلاق وی را درجه شش تعیین نماید که در این صورت مجازات حبس شلاق و جزای نقدی معاون کمتر از مجازات مباشر می باشد.

نظر اقلیت:
استدلال نظریه اکثریت را در خصوص مراجعه به ماده 127 قانون مجازات اسلامی قبول داریم لکن در فرض سوال نیز ما مجازات معاون را یک یا دو درجه پایین تر از مجازات مباشر جرم در نظر می گیریم و چنانچه جزای نقدی معاون جرم از مباشر جرم بیشتر شود با توجه به اینکه این مشکل از طرف قانون گذار می باشد قاضی با هیچ گونه تکلیفی مواجه نمی باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 19 ـ مجازات های تعزیری به هشت درجه تقسیم می شود: درجه 1 ـ حبس بیش از بیست و پنج سال ـ جزای نقدی بیش از یک میلیارد (1.000.000.000) ریال ـ مصادره کل اموال ـ انحلال شخص حقوقی درجه 2 ـ حبس بیش از پانزده تا بیست و پنج سال ـ جزای نقدی بیش از پانصد و پنجاه میلیون (550.000.000) ریال تا یک میلیارد (1.000.000.000) ریال درجه 3 ـ حبس بیش از ده تا پانزده سال ـ جزای نقدی بیش از سیصد و شصت میلیون (360.000.000) ریال تا پانصد و پنجاه میلیون (550.000.000) ریال درجه 4 ـ حبس بیش از پنج تا ده سال ـ جزای نقدی بیش از یکصد و هشتاد میلیون (180.000.000) ریال تا سیصد و شصت میلیون (360.000.000) ریال ـ انفصال دائم از خدمات دولتی و عمومی درجه 5 ـ حبس بیش از دو تا پنج سال ـ جزای نقدی بیش از هشتاد میلیون (80.000.000) ریال تا یکصد و هشتاد میلیون (180.000.000)ریال ـ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از پنج تا پانزده سال ـ ممنوعیت دائم از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی ـ ممنوعیت دائم از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی درجه 6 ـ حبس بیش از شش ماه تا دو سال ـ جزای نقدی بیش از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا هشتاد میلیون (80.000.000) ریال ـ شلاق از سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه و تا نود و نه ضربه در جرایم منافی عفت ـ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال ـ انتشار حکم قطعی در رسانه ها ـ ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال ـ ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال ـ ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال درجه 7 ـ حبس از نود و یک روز تا شش ماه ـ جزای نقدی بیش از ده میلیون (10.000.000) ریال تا بیست میلیون (20.000.000) ریال ـ شلاق از یازده تا سی ضربه ـ محرومیت از حقوق اجتماعی تا شش ماه درجه 8 ـ حبس تا سه ماه ـ جزای نقدی تا ده میلیون (10.000.000) ریال ـ شلاق تا ده ضربه تبصره 1 ـ موارد محرومیت از حقوق اجتماعی همان است که در مجازات های تبعی ذکر شده است. تبصره 2 ـ مجازاتی که حداقل آن منطبق بر یکی از درجات فوق و حداکثر آن منطبق با درجه بالاتر باشد از درجه بالاتر محسوب می شود. تبصره 3 ـ در صورت تعدد مجازات ها مجازات شدیدتر و درصورت عدم امکان تشخیص مجازات شدیدتر مجازات حبس ملاک است. همچنین اگر مجازاتی با هیچ یک از بندهای هشت گانه این ماده مطابقت نداشته باشد مجازات درجه هفت محسوب می شود. تبصره 4 ـ مقررات این ماده و تبصره های آن تنها جهت تعیین درجه مجازات است و تاثیری در میزان حداقل و حداکثر مجازات های مقرر در قوانین جاری ندارد. تبصره 5 ـ ضبط اشیاء و اموالی که در ارتکاب جرم به کار رفته یا مقصود از آن به کارگیری در ارتکاب جرم بوده است از شمول این ماده و بند (ب) ماده (20) خارج و در مورد آنها برابر ماده (215) این قانون عمل خواهد شد. در هر مورد که حکم به مصادره اموال صادر می شود باید هزینه های متعارف زندگی محکوم و افراد تحت تکفل او مستثنی شود.

مشاهده ماده 19 قانون مجازات اسلامی

ماده 217 ـ در جرایم موجب حد مرتکب در صورتی مسوول است که علاوه بر داشتن علم قصد و شرایط مسوولیت کیفری به حرمت شرعی رفتار ارتکابی نیز آگاه باشد.

مشاهده ماده 217 قانون مجازات اسلامی

ماده 127 ـ در صورتی که در شرع یا قانون مجازات دیگری برای معاون تعیین نشده باشد مجازات وی به شرح زیر است: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات یا حبس دائم است حبس تعزیری درجه دو یا سه ب ـ در سرقت حدی و قطع عمدی عضو حبس تعزیری درجه پنج یا شش پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی است سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش ت ـ در جرایم موجب تعزیر یک تا دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی تبصره 1 ـ در مورد بند (ت) این ماده مجازات معاون از نوع مجازات قانونی جرم ارتکابی است مگر در مورد مصادره اموال انفصال دائم و انتشار حکم محکومیت که مجازات معاون به ترتیب جزای نقدی درجه چهار شش و هفت است. تبصره 2 ـ در صورتی که به هر علت قصاص نفس یا عضو اجراء نشود مجازات معاون بر اساس میزان تعزیر فاعل اصلی جرم مطابق بند (ت) این ماده اعمال می شود.

مشاهده ماده 127 قانون مجازات اسلامی

ماده 15 ـ در موردی که به واسطه قوه قهریه و یا بروز حوادث غیر قابل پیش بینی که وقوع آن از اراده طرفین خارج است تمام یا قسمتی از کارگاه تعطیل شود و انجام تعهدات کارگر یا کارفرما به طور موقت غیر ممکن گردد قراردادهای کار با کارگران تمام یا آن قسمت از کارگاه که تعطیل می شود به حال تعلیق در می آید. تشخیص موارد فوق با وزارت کار و امور اجتماعی است.

مشاهده ماده 15 قانون کار

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM