نشست قضایی شماره 1398-6612

نشست قضایی شماره 1398-6612

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6612


کد نشست:
1398-6612

تاریخ برگزاری:
1397/02/20

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر محمود آباد

موضوع:
رسیدگی به دادخواست اعتراض ثالث در دعوی ابطال قرارداد در حین اجرای حکم

پرسش:
قراردادی میان شخص «الف» و «ب» منعقد شده است. ورثه شخص «الف» در دادگاه با اثبات حجر وی (به موجب یک حکم قطعی صادره از دادگاه دیگر) درخواست ابطال آن قرارداد را نموده اند؛ دادگاه نیز رای قطعی به ابطال قرارداد صادر کرده است. به دنبال این موضوع طرف قرارداد (شخص«ب») به حکم حجر صادره معترض بوده و دادخواست اعتراض ثالث خود را به دادگاه (صادرکننده حکم حجر) تقدیم کرده است. حال سوال این است: 1- آیا دادخواست وی به عنوان معترض ثالث باید پذیرفته شود یا خیر؟ 2- در فرض پذیرش وضعیت حکمی که در جریان اجراست چگونه خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
حکم حجر وفق ماده 417 ق.آ.د.م از طرف شخص ثالث قابل اعتراض است و رای بر ابطال قرارداد نیز از احکام اعلامی است و نیازی به صدور اجراییه نیست و در صورت صدور اجراییه نیز اثری بر آن مترتب نیست.

نظر اکثریت:
می تواند دعوای اعتراض ثالث مطرح نماید. به این دلایل: 1- اگرچه دعوای حجر یک دعوای ترافعی نیست اما امکان اعتراض به حکم حجر وجود دارد؛ زیرا ماده 417 قانون آیین دادرسی مدنی چنین اجازه ای داده است. این ماده در بحث اعتارض ثالث گفته است اگر در مورد «دعوایی» رایی صادر شود که به حقوق شخص ثالث خلل وارد آورد.... بنابراین با توجه به اطلاق این ماده باید آن را شامل دعاوی ترافعی و غیرترافعی دانست. وضعیت حکمی که در جریان اجراست یعنی به ابطال قرارداد و یا خلع ید نیز مشخص است طبق ماده 424 قانون آیین دادرسی مدنی اعتراض ثالث موجب تاخیر اجرای حکم قطعی نیست.

نظر اقلیت:
نمی تواند دعوای اعتراض ثالث مطرح نماید. به این دلایل: 1- به نظر می رسد از آنجایی که در دادگاه صادرکننده رای حق دفاع داشت و می توانست از خود دفاع کند و یا اعتراض ثالث مطرح کند چنین کاری نکرد پس در اینجا نمی تواند اعتراض ثالث نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 66- دادستان و محجور و قیم محجور نسبت به تصمیمات دادگاه در موارد زیر می توانند پژوهش بخواهند اگر قیم متعدد باشد هر یک از آن ها حق پژوهش دارند: 1- حکم حجر. 2- حکم بقاء حجر. 3- رفع حجر. 4- رد درخواست حجر. 5- رد درخواست بقاء حجر. 6- رد درخواست رفع حجر.

مشاهده ماده 66 قانون امور حسبی

ماده 424 - اعتراض ثالث موجب تاخیر اجرای حکم قطعی نمی باشد. در مواردی که جبران ضرر و زیان ناشی از اجرای حکم ممکن نباشد دادگاه رسیدگی کننده به اعتراض ثالث به درخواست معترض ثالث پس از اخذ تامین مناسب قرار تاخیر اجرای حکم را برای مدت معین صادر می کند.

مشاهده ماده 424 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 417 - اگر درخصوص دعوایی رایی صادره شود که به حقوق شخص ثالث خللی وارد آورد و آن شخص یا نماینده او در دادرسی که منتهی به رای شده است به عنوان اصحاب دعوا دخالت نداشته باشد می تواند نسبت به آن رای اعتراض نماید.

مشاهده ماده 417 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM