نشست قضایی شماره 1399-7723

نشست قضایی شماره 1399-7723

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7723


کد نشست:
1399-7723

تاریخ برگزاری:
1398/02/23

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
بررسی ماده 596 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375

پرسش:
منظور از افراد غیر رشید در ماده 596 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 چه اشخاصی است؟ آیا در راستای ماده مذکور ضرورتا حکم حجر لازم است یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 596 قانون مجازات اسلامی سال 75 اطلاق عبارت ضعف نفس و هوی و هوس شامل کلیه اشخاص اعم از رشید و غیر رشید می گردد و تغییرات تقنینی قانون مرقوم نسبت به ماده صدرالذکر موید این نظر می باشد و احراز آن صرفا به موجب حکم حجر نیست.

نظر اکثریت:
با توجه به دلایل زیر اشخاص رشید بزه دیده جرم ماده 596 قانون مجازات اسلامی 1375 نیستند؛

نظر اقلیت:
قانونگذار در قوانین ما سه رویکرد دارد گاهی رویکرد تشدیدی دارد (مانند قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری) گاهی رویکرد حمایتی از فرد یا گروه خاصی دارد (مانند قانون حمایت از کودکان و نوجوانان) و گاهی رویکرد تخفیفی دارد (مانند قانون راجع به عفو و بخشودگی و تخفیف پاره ای از محکومیت های سیاسی و عادی). به نظر می رسد رویکرد قانونگذار در ماده 596 نیز رویکرد حمایتی از افرادی است که دارای ضعف نفس شخصی هستند. بنابر این علاوه بر افراد غیر رشید حسب مورد می توان به سایر اشخاص در شرایط خاص نیز تسری داد مانند بی سواد مسن بیمار نابینا در شرایط خاص زمانی و مکانی.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 596 ـ سوراخ کردن هر دو طرف بینی و پرده فاصل میان آن خواه با پارگی همراه باشد خواه نباشد در صورتی که باعث از بین رفتن بینی یا نوک آن نشود موجب یک سوم دیه کامل است و اگر بهبود یابد موجب یک پنجم دیه کامل است.

مشاهده ماده 596 قانون مجازات اسلامی

ماده 117 ـ در مواردی که توبه مرتکب موجب سقوط یا تخفیف مجازات می گردد توبه اصلاح و ندامت وی باید احراز گردد و به ادعای مرتکب اکتفاء نمی شود. چنانچه پس از اعمال مقررات راجع به توبه ثابت شود که مرتکب تظاهر به توبه کرده است سقوط مجازات و تخفیفات درنظر گرفته شده ملغی و مجازات اجراء می گردد. در این مورد چنانچه مجازات از نوع تعزیر باشد مرتکب به حداکثر مجازات تعزیری محکوم می شود.

مشاهده ماده 117 قانون مجازات اسلامی

ماده 91 ـ در جرایم موجب حد یا قصاص هرگاه افراد بالغ کمتر از هجده سال ماهیت جرم انجام شده و یا حرمت آن را درک نکنند و یا در رشد و کمال عقل آنان شبهه وجود داشته باشد حسب مورد با توجه به سن آنها به مجازات های پیش بینی شده در این فصل محکوم می شوند. تبصره ـ دادگاه برای تشخیص رشد و کمال عقل می تواند نظر پزشکی قانونی را استعلام یا از هر طریق دیگر که مقتضی بداند استفاده کند.

مشاهده ماده 91 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM